10 januari 2022

Wacht niet tot iets “perfect” is, want dat gaat het nooit zijn als je start.

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Iets meer dan een jaar geleden begon Kim van Haren als online marketeer. Haar baan in loondienst liep af en ze moest kijken naar een andere baan. Al snel kwam de gedachte in haar op om geheel voor zichzelf te beginnen. ‘Die droom is er altijd al geweest, maar in mijn hoofd was dat altijd iets voor “later”'. Sinds anderhalf jaar is Kim nu een fulltime ondernemer. ‘Zelf alle touwtjes in handen hebben, alles zelf bepalen en ondertussen groeien en leren. Dit vond ik een heerlijk vooruitzicht. Dus ging ik ervoor’.

Als online marketeer helpt Kim bedrijven die hun online zichtbaarheid willen vergroten. Ze plaatst social media posts, advertenties en doet videoproductie. Het belangrijkste vindt ze dat er een strategie achter zit en er echt wordt gekeken wat er bij het bedrijf en de doelgroep past.

‘Ik heb hier flink wat in gepuzzeld met bijvoorbeeld mijn doelgroep en aanbod, dit stond niet in één keer. Inmiddels heb ik mijn draai gevonden en merk ik dat ik het ondersteunen van ondernemers bij het grotere plaatje ook heel leuk vind en goed kan. Daarom focus ik me nu steeds meer op coaching.’ Het helpen van klanten met hun onderneming, online marketing en strategie vindt ze zo ontzettend leuk en uitdagend. ‘Ik houd van ondernemen, en als ik met iemand die passie kan delen word ik daar alleen maar blijer van’. Kim is dus een ondernemer in hart en nieren. Haar ideale klant is een ondernemer die zelf ook écht een ondernemend is, iemand die risico’s durft te nemen en open staat voor ontwikkeling. ‘Mijn ideale klant voelt diep van binnen dat er veel meer in zit, die niet bang is voor een investering én gelooft in grote groei. Eigenlijk een beetje zoals hoe ik zelf ben’.

Het mooiste vind ik dat ik ondernemers mag helpen hun dromen waar te maken. Wanneer ik merk dat ondernemers echt iets hebben aan de gesprekken en concrete tips word ik daar ontzettend blij van! Ik leef mijn grootste droom; een goed lopend bedrijf runnen en hier veel vrijheid in ervaren. Het leukste is om ondernemers te helpen om die droom ook te realiseren. Die ondernemers helpen doet ze inmiddels niet meer alleen. “Sinds kort werk ik met een VA werk en een freelancer, en dat vind ik wel erg fijn. Het zorgt voor minder ruis en meer ruimte in mijn hoofd en planning om mijn bedrijf te ontwikkelen. Daarnaast zijn er nog veel meer mensen die ik inschakel om mij te helpen, zoals een business coach, fotograaf en boekhouder. Ik geloof namelijk enorm in de kracht van uitbesteden. Niet omdat ik niet geloof dat ik het zelf kan, maar omdat het tijd en dus geld scheelt.”

Het voordeel van ondernemen vindt ze toch wel dat ze haar eigen tijden kan bepalen. ‘Ik ben geen vroege vogel... Ik werk heel graag wat meer in de latere uurtjes, dus ik begin mijn dag rond een uurtje of 10’. De dag begint ze dan nooit met veel drukte. Zo start ze haar dag het liefst met het bekijken en maken van een planning om zo vervolgens rustig van start te gaan met de volgende werkzaamheden de op het lijstje staan. Op haar ideale dag plant ze afspraken in met andere ondernemers of klanten en heeft ze een brainstormsessie. Het liefst nog onder een genot van een lekkere cappuccino en een gebakje. ‘Ik ga super goed op creatief en out of the box denken. Ik krijg daar ontzettend veel energie van om weer verder te gaan’. Juist het kunnen sparren en nadenken over de volgende stappen in haar business voelt voor haar alsof ze haar eigen droomleven beleeft.

Dit droomleven beleven doet zij ook door zichzelf altijd te blijven uitdagen en ontwikkelen, maar tegelijkertijd ook de rust creëert én behoudt voor zichzelf. ‘Ik ben iemand die gelooft dat je niet altijd keihard en veel hoeft te werken voor succes. Het mag ook makkelijk voelen. Zolang ik die twee punten kan behouden ben ik happy.’ Wel vindt ze het allerbelangrijkste dat ze een gezonde business heeft. Met in de toekomst een mooi kantoor met medewerkers.

Kim is midden in de corona crisis als fulltime ondernemer overgegaan. Deze crisis heeft haar doen inzien dat je hoe dan ook moet blijven doorzetten. ‘Een bedrijf opstarten middenin een crisis vergt lef en gaat je niet in de koude kleren zitten. Maar opgeven was geen optie voor mij. And I made it work!’. Dus haar kracht van doorzettingsvermogen is zeker aanwezig. Dit is ook één van de punten die zij zou willen aanraden aan een startende ondernemer. ‘Blijf doorzetten en houdt rekening met de ontwikkeling die je gaat maken, juist ook als persoon. Je gaat flink wat weerstand voelen, maar pas als je dit toelaat kun je enorme stappen zetten en je dromen waar maken. Durf, onderneem en zet de eerste stap. Wacht niet tot iets “perfect” is, want dat gaat het nooit zijn als je start’.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!