Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

 • Geen betaalgegevens nodig
 • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
 • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
 • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
 • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Kennisbank
Is inschrijven bij de Kamer van Koophandel verplicht voor ZZP’ers? | MoneyMonk

Is inschrijven bij de Kamer van Koophandel verplicht voor ZZP’ers?

Is inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) verplicht als ZZP’er? De inschrijving is niet gratis en het kost je even tijd om dit goed in orde te maken. Ben je verplicht om dit te doen, kun je dit ook later doen en zou je zelfs kunnen ondernemen zonder een inschrijving? Een vraag die we regelmatig van zelfstandigen krijgen.

We helpen je graag goed te starten als ZZP’er. Mét een inschrijving bij de KvK, omdat dat inderdaad verplicht is als je wilt gaan ondernemen.

Of je je moet inschrijven bij de Kamer van Koophandel als je start als ZZP’er hangt af van een aantal belangrijke voorwaarden. Daarnaast hanteert de KvK ‘indicatoren’ om te bepalen of je een bedrijf hebt. We zetten het overzichtelijk voor je op een rij.

Inschrijven bij de KvK verplicht? 3 voorwaarden

Benieuwd hoe de Kamer van Koophandel beoordeelt of inschrijven als ZZP’er verplicht is? Daarvoor gelden de drie volgende voorwaarden:

 • Je levert goederen en/of diensten

  Verkoop je fietsen of knap je de spullen van anderen op? Of schrijf je artikelen die je levert aan particuliere en/of zakelijke klanten? Je levert dan goederen of diensten, bijvoorbeeld als klusjesman, als tekstschrijver of als journalist.

 • Je vraagt meer dan een symbolische vergoeding

  Je hebt een eigen onderneming als je voor de werkzaamheden meer vraagt dan een symbolische vergoeding. Dus verdien je er eigenlijk niets mee? Dan is er sprake van vrijwilligerswerk of een hobby.

 • Je neemt deel aan het economische verkeer

  Een officiële term, die beschrijft of je zakendoet. Als je af en toe vrienden en familie helpt is daar nog geen sprake van. Als je jouw goederen en diensten ook levert aan anderen is inschrijven bij de Kamer van Koophandel voor jou als ZZP’er waarschijnlijk verplicht.

Indicatoren voor een bedrijf

Daarnaast maakt de Kamer van Koophandel gebruik van een aantal indicatoren. Die geven aan of er sprake is van een bedrijf. Bovendien kun je aan de hand van die indicatoren bepalen welke rechtsvorm rechtsvorm het best bij je past.

De KvK gaat uit van 4 belangrijke indicatoren:

 • Investeringen

  Doe je investeringen in een laptop, andere spullen of zelfs in medewerkers die je zullen helpen in jouw bedrijf? Het is voor de Kamer van Koophandel een sterke aanwijzing dat er sprake is van een bedrijf dat je verplicht moet inschrijven.

 • Regelmaat

  Werk je regelmatig aan opdrachten voor klanten, in plaats van eenmalig of incidenteel? Het is waarschijnlijk dat je een bedrijf voert, in plaats van een hobby uitoefent.

 • Opdrachtgevers

  Heb je meerdere opdrachtgevers? Het is een indicatie voor een bedrijf dat je verplicht moet inschrijven. Als je werkt voor één opdrachtgever ben je waarschijnlijk een werknemer in loondienst.

 • Zelfstandigheid

  Je moet je verplicht inschrijven bij de Kamer van Koophandel als ZZP’er als je zelf kunt bepalen hoe je werkt en wanneer je dat doet. Je hebt dan daadwerkelijk zelfstandigheid en het ondernemerschap, omdat de opdrachtgever niet bepaalt hoe jij je werk doet.

Tip: twijfel je of het inschrijven bij Kamer van Koophandel verplicht is als ZZP’er in jouw situatie? Je kunt het de KvK gewoon vragen, door even contact op te nemen.

Inschrijven als ZZP’er: eenmanszaak, VOF of BV

Inschrijven bij de KvK kan op een paar verschillende manieren. De meeste ZZP’ers beginnen een eenmanszaak. Dat is de goedkoopste keuze, waarmee je met jouw bedrijf in het Handelsregister komt te staan. Daarnaast kun je je inschrijven als VOF, bijvoorbeeld als je samen met een paar andere ondernemers aan de slag wilt. En wil je persoonlijke aansprakelijkheid voor schulden van je bedrijf voorkomen? Laat je dan adviseren over een inschrijven als BV.

Tip: je kunt je bovendien laten inschrijven als NV, als CV, als stichting of vereniging. Laat je goed adviseren over die mogelijkheden, met de belangrijke voor- en nadelen.

Aan de slag met een boekhoudprogramma

Welke vorm je ook kiest om jouw bedrijf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel als ZZP’er, het is altijd belangrijk om je boekhouding goed op orde te houden. Een boekhoudprogramma bespaart je veel kostbare tijd, voorkomt fouten en helpt je bijvoorbeeld te voldoen aan de bewaarplicht voor de administratie.

Zodra je jouw bedrijf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel is de volgende stap het kiezen van je boekhoudprogramma. Om de inkomsten en kosten goed bij te houden, zodat daar achteraf geen verwarring over kan ontstaan. En zodat je netjes voldoet aan de belangrijke verplichtingen die de Belastingdienst daarvoor hanteert.

Ontdek dat inschrijven bij de Kamer van Koophandel verplicht is voor jou als ZZP’er en aan de slag met de boekhouding?

Ontdek MoneyMonk: hét administratiepakket voor ondernemers.


Ontdek MoneyMonk of stel ons je vragen