8 september 2021

Moet ik BTW-aangifte doen als ik geen omzet heb gedraaid?

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Stel, je hebt in een maand of zelfs een kwartaal geen omzet gedraaid. Moet je dan BTW-aangifte doen? Een vraag die we regelmatig krijgen van ZZP-ers en ook andere ondernemers. Het is belangrijk dat je wel gewoon aangifte doen, zoals je dat gewend bent. Door bij de Belastingdienst op te geven welke omzet je had (€0) en hoeveel BTW je daarover hebt ontvangen (€0). Het betekent uiteraard dat je niets hoeft af te dragen (te betalen).

Heb je aan de andere kant wel kosten gemaakt, bijvoorbeeld omdat je investeringen deed? Als je een nieuwe laptop voor werk aanschafte of andere kosten maakte kun je de BTW daarvan terugvragen. Je vult het betaalde bedrag aan BTW in bij de ‘voorbelasting’. Op die manier kan het zijn dat je geld terugkrijgt van de Belastingdienst, op het moment dat je BTW-aangifte doet.

Let op: gaat het daadwerkelijk om zakelijke uitgaven? Het is belangrijk om hier kritisch naar te kijken. De Belastingdienst zal in de gaten houden of je niet fraudeert, als je wel voorbelasting terugvraagt, maar aan de andere kant (een kwartaal lang) geen omzet maakt.

Geen omzet: moet je wel aangifte doen?

Het is belangrijk om BTW-aangifte te doen, als je BTW-plichtig bent. Dat ben je als ondernemer voor de Belastingdienst, ook als je geen omzet maakt. Je voorkomt een boete, door de aangifte netjes op tijd in te dienen. Ook als je geen omzet hebt gemaakt, wat in de praktijk betekent dat je geen BTW hoeft af te dragen.

Tip: maakte je eerder een foutje in de BTW-aangifte? Het is belangrijk om de volgende kwartalen gewoon aangifte te blijven doen, zoals je gewend bent. Bij de eerstvolgende aangifte kun je het foutje van de vorige keer corrigeren (LINK BTW-aangifte corrigeren: hoe herstel je een foutje in je btw-aangifte bij de Belastingdienst?).

Het maakt de Belastingdienst niet uit hoeveel omzet je in een aangifteperiode maakt, je moet altijd aangifte doen. Zelfs als je helemaal geen omzet maakt, bijvoorbeeld omdat jouw bedrijf een paar maanden dicht was. Of omdat je te maken had met andere problemen, waardoor je geen klanten van dienst kon zijn.

Je hebt als ondernemer voor de Belastingdienst de plicht om iedere aangifteperiode aan te geven. Dat doe je in de maand na de aangifteperiode waar het om gaat. Je doet op die manier in april aangifte, over de omzet uit de maanden januari, februari en maart. Dus was je de eerste drie maanden dicht of had je om een andere reden geen omzet? Dan vul je in april bij de Belastingaangifte in dat je €0 omzet had en dat je daarover dus €0 BTW zal afdragen.

Uitstel van de BTW-aangifte

Kun je niet op tijd aangifte doen? Je kunt de Belastingdienst om uitstel vragen. Dat is niet mogelijk als je niets aan te geven hebt. Het is bovendien niet toegestaan om zomaar een aangifteperiode over te slaan. De uitstel voor de aangifte omzetbelasting (BTW) is er voor serieuze gevallen, waarbij je er in de reguliere maand niet aan toekomt om dit te doen.

Tip: wil je uitstel aanvragen voor de aangifte inkomstenbelasting? Dat is als ZZP-er een stuk eenvoudiger, de Belastingdienst is daar over het algemeen minder kritisch op.

Je kunt niet zomaar wachten tot je weer omzet hebt, om de BTW-aangifte weer op te pakken. Zelfs als je meerdere maanden achter elkaar geen omzet zou hebben moet je de aangifte gewoon blijven doen. Houd er bovendien rekening mee dat de Belastingdienst bij je na kan gaan of je nog ondernemer bent. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen, iets dat lastiger wordt als het je in een aantal maanden blijkbaar niet lukt om omzet te genereren.

Aangifte per maand, kwartaal of jaar

Hoe vaak je aangifte BTW moet doen hangt af van wat de Belastingdienst je vraagt. ZZP-ers doen dan normaal gesproken per maand. Grotere ondernemingen dragen hun BTW ook wel per maand af en in andere gevallen gebeurt dit soms per jaar.

Doe je de aangifte per kwartaal? Dan moet je in april, in juli, in oktober en in januari aangifte doen. Steeds over de drie maanden daarvoor. Het is vervolgens belangrijk dat de BTW voor het eind van de maand op de rekening van de Belastingdienst staat. Maak het op tijd over, om te voorkomen dat de verwerking door de bank roet in het eten gooit.

Heb je geen omzet en doe je toch BTW-aangifte? Als er wel sprake is van voorbelasting over kosten die je maakte krijg je dat geld terug van de Belastingdienst. Je krijgt het geld overgemaakt naar het rekeningnummer dat je hebt opgegeven, dat je normaal gebruikt om de af te dragen BTW over te maken. Het is niet mogelijk om bedragen tegen elkaar weg te strepen of met elkaar te verrekenen.

Kleineondernemersregeling (KOR): geen btw-aangifte

Heb je weinig omzet, en gaat het om minder dan €20.000 per jaar? Je kunt je aanmelden voor de kleineondernemersregeling (KOR), zoals die op 1 januari 2020 is ingegaan. Je hoeft dan geen BTW-aangifte te doen, ook niet als je wél omzet maakt. Andersom kun je de BTW over uitgaven die je doet helaas niet aftrekken.

Het is belangrijk om je op tijd aan te melden voor de KOR. Zodra je dat doet kun je daar vanaf het volgende kwartaal gebruik van maken. Het is een BTW-vrijstelling, waarvoor je aan een aantal voorwaarden van de Belastingdienst moet voldoen. Je hoeft geen BTW af te dragen en kunt die aan de andere kant ook niet verrekenen. Dat betekent dat je geen BTW-aangifte hoeft te doen. Niet bij weinig omzet en natuurlijk ook niet als je geen omzet hebt. Het is de enige uitzondering op de verplichting om ieder kwartaal aangifte te doen, ook als je als niet-kleineondernemer een maand of een kwartaal lang geen omzet hebt.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig