8 september 2021

Compleet van A tot Z: alle 16 tips voor de perfecte ZZP administratie

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Misschien wil je binnenkort gaan starten of ben je juist al een tijdje aan het ondernemen: de ZZP administratie is een belangrijk onderwerp. En tegelijkertijd is het iets waar veel zelfstandigen enorm tegenop kijken. Is het niet heel veel werk? En komt er niet van alles bij kijken waar je al moe van wordt als je erover nadenkt?

Het klopt dat er het een en ander komt kijken bij de administratie voor eenmanszaken en zzp’ers. Dat neemt niet weg dat onze tips je kunnen helpen om dat makkelijker te maken. En minstens zo belangrijk, om te voorkomen dat je achteraf ontdekt dat je het vooraf beter anders had kunnen aanpakken.

Voor een goede ZZP administratie geldt: een goed begin is het halve werk. Dus zorg je voor een goede voorbereiding, zet je het netjes op en houd je het vervolgens goed bij? Dan zal je merken dat het best meevalt. En dat uitbesteden misschien niet meer zo vanzelfsprekend voelt als dat het nu lijkt.

Voorbereiden op de administratie: 3 tips

Je zou natuurlijk gewoon kunnen beginnen met jouw ZZP administratie. Zodra je de facturen erbij pakt kun je bijvoorbeeld berekenen wat de omzet in een maand of in een kwartaal is geweest. Maar, is dat waar het werkelijk om draait in de administratie?

Het is waarschijnlijk verstandiger om je eerst voor te bereiden. We delen in totaal 16 tips voor de perfecte administratie voor zelfstandigen. We beginnen met 3 tips voor een goede voorbereiding. Op die manier ontdek je wat er allemaal belangrijk is. En tref je een paar voorbereidingen die je straks zullen helpen om de administratie op te zetten en die bij te houden.

Begin dus met deze drie voorbereidingen op de administratie als ondernemer:

  • Lees je in (over bijvoorbeeld het urencriterium)
  • Open alvast een zakelijke rekening
  • Noteer wat je allemaal moet bijhouden

1. Lees je in (over bijvoorbeeld het urencriterium)

Het klopt dat er heel veel informatie beschikbaar is over de perfecte administratie voor zzp’ers. Dat betekent gelukkig niet dat je al die informatie in één keer moet lezen, moet begrijpen en uit je hoofd moet leren.

Dat neemt niet weg dat het verstandig is om je over een aantal thema’s alvast een beetje in te lezen. Het is niet nodig om het meteen uit je hoofd te leren, maar je voorkomt daarmee dat je er straks niet eerder van gehoord had.

Lees bijvoorbeeld alvast eens over:

Het zijn onderwerpen waar je sowieso iets aan hebt, al was het maar door het gewoon een keer door te lezen. Je hoeft er zelfs geen aantekeningen bij te maken. Het gaat om een algemene voorbereiding, zodat je een klein beetje thuis raakt in wat er belangrijk is.

Je zal bij het opzetten van de administratie en het bijhouden daarvan merken dat het helpt dat je deze artikelen nu alvast een keer gelezen hebt. Ook al weet je niet meer precies hoe het in elkaar zat, je weet wel dat er ‘iets’ is. Die voorbereiding gaat je straks helpen om de perfecte administratie voor zelfstandigen bij te houden.

2. Open alvast een zakelijke rekening

Ben je starter? Open alvast een zakelijke rekening. Of doe dat als je al een tijdje onderneemt, maar nog geen zakelijke rekening hebt.

Tip: een zakelijke rekening is niet wettelijk verplicht. Het helpt je wel om privé-inkomsten en zakelijke inkomsten gescheiden te houden, net als de uitgaven. In een perfecte administratie mag een zakelijke rekening wat dat betreft niet ontbreken.

De zakelijke rekening gebruik je om betalingen van klanten te ontvangen. Aan de andere kant doe je vanaf die rekening zakelijke betalingen, bijvoorbeeld als je materialen of uren inkoopt bij anderen. Ook gebruik je de zakelijke rekening voor het afdragen van de btw.

Let op: jouw inkomstenbelasting betaal je als zzp’er gewoon privé. Die bedragen kun je van de zakelijke rekening opnemen als privé-opname, om ze vervolgens privé over te maken naar de Belastingdienst.

