Moet je als zzp'ers Excel nu wel of niet gebruiken als boekhoudprogramma?

Moet je als zzp'ers Excel nu wel of niet gebruiken als boekhoudprogramma?

Starters zijn er in twee groepen. De ene groep zoekt direct naar besparingen en probeert de eerste euro’s zo goed mogelijk vast te houden. Bijvoorbeeld door te boekhouden in Excel, binnen het pakket van Microsoft Office dat toch al was aangeschaft.

De andere groep zoekt juist naar groei. En maakt tijd vrij om te kunnen bouwen aan het opzetten en ontwikkelen van de onderneming. Boekhouden in Excel is voor hen niet de beste keuze, ze maken liever gebruik van een online boekhoudprogramma.

We hebben ook een ebook hoe je als starter je administratie opzet.

Download ons gratis ebook

Hoe zet je als starter je administratie op?
Stuur mij het ebook!

Je leert in dit ebook...

  • Wat het verschil is tussen de boekhouding en administratie
  • Waarom een goede administratie belangrijk is
  • Hoe je je administratie opzet

Leestijd: 15 minuten

Van start met Excel

Het klinkt voor een deel van de startende ondernemers en ZZP’ers aanlokkelijk: boekhouden in Excel. Immers, dat programma is binnen het pakket voor Office van Microsoft toch al beschikbaar, waardoor het ‘gratis’ lijkt.

Toch valt dat in de praktijk vaak tegen. Dat heeft te maken met de sjablonen die er beschikbaar zijn voor Excel en de manier waarop ZZP’ers en andere ondernemers daarmee werken. De sjablonen maken het boekhouden gemakkelijker, maar vragen nog altijd om veel handmatige acties. Om een factuur aan te maken, om die vervolgens te versturen, in te boeken en de betaling daar uiteindelijk aan te koppelen.

Allemaal taken die de andere groep starters graag automatiseert. Door gebruik te maken van een online boekhoudprogramma, dat er in één klap voor zorgt dat de aangemaakte factuur in de administratie terecht komt en daar de juiste betaling bij komt. Door KvK-gegevens van de klant uit de database van de Kamer van Koophandel in te lezen en een suggestie te doen bij een ontvangen betaling.

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+

Jong geleerd

De keuze die startende ondernemers maken is van invloed op hoe ze zich de eerste paar jaar ontwikkelen. Eenmaal met een boekhouding in Excel zijn veel ondernemers daaraan gewend. Ze zijn gewend aan het feit dat de boekhouding een paar uur per week van ze vraagt. Om de facturen aan te maken en om de betalingen die ze ontvangen te controleren binnen de administratie.

De andere groep ondernemers is er juist aan gewend om zoveel mogelijk uit handen te geven en efficiënt te werken. Met een online boekhoudprogramma en door samen te werken met andere ondernemers. Om te kunnen groeien, want ze hebben ze de tijd vrij om nieuwe stappen te zetten. Op die manier verschillende beide startende ondernemers en bereiken ze andere resultaten.

De ene helft gebruikt een online boekhoudprogramma en zorgt er daarmee voor dat de weg naar de toekomst open ligt. Terwijl de andere groep zich laat beperken tot het ‘gratis’ boekhouden in Excel.

Kies een online boekhoudprogramma

Wil je zelf ervaren wat voor jou het best werkt? Je kunt een online boekhoudprogramma zoals MoneyMonk gewoon gratis uitproberen. Om 30 dagen lang zelf te ervaren welk type startende ondernemer je bent. En hoe je er als ZZP’er voor zorgt dat de weg open ligt naar groei...