5 voordelen van boekhouden in Excel | MoneyMonk

5 voordelen van boekhouden in Excel

Wat zijn de voordelen van boekhouden in Excel? Veel ZZP’ers maken daar gebruik van, op het moment dat ze starten. En dat is natuurlijk niet zonder reden, omdat het een aantal belangrijke voordelen oplevert. Waar we je graag meer over vertellen, zodat ook jij daarmee aan de slag kunt.

Tip: het boekhouden in Excel kent voor- en nadelen. Het is niet voor iedereen geschikt, maar biedt wel degelijk mogelijkheden. Wij leggen je uit wat hier de voor zijn en wanneer het als ZZP’er interessant is om daar mee aan de slag te gaan.

ZZP’ers starten in Excel

Veel ZZP’ers starten in Excel, om daarin de boekhouding te gaan doen. Dat is soms een noodzakelijk kwaad en in andere gevallen een bewuste keuze. Vanwege de voordelen waarvan je kunt profiteren. En met de mogelijkheid om het goedkoop te houden, om zeker in het begin van jouw bedrijf nog niet te veel kosten te maken.

Houd er wel rekening mee dat Excel helaas niet voor iedereen goed geschikt is. En dat je op termijn misschien toch een alternatief zal zoeken. Om verder door te kunnen groeien, als je tegen de beperkingen van Excel aanloopt. Waardoor de voordelen niet meer gelden en het toch interessanter wordt om voor een scherp bedrag per maand gebruik te maken van een alternatief.

Voordelen van boekhouden in Excel

Wat zijn die voordelen van boekhouden in Excel? We zetten ze voor je op een rij, zodat je eenvoudig kunt ontdekken of dit ook voor jou een goed idee is:

• Gratis boekhouden binnen het Office-pakket
  • Geen softwarepakket meer nodig
  • Gebruik maken van sjablonen
  • In de cloud met Office 365
  • Zelf de boekhouding bewaren

1. Gratis boekhouden binnen het Office-pakket

Heb je Microsoft Office gekocht om gebruik te kunnen maken van Word? Bij dat pakket krijg je ook automatisch Excel. Dat betekent dat je er eigenlijk ‘gratis’ gebruik van kunt maken. Of in ieder geval voordelig, omdat je de kosten voor het pakket kunt delen over de verschillende toepassingen die je gebruikt.

Zou je andersom geen gebruik maken van de voordelen van boekhouden in Excel? Dan is de kans groot dat je Excel misschien helemaal niet gebruikt. En je relatief meer betaalt om alleen Word te gebruiken, waardoor dat toch een beetje zonde zou zijn.

2. Geen softwarepakket meer nodig

Kies je voor de voordelen van boekhouden in Excel? Je hebt er geen apart softwarepakket voor nodig. In plaats daarvan gebruik je Office van Microsoft, waar je genoeg aan hebt om ook de administratie te doen.

Het voorkomt dat je een extra softwarepakket moet aanschaffen en dat moet installeren. Voor de computer die je gebruikt, en ook weer voor de nieuwe laptop of computer als je besluit om die te vervangen.

Tip: vind je vooral het boekhoudprogramma vervelend? Met een online boekhoudprogramma hoef je niets te installeren, omdat je er gewoon online gebruik van kunt maken.

Of je nu gebruik maakt van Excel of van een online boekhoudprogramma, het aanmaken van nieuwe facturen werkt heel eenvoudig. Zonder dat je daar software voor hoeft te downloaden en hoeft te installeren.

3. Gebruik maken van sjablonen

Je kunt in Excel gebruik maken van handige sjablonen. Er zijn zowel betaalde als gratis sjablonen beschikbaar, zoals die van EasyAdmin. Dat betekent dat de formules er al voor je in staan, waardoor je daar op de juiste manier gebruik van maakt.

Het voorkomt dat je zelf allerlei formules moet ontwikkelen of dat je echt alles met de hand moet doen. Dat scheelt veel kostbare tijd. Houd er wel rekening mee dat zelfs de beste sjablonen niet zo goed werken als een online boekhoudprogramma. Excel kent z’n beperkingen, waardoor je een aantal van de taken toch handmatig zal moeten blijven doen.

4. In de cloud met Office 365

Werk je in de cloud met Office 365? Dat betekent dat je onder andere Excel op jouw computer kunt installeren. En dat je daar ook op andere apparaten gebruik van kunt maken, met een online toepassing.

Het voorkomt dat je de administratie niet kunt bijwerken of inzien, als je jouw computer even niet bij de hand hebt. Zodat je flexibel bent en je zelfs even aan de administratie zou kunnen werken op een ander apparaat.

5. Zelf de boekhouding bewaren

Een van de voordelen van Excel is de mogelijkheid om zelf alle bestanden te bewaren. Zonder te uploaden naar de cloud en met de maximale controle daarover. Gewoon bij jou op de computer of op een (externe) harde schijf, waarmee je netjes kunt voldoen aan de bewaarplicht door de Belastingdienst.

Zorg er wel voor dat je gebruik maakt van een firewall, antivirussoftware en backups van de bestanden die je bewaart. Alleen op die manier kun je er ook zelf voor zorgen dat de bestanden niet verloren gaan.

Excel of online boekhoudprogramma

Wil je gebruik maken van de voordelen van boekhouden in Excel of twijfel je toch over een boekhoudprogramma? Ontdek zelf hoe het werkt, om op die manier de keuze te maken die goed bij jou en jouw bedrijf past.

Naast de voordelen van boekhouden in Excel ook het alternatief proberen?

Ontdek MoneyMonk: hét administratiepakket voor ondernemers.

Ontdek MoneyMonk of stel ons je vragen