Uiteraard kun je een zakelijke rekening openen waar je wilt. Veel zelfstandigen kiezen voor Knab. Met het zakelijk Starterspakket profiteer je in ieder geval van 1 jaar lang 50 procent korting op ons MoneyMonk boekhoudpakket.

3. Noteer wat je allemaal moet bijhouden

Om straks de perfecte administratie te kunnen bijhouden is het verstandig om je alvast voor te bereiden op wat je allemaal moet verzamelen. Het gaat om heel wat gegevens. Door het nu alvast een keer op een rij te zetten voorkom je dat je straks voor verrassingen komt te staan. Zorg dat je weet hoe je de volgende gegevens kunt verzamelen:

  • Grootboek
  • Bonnetjes
  • Debuteurenadministratie
  • Crediteurenadministratie
  • Inkoopadministratie
  • Verkoopadministratie
  • Bankafschriften
  • Urenregistratie
  • Reiskosten
  • Rittenregistratie
  • Belastingaanslagen

We begrijpen dat het misschien een overweldigende lijst is, waar je niet meteen rekening mee had gehouden. Gelukkig kun je het jezelf makkelijk maken, bijvoorbeeld met ons boekhoudprogramma. In MoneyMonk verzamel je al de bovenstaande gegevens op één plek. In een aantal gevallen gaat dat zelfs (bijna) vanzelf en kun je gebruik maken van onze handige app. Dat voorkomt dat je er veel tijd in moet steken en dat je belangrijke zaken over het hoofd ziet.

Als je kiest voor een (online) boekhoudprogramma ziet deze voorbereidende stap er dus wat anders uit. Klik door het programma heen en zorg ervoor dat je de verschillende onderdelen een keer bekijkt. Daar heb je voldoende aan om door te gaan met het opzetten van jouw administratie.

Tip: doe je in de aanloopfase van jouw bedrijf al aankopen of investeringen? Het is goed mogelijk dat je die kosten fiscaal mag aftrekken. Dat betekent dat je belastingvoordeel krijgt. Bewaar in ieder geval de bonnetjes van deze aankopen. En zorg ervoor dat je kopieën bewaart van zowel ontvangen als verzonden offertes en facturen. Die kunnen later goed van pas komen.

Administratie opzetten in 3 stappen

Als je de voorbereiding achter de rug hebt is het tijd om de administratie voor zzp’ers te gaan opzetten. Ook dat doe je aan de hand van 3 stappen, binnen de in totaal 16 tips die we met je delen.

Zorg er in ieder geval voor dat je netjes werkt volgens de richtlijnen van de Belastingdienst. En omarm het advies van de boekhouder, die je hierbij goed kan helpen. Wij leggen je uit waarom dit belangrijk is en delen een aantal handige tips. Zo zorg jij ervoor dat je de administratie goed kunt opzetten, waarna het bijhouden een stuk makkelijker wordt.

Zet de administratie op aan de hand van deze drie stappen:

  • Werk volgens de richtlijnen van de Belastingdienst
  • Omarm het advies van een boekhouder
  • Bedenk hoe je de administratie zal bewaren

1. Werk volgens de richtlijnen van de Belastingdienst

De Belastingdienst stelt geen harde eisen aan jouw ZZP administratie. Je mag wat dat betreft zelf bepalen hoe je die bijhoudt. Dat neemt niet weg dat er een aantal richtlijnen gelden. Bovendien moet je zorgen voor een ‘deugdelijke administratie’.

Let op: er geldt een bewaarplicht van zeven jaar voor jouw administratie. Bewaar alle gegevens uit de administratie minimaal gedurende deze periode. Voor onroerende zaken zoals de huur van een bedrijfspand geldt zelfs een bewaarplicht van tien jaar.

De Belastingdienst gaat voor een zakelijke administratie uit van een aantal belangrijke basisgegevens:

  • Grootboek
  • Debiteurenadministratie
  • Crediteurenadministratie
  • Voorraadadministratie (bij goederen)
    Tip: verleen je diensten? Dan is de kans groot dat dit niet op jou van toepassing is.
  • In- en verkoopadministratie
  • Indien van toepassing: de loonadministratie
    Tip: Werk je als zzp’er? Dan is de kans groot dat dit niet op jou van toepassing is.

