Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Rechtsvorm kiezen als ZZP’er: wat is de beste keuze? | MoneyMonk

Rechtsvorm kiezen als ZZP’er: wat is de beste keuze?

Ga je een rechtsvorm kiezen voor jouw bedrijf? Belangrijk als je gaat starten, zodat je er op de goede manier mee begint. Een goede start is het bekende halve werk, dus daarmee wil je niet de fout in gaan.

En dat hoeft ook niet, omdat je in principe maar hoeft te kiezen uit 3 mogelijkheden. Dat houdt het overzichtelijk, als je nadenkt over de rechtsvorm voor jouw bedrijf. Waarmee je zelf de touwtjes strak in handen houdt, om samen te gaan werken of om de persoonlijke aansprakelijkheid zoveel mogelijk te beperken.

Rechtsvorm kiezen: 3 mogelijkheden

Je kunt een rechtsvorm kiezen uit meer mogelijkheden, maar de volgende 3 zijn het meest interessant als je als ZZP’er aan de slag wilt:

  • Eenmanszaak: meest populaire rechtsvorm
  • VOF: samen aan de slag
  • BV: zonder persoonlijke aansprakelijkheid

Let op: ‘ZZP’er’ staat voor Zelfstandige Zonder Personeel. Dat kun je zowel met een eenmanszaak, VOF als BV zijn. Dat je ZZP’er bent is dus iets anders dan de rechtsvorm die je kies.

De rechtsvorm kies je bij de Kamer van Koophandel (KvK), op het moment dat je jouw bedrijf inschrijft. Het bepaalt hoe bijvoorbeeld de aansprakelijkheid geregeld is.

1. Eenmanszaak: meest populaire rechtsvorm

De meeste ZZP’ers beginnen een eenmanszaak. Als ze de rechtsvorm kiezen is dit de meest voor de hand liggende keuze. Inschrijven is eenvoudig en kost je eenmalig €50 bij de KvK.

Zodra je eenmaal begint te ondernemen gelden er weinig administratieve verplichtingen. Je hoeft de jaarrekening bijvoorbeeld niet goed te laten keuren door een boekhouder of accountant. En als je dat wilt kun je ook de belastingaangifte gewoon zelf doen.

Let op: met een eenmanszaak kun je wél personeel aannemen, ook al wordt er soms gedacht van niet. Je hebt dan nog steeds een eenmanszaak, al ben je dan natuurlijk geen ZZP’er meer.

Kies je voor een eenmanszaak als rechtsvorm? Je betaalt dan gewoon inkomstenbelasting, net als iemand in loondienst. Het verschil is dat je gebruik kun maken van interessante aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Houd er aan de andere kant rekening mee dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden die je met jouw bedrijf maakt. En ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is ook jouw partner daarvoor aansprakelijk.

2. VOF: samen aan de slag

Denk je na over een eenmanszaak, maar wil je het bedrijf graag met een ander of met een paar anderen starten? Een VOF is dan een geschikte keuze. Dat werkt in principe hetzelfde als een eenmanszaak, al deel je de verantwoordelijkheden en aansprakelijkheid met de anderen waarmee je onderneemt.

Tip: het is verstandig om een oprichtingsakte op te laten stellen bij de notaris. Maak daarin afspraken over de taken, de inbreng, de afspraken die je maakt en de verdeelsleutel die je hanteert. Zodra het over geld gaat kan er gemakkelijk iets misgaan, iets dat je op deze manier voor kunt blijven.

Let op: maak je schulden met de VOF? Zowel jij als de anderen zijn daarvoor aansprakelijk. Als het vermogen van de onderneming niet toereikend is zullen jullie persoonlijk moeten bijdragen. Zorg er dus voor dat je de partners waarmee je gaat ondernemen goed vertrouwt.

3. BV: zonder persoonlijke aansprakelijkheid

Kies je voor een BV als rechtsvorm? Dat heeft meer voeten in de aarde, omdat het gaat om een rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat het bedrijf de rechtspersoon is, in plaats van dat jij dat bent.

Het grote voordeel van een BV is dat je niet persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden. Je kunt er nooit meer aan verliezen dan het bedrag waarvoor je deelneemt aan de vennootschap. Dat kan grote privéschulden voorkomen, als die zakelijk ontstaan.

Om een BV op te kunnen richten zal je een notariële moeten laten maken, met daarin de statuten. Bovendien moet je minimaal €0,01 in de BV storten, al kun je dat ook doen in natura. De notaris schrijft de BV vervolgens voor je in het Handelsregister in.

Als je de BV als enige opricht ben je daarmee automatisch eigenaar van de aandelen. Je kunt dat ook met anderen doen, door de aandelen te verdelen. Houd er rekening mee dat de administratie iets lastiger in elkaar zit. Je kunt dat in MoneyMonk doen, maar je zal bijvoorbeeld moeten samenwerken met een accountant.

Ga jij je inschrijven bij de KvK? Je kunt de rechtsvorm kiezen door aan de hand van de bovenstaande mogelijkheden te kiezen wat het best bij je past. Daarnaast kun je de medewerker van de Kamer van Koophandel natuurlijk om hulp vragen, als je daarover twijfelt.

De ideale rechtsvorm kiezen en aan de slag met de boekhouding?

Ontdek MoneyMonk: hét administratiepakket voor ondernemers.


Ontdek MoneyMonk of stel ons je vragen