Is inschrijven bij de Kamer van Koophandel verplicht als zzp'er?

Is inschrijven bij de Kamer van Koophandel verplicht als zzp'er?

Je inschrijven als eenmanszaak of in een andere rechtsvorm bij de Kamer van Koophandel (KvK), is dat verplicht? Je bent verplicht je in te schrijven als zzp'er of andere ondernemer als je voldoet aan de criteria voor een onderneming. Daarmee stelt de KvK vast of je werkt als ondernemer, waardoor je je zal moeten inschrijven in het Handelsregister.

Tip: de criteria die de Kamer van Koophandel hanteert sluiten aan bij die van de Belastingdienst. Controleer daarom zowel of je kwalificeert als onderneming, en bovendien of je btw-plichtig bent en je een btw-nummer zal moeten aanvragen.

Er is sprake van 3 belangrijke criteria, die je helpen te bepalen of je een onderneming hebt. Als dat het geval is zal de inschrijving bij de Kamer van Koophandel inderdaad verplicht zijn. Je voldoet dan netjes aan de voorwaarden, om als zzp'er of in een andere rechtsvorm van start te gaan.

Criteria voor een onderneming: 3 voorwaarden voor inschrijven

We zetten de 3 belangrijke criteria van de Kamer van Koophandel voor je op een rij:

 • Je levert goederen en/of diensten
  Verkoop je fietsen of knap je die op? Dat zijn goederen en/of diensten, net als wanneer je werkt als klusjesman, boekhouder of journalist.
 • Je vraagt daar meer dan een symbolische vergoeding voor
  Doe je het als vrijwilligerswerk of hobby, zonder noemenswaardige vergoeding? Pas als je er meer mee verdient dan wat het je kost is er sprake van een onderneming.
 • Je neemt deel aan het economische verkeer
  Zodra je zakendoet met anderen dan familie en vrienden is de kans groot dat je voldoet aan dit criterium en je voor de Kamer van Koophandel een ondernemer bent.

Het is bovendien verstandig om rekening te houden met een aantal indicatoren, die aangeven of er sprake is van een bedrijf. Bovendien helpen die aan te geven hoe jouw bedrijf eruit zal zien, aan de hand waarvan je de juiste rechtsvorm kunt bepalen.

Belangrijke indicatoren zijn bijvoorbeeld:

 • Investeringen
  Neem je personeel aan of doe je investeringen die je helpen om goederen te leveren of diensten aan te bieden? Dat is een sterke indicatie dat er sprake is van een onderneming.
 • Regelmaat
  Voer je regelmatig werkzaamheden uit of organiseer je een grote eenmalige activiteit? Ook dat wijst op een onderneming in plaats van een hobby.
 • Opdrachtgevers
  Werk je voor meer dan één opdrachtgever, waarvan je bovendien nieuwe kunt aantrekken? Dan ben je waarschijnlijk ondernemer in plaats van in loondienst.
 • Zelfstandigheid
  Kun je zelf bepalen hoe je werkt en wanneer je dat doet? Zelfs als je je laat inhuren door een opdrachtgever wijst dit op zelfstandigheid en dus ondernemerschap.

Bij twijfel kun je contact opnemen met de Kamer van Koophandel, om na te gaan of je aan de criteria voor een ondernemer voldoet. Als dat het geval is dien je je in te schrijven, en daarmee is dat dan dus verplicht.

Tip: het hoeft niet moeilijk te zijn om je in te schrijven en ook de kosten vallen erg mee. Als je kiest voor een eenmanszaak is het een eenvoudige handeling waarvoor je een afspraak maakt bij een Kamer van Koophandel-vestiging in de buurt. De kosten bedragen slechts €50. In de praktijk zal je ook zelf goed kunnen aanvoelen of er sprake is van een onderneming en of de inschrijving bij de Kamer van Koophandel daarmee verplicht is. Organiseer je bijvoorbeeld jaarlijks een straatfeest voor de buurt en vraag je daarvoor een kleine bijdrage om de kosten te dekken? Dan ben je geen ondernemer, terwijl je dat wel bent als je straatfeesten in andere buurten organiseert en daarmee onder de streep een leuk bedrag overhoudt.

Inschrijven als eenmanszaak, VOF of BV: de mogelijkheden

Als inschrijven als ondernemer verplicht blijkt kan dat op een aantal verschillende manieren. Je kunt je inschrijven als eenmanszaak in het Handelsregister. En wil je samen met een paar andere ondernemers aan de slag? Dan is de VOF daarvoor het meest geschikte alternatief. Daarnaast kun je je inschrijven als een BV, bijvoorbeeld om persoonlijke aansprakelijkheid voor schulden van de organisatie te voorkomen.

Andere mogelijkheden zijn een NV, een CV en een stichting of vereniging. Die situaties komen minder vaak voor, waardoor de kans groot is dat je je zal moeten inschrijven als een eenmanszaak, een VOF of een BV bij de Kamer van Koophandel.

Meer weten over welke rechtsvorm je moet kiezen als zzp'er?

Boekhoudprogramma voor zzp'ers: na de inschrijving aan de slag

Blijkt inschrijven bij de Kamer van Koophandel verplicht als zzp'er? Dan is het verstandig om daarna een zakelijke rekening te openen, waarop je betalingen kunt ontvangen.

Om jouw administratie te voeren kun je gebruik maken van een boekhoudprogramma in de cloud. Op die manier houd je overzicht over jouw inkomsten en uitgaven, terwijl je bovendien voldoet aan de belangrijke verplichtingen die de Belastingdienst stelt.

Benieuwd naar de mogelijkheden en er daarmee voor zorgen dat je als zzp'er kunt boekhouden? Je kunt na je inschrijving bij de Kamer van Koophandel meteen van start met onze gratis trial. Probeer MoneyMonk op je gemak uit, om zelf te ervaren hoe je daar gebruik van kunt maken. Om jouw inkomsten netjes te administreren, uitgaven bij te houden en natuurlijk facturen aan te maken. We hebben de software zo overzichtelijk mogelijk voor je opgezet, waardoor dit net als de inschrijving bij de KvK op een heel eenvoudige manier werkt.

Probeer het gratis uit of neem contact met ons op, dan leggen we je graag uit hoe je daar als ZZP-er mee aan de slag kunt.