Daarnaast is het belangrijk om een urenregistratie bij te houden, vooral als je gebruik wilt maken van de zelfstandigenaftrek (en startersaftrek). Je moet voldoen aan het urencriterium. Dat toon je aan met de urenregistratie, waar de Belastingdienst om kan vragen.

2. Omarm het advies van een boekhouder

We kunnen het ons voorstellen dat je een aantal van de bovenstaande begrippen voor het eerst ziet. En dat je dus niet meteen weet hoe je daarmee moet starten. Zolang je geen online boekhoudprogramma gebruikt moet je er handmatig mee aan de slag. Boekhouders adviseren hun cliënten vaak om te werken in vijf verschillende bakken:

  1. Inkomende facturen

    Je verzamelt in deze bak alle facturen die je als zzp’er ontvangt van leveranciers of anderen die werkzaamheden voor jou uitvoeren.

  2. Uitgaande facturen

    Dit zijn al jouw facturen aan klanten en opdrachtgevers. Als je daar meteen de urenlijst voor projecten bij doet kun je daarmee de declaraties doen.

  3. Bonnetjes

    Verzamel bonnetjes en eventuele papieren afschriften die je van de bank ontvangt.

  4. Fiscale gegevens

    In deze bak verzamel je de aangiftes voor de btw en de inkomstenbelasting, net als andere formulieren van de Belastingdienst.

  5. Contracten en juridische documenten

    Gebruik de laatste bak voor contracten en andere vergelijkbare juridische documenten. Het gaat om documenten voor afspraken met klanten, opdrachtgevers en bijvoorbeeld leveranciers.

Tip: probeer de bakken in ieder geval elke twee weken (en het liefst) iedere week te vullen met de verschillende documenten en gegevens. Je voorkomt daarmee dat je te ver achterop raakt.

3. Bedenk hoe je de administratie zal bewaren

De derde stap lijkt misschien een logische, maar het is belangrijk om er even de tijd voor te nemen. Dus ben je inderdaad van plan om de bakken te gaan gebruiken? Uiteraard kun je dat ook in mappen of ordners doen, als je maar zorgt voor de verdeling in de vijf verschillende elementen.

Je kunt er aan de andere kant voor kiezen om de administratie digitaal te bewaren. Daar kiezen de meeste ondernemers voor. Ook de btw-aangifte en aangifte inkomstenbelasting doe je bij de Belastingdienst digitaal, dus dat werkt misschien wel zo gemakkelijk.

Tip: bewaar je de administratie digitaal? Kies een online boekhoudprogramma dat automatische back-ups maakt. Of zorg zelf voor een back-up in de cloud of op een externe harde schijf. Dat voorkomt dat je alles kwijt raakt bij problemen, waardoor je automatisch niet meer voldoet aan de bewaarplicht van 7 jaar vanuit de Belastingdienst.

Administratie bijhouden zonder zorgen: 7 praktische tips

Na de voorbereiding en het opzetten van de ZZP administratie ben je klaar om die te gaan bijhouden. We delen zeven praktische tips, die jou het een stuk makkelijker gaan maken.

Dus wil je voorkomen dat je er onnodig veel tijd aan kwijt bent? Dat je achteraf ontdekt dat er een foutje in is geslopen? En dat je er iedere keer als een berg tegenop ziet om weer te beginnen? Volg deze tips en zorg er met de perfecte administratie voor zzp’ers voor dat je zeker weet dat het aan jou niet zal liggen:

  • Plan vaste momenten in je agenda
  • Sorteer de (inkoop)facturen en andere post
  • Stel niet onnodig uit
  • Automatiseer waar mogelijk
  • Houd de gewerkte uren bij
  • Laat klanten betalen via iDeal
  • Werk in een opgeruimd kantoor

1. Plan vaste momenten in je agenda

Je hebt als ondernemer hopelijk een drukke agenda. Dat wil zeggen, we hopen dat je na de drukke voorbereidingsperiode meteen lekker aan het werk kunt. Je bent dan lekker aan het ondernemen, hopelijk voor een aantal leuke klanten.

We begrijpen aan de andere kant ook dat het dan lastig kan zijn om ook tijd vrij te blijven maken voor de administratie. Toch is dat precies wat je wilt doen, om te voorkomen dat het er iedere keer bij inschiet.

Misschien herken je wel dat je nog even naar je eigen website moet kijken. Of dat er nog een brief van de Belastingdienst ligt die je moet oppakken. Het zijn taken die je voor je uitschuift, als het gevolg van de waan van de dag. Je gaat het oppakken als het iets rustiger is. Maar dat rustige moment, dat zal je zelf moeten creëren.

