Hoe boek je een afschrijving zonder gebruik van de Bezittingen module?

Hoe boek je een afschrijving zonder gebruik van de Bezittingen module?

Als je geen gebruik maakt van de Bezittingen module lees je hier hoe je de afschrijving handmatig kunt boeken door middel van een Memoriaalboeking.

Let op! Je kunt nu ook gebruik maken van de nieuwe Bezittingen module waardoor je afschrijvingen automatisch worden verwerkt.

Een memoriaalboeking maak je via:

'Boekhoudkundig' > 'Memoriaalboekingen' > '+ Memoriaalboeking toevoegen'

Als je een bedrijfsmiddel zakelijk hebt aangekocht en betaald moet deze eerst geactiveerd worden op de balans. De aanschafwaarde van het bedrijfsmiddel activeer je altijd op de activazijde (linkerzijde) balans, de kant van de balans waarop je bezittingen staan.

Afhankelijk van de levensduur daalt de waarde van het bedrijfsmiddel over een bepaalde periode, het bedrag op de balans neemt af en de waardedaling (afschrijvingskosten) vloeien terug in je Winst- en Verliesrekening.

De afschrijving die terugvloeit in je Winst- en Verliesrekening beïnvloedt je bedrijfsresultaat en daarmee indirect ook je belasting(en).

Let op: er zijn meerdere manieren van afschrijven, raadpleeg voor jouw situatie altijd je boekhouder of accountant. Aan afschrijvingen zijn fiscale (spel)regels verbonden.

Eenvoudig je administratie op orde?

Je project management en online boekhouding
sluiten naadloos op elkaar aan.