Ben je als zzp’er verplicht om te werken met een boekhouder of accountant?

Ben je als zzp’er verplicht om te werken met een boekhouder of accountant?

Een boekhouder of accountant voor jouw boekhouding als ZZP’er? Er is gelukkig niemand die je dat verplicht. Dus: ‘ben je als ZZP’er verplicht om te werken met een boekhouder of accountant’? Nee, dat ben je niet. Niemand verplicht je om een boekhouder of accountant in te schakelen, wanneer je werkzaam bent als ZZP’er.

Uiteraard kan dit wel handig zijn of je rust brengen. Het is een persoonlijke keuze die je maakt. Je kunt de boekhouding zelf bijhouden in bijvoorbeeld Excel, daar een boekhouder voor inschakelen of een online boekhoudprogramma gebruiken.

Tip: een accountant is meestal wat overdreven als ZZP’er. Accountants werken voor hogere tarieven dan boekhouders. Zij komen vooral goed tot hun recht voor MKB-bedrijven en grotere ondernemingen.

Zelf doen, uitbesteden of hybride

De boekhouding kun je als ZZP’er zelf doen of uitbesteden. Of je kunt gebruik maken van een hybride vorm. We hebben de drie mogelijkheden al eens voor je op een rij gezet, zodat je daar zelf een keuze uit kunt maken.

Houd er rekening mee dat de online boekhoudprogramma’s steeds slimmer worden. Ze bieden je ondersteuning bij de boekhouding als ZZP’er, zoals je dat ook van een boekhouder zou mogen verwachten. Wat dacht je bijvoorbeeld van suggesties om sneller je facturen en betalingen te koppelen en de automatische btw-aangifte? Geen omkijken meer naar. Het kost minder tijd en je loopt minder risico op fouten.

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+

Verplichting vanuit de Belastingdienst

Geldt er dan helemaal geen verplichting vanuit de Belastingdienst? Niet voor een boekhouder of een accountant voor je boekhouding. Wel met betrekking tot de boekhouding in het algemeen en je facturen in het bijzonder. Je dient een ‘goede’ boekhouding bij te houden. Hierin moeten de belangrijkste onderdelen zitten en je moet tot 7 jaar na dato kunnen aantonen hoe de boekhouding eruit heeft gezien. Bovendien dienen facturen die je verstuurt aan een aantal belangrijke factuureisen te voldoen. Of je die boekhouding zelf doet, doet met een online boekhoudprogramma of daar een boekhouder (of accountant) voor inschakelt maakt voor de Belastingdienst niet uit.

De boekhouding voor ZZP’ers

Ons advies? Probeer in ieder geval 30 dagen lang ons boekhoudprogramma uit. Je kunt dan zelf ervaren dat de boekhouding voor ZZP’ers niet zo lastig is als veel mensen denken.

Je kunt zelf ervaren dat je met maximaal een uurtje per week de boekhouding kunt doen, zodat je de kosten van een boekhouder gemakkelijk kunt uitsparen. Na de gratis proefperiode kost dit je maximaal een paar tientjes in de maand, minder dan het uurtarief van de gemiddelde boekhouder.

Je bent als ZZP’er niet verplicht om een boekhouder of accountant in te schakelen, waardoor je met een online boekhoudprogramma waarschijnlijk veel beter af bent.