Zo werkt het ook met de administratie. Stel deadlines op om jezelf aan te houden, zoals klanten dat ook doen als je voor ze werkt. Maak in ieder geval deadlines voor:

  • De btw-aangifte

    Je zal als zzp’er waarschijnlijk aangifte doen per kwartaal. Zorg ervoor dat je de btw aangifte op uiterlijk de 20e van de maand volgend op het kwartaal plant. Je hebt dan nog zo’n 10 dagen de tijd om de aangifte in te sturen en een boete te voorkomen.

  • Het indienen van de aangifte inkomstenbelasting

    De aangifte inkomstenbelasting doe je één keer per jaar. Stel jezelf de deadline om dat bijvoorbeeld eind maart of half april te doen. Je bent dan ruim op tijd voor de deadline die de Belastingdienst stelt.

En heb je de smaak te pakken? Plan dan iedere week een deadline om de administratie even bij te werken, bijvoorbeeld op vrijdagochtend. Je voorkomt daarmee dat het werk te hoog opstapelt. In plaats daarvan blijf je netjes bij, waardoor je in maximaal een uurtje al heel veel gedaan krijgt.

2. Sorteer de (inkoop)facturen en andere post

Misschien werk je (bijna) helemaal digitaal en krijg je maar weinig traditionele post. Het gaat hier om zowel de fysieke post die je ontvangt als de digitale berichten die je krijgt.

Dus ontvang je facturen van leveranciers? Brieven van de Belastingdienst of andere post? Zorg ervoor dat je de belangrijke documenten meteen op de juiste plek opbergt. Gebruik (digitale) mappen of verwerk het in een online boekhoudprogramma. Je voorkomt op die manier dat er post of een factuur kwijt kan raken, waardoor je later in de problemen komt.

Tip: zorg er in ieder geval voor dat je inkomende post of e-mail dezelfde week nog verwerkt. Je voorkomt daarmee dat de post van volgende week er bovenop komt te liggen, waardoor de stapel snel groter wordt.

3. Stel niet onnodig uit

Probeer zo min mogelijk uit te stellen. Dat geldt voor betalingen die je nog moet doen, offertes en facturen die je moet versturen als voor de btw- en belastingaangifte:

  • Betalingen aan leveranciers

    Ontvang je een factuur van een leverancier? Betaal die zo snel mogelijk. Wacht bij voorkeur zelfs de uiterste betalingstermijn niet af. Het geeft rust als je de factuur hebt voldaan, en dus weet dat het saldo op jouw zakelijke rekening daadwerkelijk van jou is.

  • Offertes

    Stuur een offerte op zodra je die af hebt. Des te eerder de klant daarop akkoord geeft, hoe eerder jij het werk in kunt plannen. Ook dat geeft rust, omdat je de taak kunt afronden.

  • Facturen

    En heb je het werk af of mag je alvast een factuur sturen? Doe dat meteen. De betalingstermijn gaat lopen en je biedt de klant de kans om meteen te betalen. Zodra het geld op je rekening staat heb je daar in ieder geval geen omkijken meer naar.

  • Belastingaangiften

    Zowel de btw-aangifte als de aangifte inkomstenbelasting moet je op tijd doen. Stuur deze in zodra dat kan en maak de bedragen over naar de Belastingdienst. Dat voorkomt kostbare boetes.

4. Automatiseer waar mogelijk

De perfecte ZZP administratie is een geautomatiseerde administratie. En dat kun je misschien niet (helemaal) zelf, maar er zijn voldoende mogelijkheden voor.

Gebruik bijvoorbeeld een online boekhoudprogramma zoals MoneyMonk. Op die manier kun je facturen aanmaken op basis van een KvK-nummer van de klant. De gegevens worden er automatisch bij gezocht. Vervolgens gebruik je standaardregels voor je facturen en stuur je die vanuit de software op. Je kunt in het overzicht automatisch zien welke facturen er langer dan de betalingstermijn open staan, dus wie je een herinnering kunt sturen.

En gaat het om de verwerking van bijvoorbeeld ontvangen betalingen en bedragen die je zakelijk hebt afgerekend? Je kunt het bankafschrift importeren. De software geeft je suggesties bij de betalingen, om die op de juiste manier te boeken.

