8 september 2021

Een afschrijving opnemen in de boekhouding en benieuwd hoe je dat aanpakt? Je dient daarvoor een memoriaalboeking aan te maken, zodat de afschrijvingskosten in de winst- en verliesrekening terechtkomen. Uiteraard is het voor die tijd van belang om het bedrijfsmiddel waarop je wilt gaan afschrijven te activeren op de balans. Je zorgt er daarmee voor dat je in de boekhouding de actuele waarde van het bedrijfsmiddel kunt opnemen.

Activeren op de balans

Voordat je in de boekhouding kunt nadenken over afschrijving is het van belang om het bedrijfsmiddel te activeren op de balans. Dit doe je na aankoop, waarbij het niet uitmaakt of je die al meteen afrekent (indien je later betaalt dien je ook de betalingsverplichting op te nemen).

Je activeert de aanschafwaarde van het bedrijfsmiddel, bijvoorbeeld een auto van €25.000. Dit doe je aan de linkerzijde van de balans, daar waar de bezittingen staan. We noemen dat de activa-zijde. Je vindt er de vaste activa zoals een bedrijfsauto waarmee je rijdt, de vlottende activa zoals eventuele voorraden en de liquide activa zoals je bank- en kassaldo. In veel van de gevallen zal je het bedrijfsmiddel activeren in de boekhouding, ten koste van de liquide middelen zoals het banksaldo. Het totaal aan activa blijft op die manier gelijk, totdat je de eerste afschrijving door zal voeren.

Afschrijvingskosten in de boekhouding: winst- en verliesrekening

De waarde van bedrijfsmiddelen zal in de loop der tijd afnemen. Het is van belang om afschrijvingen in de boekhouding op te nemen. Je kunt de waardedaling daarmee boeken als afschrijvingskosten, zodat ze terug zullen vloeien in de winst- en verliesrekening. Een afschrijving boek je ten opzichte van de waarde van het bedrijfsmiddel, waardoor het totaal aan activa af zal nemen. De afschrijvingskosten neem je op in de winst- en verliesrekening, zodat die invloed hebben op het resultaat en de belastingen.

Invloed op het resultaat en de belastingen

Zodra je een afschrijving doet boek je als het ware afschrijvingskosten. Je doet dat met een memoriaalboeking, die ervoor zorgt dat het resultaat afneemt. De afschrijvingen gaan ten koste van de winst. Daardoor heeft een afschrijving ook invloed op de belastingen die je betaalt.

Bij MoneyMonk maken we het je eenvoudig om memoriaalboekingen aan te maken. Op die manier zorg je voor een kloppende boekhouding, zonder dat je daar direct een accountant bij nodig hebt. Wil je meer weten over de ideale methode voor afschrijving of de fiscale (spel)regels daarvoor? Neem daarvoor uiteraard wel contact op met een boekhouder of accountant.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig