8 september 2021

FOR

Een andere belastingfaciliteit is de fiscale oudedagsreserve (FOR). Hiermee zet je een deel van de winst (9,44% tot een maximum van € 8.999) opzij voor je pensioen. Over dit bedrag betaal je nu geen inkomstenbelasting, maar doe je op het moment dat je het geld opneemt. Voor deze regeling geldt ook dat je ondernemer moet zijn voor de Belastingdienst, je haalt het urencriterium en hebt nog niet de AOW-leeftijd bereikt.

KOR toepassen op het einde van het jaar

Alleen dit jaar (2019) kan je nog gebruik maken van de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Aan het eind van het jaar weet je of je recht hebt op de regeling. Is de btw die je jaarlijks moet betalen minder dan €1.345 nadat je de voorbelasting hebt afgetrokken? Dan hoef je geen btw meer te betalen. Moet je maximaal €1.883 btw betalen? Dan mag je gebruik maken van een belastingvermindering. Let op: pas aan het einde van het jaar weet je pas echt hoeveel btw je hebt moeten betalen en of je dus recht hebt op de KOR. Pas deze regeling dan ook pas toe bij de btw-aangifte van het 4e kwartaal. Heb je (hopelijk) een mooi kerstcadeautje voor jezelf :).

OVOB aanvragen

Per 1 januari 2020 wordt er een nieuwe vorm van KOR ingevoerd, namelijk de Omzetgerelateerde Vrijstelling OmzetBelasting (OVOB). Ga jij per jaar minder dan €20.000 aan omzet draaien? Dan kan je overwegen hier gebruik van te maken. Als je voor de OVOB kiest ben je vanaf dat moment vrijgesteld van btw. Dan hoef je geen btw-aangifte en meer te doen en draag je geen btw meer af over je omzet. Dit voordeel kan oplopen tot €3.471 per jaar. Echter kan je ook geen btw meer terugvragen op de kosten die je maakt voor je bedrijf.

Let op!

Maak een bewuste keuze voor de OVOB of niet. Je zit er namelijk voor drie jaar aan vast. Ga je over de €20.000 per jaar heen? Dan val je vanaf dat moment onder de gewone btw-regels en moet je dus weer btw in rekening brengen. Je dient het aan de Belastingdienst te melden zodra je over de grens gaat.

Auteur: Erik Jansen Financieel beheer en belastingadvies

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!