Tip: gebruik je een automatische bankkoppeling? Dan is het zelfs mogelijk om de ontvangen betalingen en bedragen die je hebt betaald automatisch te laten verwerken. Dat kost je de minste tijd en voorkomt bovendien menselijke fouten.

5. Houd de gewerkte uren bij

Het is als zzp’er heel belangrijk om je uren bij te houden, en daar nauwkeurig in te zijn. Dat levert je maar liefst drie voordelen op:

  • Urenregistratie voor het urencriterium

    Wil je gebruik maken van de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek? Het zijn aftrekposten die de Belastingdienst aanbiedt voor (startende) zzp’ers. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je aantonen dat je minimaal 1.225 uur per jaar aan jouw bedrijf werkt. De enige manier om dit aan te tonen is het overleggen van de urenadministratie. Zorg er dus voor dat je de uren die je aan of in jouw bedrijf werkt bijhoudt.
    Tip: je mag zowel uren voor klanten als uren voor de administratie, voor het onderhouden van jouw website en voor acquisitie invullen.

  • Facturatie naar klanten

    Door de uren netjes te registreren wordt het een stuk makkelijker om te factureren aan jouw klanten. Tel gewoon de uren bij elkaar op en stuur de factuur. Als je de uren voor jezelf alvast specificeert kun je de klant ook precies aangeven wat je in die tijd gedaan hebt.

  • Sturen op uren die je maakt

    Ten slotte kun je de urenregistratie gebruiken om zelf beter te sturen op de uren die je maakt. Dus merk je dat er veel tijd gaat zitten in iets waar je normaal gesproken geen kosten voor berekend? Geef het klanten aan, stuur een factuur en voorkom dat jij jezelf in de vingers snijdt.

6. Laat klanten betalen via iDeal

Veel zzp’ers steken veel tijd in het nalopen van de openstaande facturen en het sturen van herinneringen. Dat komt deels door klanten die gewoon te laat betalen en ligt ook een beetje aan de manier waarop facturen betaald moeten worden.

Standaard vermelden ondernemers de betalingsgegevens op de factuur. Het gaat om het totaalbedrag, een factuurnummer en een rekeningnummer waar het naartoe moet. Dat kan een stuk makkelijker, bijvoorbeeld met een iDeal-link.

Uit onderzoek door MKB Belangen en Stuurjerekening blijkt bijvoorbeeld dat 40 procent van de klanten een factuur met een iDeal-link meteen dezelfde dag betaalt. Bij normale facturen is dat maar 5 procent.

Een iDeal-link in facturen maakt het klanten veel makkelijker om meteen te betalen. Dat betekent dat jij dat deel van de administratie af kunt sluiten, zodat je er zelf geen omkijken meer naar hebt.

7. Werk in een opgeruimd kantoor

Werk ten slotte zoveel mogelijk in een opgeruimd kantoor. Zorg er aan het eind van de dag voordat je de papieren netjes opruimt, dat je jouw computer afsluit en dat je de deur met een gerust hart achter je dicht kunt trekken. Je komt de volgende dag weer met frisse moed op kantoor, zonder dat er nog van alles ligt van de dag ervoor.

En voorkom ook tijdens de dag dat er te veel rond gaat slingeren. Ruim het liever op, om het af te sluiten en jouw mentale capaciteit vrij te maken voor de volgende taak. Je zal merken dat je op die manier een stuk effectiever werkt, zowel aan de administratie als aan de andere taken die je doet.

Tip: een beetje rommel op het bureau maakt sommigen creatiever. Dat is iets waar je bij de administratie bepaald geen behoefte aan hebt. Dus ga je zitten voor de administratie? Ruim het zo netjes mogelijk op, om jouw brein in de juiste mindset te brengen.

Zelf doen of uitbesteden: 3 mogelijkheden

Nu je weet wat er allemaal komt kijken bij de administratie voor zzp’ers kun je beslissen om dat helemaal zelf te doen. Of om het uit te besteden aan een boekhouder natuurlijk. Of om het samen te gaan doen, aangezien ook dat een mogelijkheid is.

