Voorkom meerkosten: 4 tips voor goede afspraken met je boekhouder of accountant

Voorkom meerkosten: 4 tips voor goede afspraken met je boekhouder of accountant

Meerkosten van de boekhouder of accountant voorkomen?

Gebruik onze tips om goede afspraken te maken. Zodat je te hoge kosten kunt voorkomen en je grip kunt blijven houden op de online boekhouding. Ook als je die niet zelf doet, maar als je daarvoor een specialist inschakelt.

Betaal geen ‘black box’ flat fee

Betaal ten eerste liever geen flat fee, vooral niet op basis van een ‘black box’-model. Een vast bedrag per jaar of per maand lijkt interessant, maar de specifieke voorwaarden zijn vaak onvoldoende uitgewerkt. Het verdienmodel van de boekhouder wordt minder transparant, waardoor niet goed duidelijk is wat er gebeurt voor het bedrag dat je betaalt.

Bovendien zal er buiten de gemaakte afspraken om snel sprake zijn van meerwerk, waardoor de kosten alsnog gemakkelijk kunnen oplopen. Terwijl de online boekhouding er dankzij MoneyMonk een stuk eenvoudiger uit kan komen te zien.

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+

Vraag meerwerk vooraf te accorderen

Het is voor boekhouders en accountants gebruikelijk dat ze meerwerk uitvoeren, dat ze uiteraard in rekening brengen. Je hebt echter wel de mogelijkheid om dat vooraf te laten accoderen. Geef de boekhouder of accountant aan dat je een online boekhouding gebruikt. En dat je bij afwijkingen graag vooraf bericht ontvangt, zodat je de kosten beter in de gaten kunt houden.

Maak afspraken over de meerwerktarieven

En als je dan toch afspraken maakt over de manier waarop de boekhouder of accountant omgaat met meerwerk, kijk dan ook meteen naar de tarieven. Zodat je goed weet wat de kosten zijn voor specifieke werkzaamheden. Of zodat je goed weet welk bedrag je per uur, per maand of per andere periode betaalt.

Hard op de zaak: zacht op de mens

Tenslotte, zorg ervoor dat je hard op de zaak bent, maar zacht op de mens. Laat blijken dat je de tarieven graag scherp in de gaten houdt. Zonder dat je de boekhouder of accountant als persoon niet vertrouwt.

Tip: spreek je vertrouwen uit dat de boekhouder of accountant netjes met meerwerk om zal gaan, ten opzichte van de online boekhouding. Dat helpt als morele stok achter de deur, waardoor je er beter op kunt vertrouwen dat dit in orde komt.

Online boekhouding in MoneyMonk: 30 dagen gratis uitproberen

Gebruik maken van een online boekhouding, samen met een boekhouder of accountant die met je meekijkt? MoneyMonk is daarvoor uitstekend geschikt. Je hebt dan zelf overzicht over de inkomsten en uitgaven. En je kunt zelf verkoopfacturen aanmaken en banktransacties koppelen. En ondertussen kan een boekhouder of een accountant zijn of haar werk voor je doen.

Hoe zet je als starter je administratie op?

Download ons gratis ebook

Hoe zet je als starter je administratie op?
Stuur mij het ebook!

Je leert in dit ebook...

  • Wat het verschil is tussen de boekhouding en administratie
  • Waarom een goede administratie belangrijk is
  • Hoe je je administratie opzet

Leestijd: 15 minuten

Een goede mix van eigen mogelijkheden, slimme software en de specialist die met je meekijkt om ervoor te zorgen dat alles netjes in orde is.