8 september 2021

Een eigen ‘winkeltje’ runnen

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Met de motivatie om een eigen ‘winkeltje’ te runnen, heeft Joep Greuter in 2015 de stap gezet om zelfstandig ondernemer te worden. De vrijheid die hij heeft om zijn eigen werktijden te bepalen en locatie vindt hij ideaal, maar überhaupt ook om financieel meer uit een onderneming te halen dan wat in loondienst mogelijk zou zijn (en is).

Als Full Stack Software Engineer, doet hij nauwelijks waar hij voor gestudeerd heeft. ‘Ik heb een universitaire studie Operations Research afgerond (denk aan econometrie of: heel veel wiskunde) en daarbij ook wel wat programmeervakken gevolgd maar die studie was niet gericht op de dienst die ik tegenwoordig lever’. Toch komt zijn wiskundig inzicht soms nog zeer van pas tijdens zijn werk. ’Mijn analytische vaardigheden komen zeker van pas en daarbij heb ik naast een “opgeleide” ßeta kant ook een sterk autodidactische ontwikkelde ɑlfa kant, dusdanig vormgegeven in het logo van Bernoulli IT’.

Er is altijd wel iets te leren!

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

In het vakgebied van IT is er altijd wel weer iets nieuws te leren. ‘Als zelfstandig ondernemer is het enerzijds een “plicht” om goed op de hoogte te blijven en als liefhebber van techniek, is het heerlijk om kennis en kunde te vergroten en systemen nog weer beter te ontwerpen, in te richten, te ontwikkelen. Maar die drive had ik altijd al wel’. Door elke keer weer op de hoogte te zijn van de nieuwste dingen, kan hij zijn klant altijd een mooi software product of dienst leveren. Hier krijgt hij als ondernemer energie van en ook om direct contact te hebben met de klant vindt hij heel fijn.

In zijn loopbaan heeft hij verschillende prachtige systemen mogen ontwerpen en uitwerken. Zo heeft hij er een paar met trots genoemd:

  • Een software simulatie model voor de ANWB waarin het gehele hulpverleningsproces werd nagebootst;

  • Een prachtige software oplossing voor de startup Conpend met hun Trafinas: een systeem om Trade Finance transacties te automatiseren en met behulp van inventieve machine learning technieken allerhande bruikbare informatie uit documenten te destilleren;

  • En Digitwin, een geografische applicatie waarop een scala van geografisch gerelateerde data wordt gevisualiseerd op een 3D kaart van Nederland.

Een ideale klant is meer een sparringpartner

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Een klant die een goede dosis intelligentie en een meedenkend vermogen heeft, is voor Joep zijn ideale klant. Hierdoor voelt zijn klant veel minder als een klant aan, maar meer als een sparringpartner en collega. ‘Zeker in een technisch beroep is het van belang dat de “klant” goed begrijpt dat functionele vraagstukken maar zeker ook de technische implementatie een complex geheel is waarbij talloze afwegingen een rol spelen. Enig begrip hiervoor wordt zeer op prijs gesteld’.

Naast het hebben van zijn ideale klant, heeft hij ook zijn perfecte dag voor ons beschreven. Zo gaat hij na een lekker ontbijtje, mediteren en hardlopen. Zo kan hij fris en scherp zijn werkdag beginnen met een goede cappuccino. ‘Daarbij is het heel fijn om een afgerond stuk werk op te leveren waarin een stuk functionaliteit tot uiting komt. Als het ook nog iets innovatiefs betreft dan is dat helemaal top! Het belangrijkst is in ieder geval dat het afgerond voelt anders ga ik minder relaxed de avond in. Als afsluiting fiets ik graag naar huis door het bos bij kantoor met de ondergaande zon in mn rug’. Hij tracht per week 32+ uur te declareren. ‘Daarnaast is er natuurlijk altijd tijd nodig voor administratie, e-mails, woon-werk verkeer, boekhouding en vragenlijsten voor MoneyMonk beantwoorden :-P’.

Het best mogelijke “onder de motorkap”

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Ondernemer als eenpitter is iets waar Joep wel echt bewust voor kiest. Hij ziet dit jaar alleen wel als een jaar waarin bedrijfsmatige en persoonlijke groei voorop staat. Om deze reden wil hij het dit jaar iets anders aanpakken. ‘Het plan is om meer opdrachten aan te nemen en deze hoofdzakelijk te laten uitvoeren door (bevriende) onderaannemers’. Hierbij houdt Bernoulli IT de eindverantwoordelijkheid en de aansturing in handen, en wordt er op deze manier iets van marge op het uurtarief op de onderaannemers omgezet.

Buiten zijn doelen voor bedrijfs- en persoonlijke groei, heeft hij ook een doel wat altijd op de voorgrond is. ‘het best mogelijke “onder de motorkap” (architectuur, code, documentatie, back-end API’s) en het meest fraai “aan de buitenkant” (front-end user interface). Nou… iets wat altijd wel nog op de wensenlijst staat is om het bovenstaande toe te kunnen passen op een software product’.

Toen wij hem vroegen hoe hij de corona crisis ervaren heeft, vertelde hij ons dat hij na minder dan een jaar van herstel van een open hart operatie toch weer een omzet behaald heeft van 6 cijfers. ‘Het corona jaar heeft niets afgedaan aan het bestaansrecht van Bernoulli IT’. Hij is blij hoe het nu loopt met zijn onderneming, maar weet nog goed hoe hij als ondernemer begon en daarom geeft hij ook als tip mee: ‘Het is belangrijk dat je probeert om meteen een goede administratie te hebben. Een goed boekhoudpakket hebben is namelijk een enorme lastenverlichting in de administratieve huishouding van de onderneming. Daarom: MoneyMonk!’

Meer over Joep weten? Check zijn website PS: Wil jij ook jouw verhaal delen? Stuur een mailtje naar: lyanne@moneymonk.nl

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!