Veel zzp’ers kiezen ervoor om het met name in het begin uit te besteden of het in ieder geval samen te doen. Na verloop van tijd ontdekken ze wat er nodig is om het zelf allemaal op een rijtje te krijgen. De administratie is dan een stuk minder overweldigend. In die gevallen pakken ze het zelf (weer) op. Dat scheelt kosten en kent een paar andere voordelen, zoals een beter begrip van hoe het bedrijf er financieel voor staat.

Je hebt wat dat betreft drie mogelijkheden als zzp’er, waar je gaandeweg nog in kunt wisselen:

  • Helemaal zelf doen
  • Samen met een boekhouder
  • Volledig uitbesteden

1. Helemaal zelf doen

Als je van onze 16 tips voor de perfecte ZZP administratie zin krijgt om er zelf mee aan de slag te gaan is dat wat ons betreft natuurlijk een heel goed idee. Je hebt in ieder geval alle handvatten tot je beschikking om er goed mee te gaan starten. Bovendien levert het een paar interessante voordelen op:

  • Kostenbesparing

    Door de ZZP administratie gewoon zelf te doen bespaar je eenvoudig op de kosten. Zelfs als je kiest voor een online boekhoudprogramma houd je onderaan de streep geld over ten opzichte van de boekhouder. Waarschijnlijk kun je voor een uurtje werk door de boekhouder zo’n 2 tot 3 maanden gebruik maken van een betaald boekhoudprogramma. Dat scheelt je op jaarbasis gemakkelijk een paar honderd euro of meer. Dat geldt kun je als (startende) ondernemer waarschijnlijk goed gebruiken.

  • Goed begrip van de cijfers

    Een bijkomend voordeel is dat je door de administratie zelf te doen goed op de hoogte bent van de financiën. Je weet precies wat erin komt en wat eruit gaat. Het helpt je een beter begrip te krijgen van de financiële ontwikkelingen. Dus stijgt de omzet, lopen de kosten op of schommelt het flink door de seizoenen heen? Jij weet ongeveer wat er speelt, zodat je daar in jouw bedrijf en je inspanningen zo goed mogelijk rekening mee kunt houden.

2. Samen met een boekhouder

Ben je ondanks de 16 handige tips en stappen toch een beetje geschrokken van de hoeveelheid werk? We kunnen het ons goed voorstellen dat het veel is wat er allemaal op je af komt. Met name als startende ondernemer is er veel waar je rekening mee moet houden. Het is dan dus helemaal geen vreemd idee om een boekhouder in te schakelen, en het in ieder geval samen te doen.

Tip: bekijk onze pagina met Erkende Adviseurs. Zij weten hoe het boekhoudprogramma werkt, hebben goede kennis van zaken en worden goed beoordeeld door andere zzp’ers.

In MoneyMonk en een aantal andere boekhoudprogramma’s heb je de mogelijkheid om samen te werken met een boekhouder. Dat betekent bijvoorbeeld dat jij de administratie bijhoudt, maar dat de specialist met je meekijkt. Of dat je de meeste taken zelf doet, maar een paar belangrijke aan de professional over laat. Je kunt zelf afspraken maken over hoe je dit precies wilt doen. Je weet op die manier zeker dat je geen kostbare fouten maakt, zodat de administratie goed geregeld is.

Let op: twijfel je tussen een boekhouder en een accountant? Een boekhouder is over het algemeen voordeliger, dankzij een lager uurtarief. Een accountant heeft een beschermde titel en een meer uitgebreide opleiding gehad. Als zzp’er heb je aan een boekhouder in de meeste gevallen voldoende. Houd er wel rekening mee dat ‘boekhouder’ geen beschermde titel is, dus dat iedereen zich (ook zonder opleiding) zo mag noemen.

3. Volledig uitbesteden

Je kunt er ten slotte natuurlijk ook voor kiezen om de administratie volledig uit te besteden aan een boekhouder. Je weet dan in ieder geval zeker dat dit goed gebeurt. Houd er rekening mee dat je hiervoor relatief veel kosten betaalt, iets dat als (startende) zzp’er lastig kan zijn.

Het grote voordeel van een boekhouder is dat je de belangrijke gegevens en documenten gewoon aan kunt leveren. Of dat de boekhouder zelfs naar je toe komt, om uit te zoeken wat er nodig is om het allemaal in orde te maken. Als je dat rust geeft kan dat een verstandige keuze zijn. Gebruik de 16 tips uit dit artikel dan om een beter beeld te krijgen van wat de boekhouder allemaal voor je doet.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig