8 september 2021


Wauw. Niet te geloven dat 2020 alweer bijna aanbreekt. Intussen wordt helder hoe je bedrijf het gedaan heeft in 2019. Blik ‘s terug, wat heb je verkocht het afgelopen jaar? Hoe vaak? En waaraan heb je geld uitgegeven? Heb je geïnvesteerd in apparatuur, je eigen ontwikkeling, software? En? Veel kopjes koffie en lunches In de hoop dat je die leuke klus zou binnen halen? Een hoge huur, of telefoonrekening?

Wat waren leuke periodes in het jaar? Waarin het makkelijk ging en je lol had? En wanneer was het zwaar, moeilijk, liet je soms de moed een beetje zakken? Als je terugkijkt, wat is dan het overheersende gevoel? Ben je trots? Blij? Mèh?

Terugblikken in MoneyMonk

Kijk nu eens naar het dashboard van MoneyMonk, naar de grafiek. In de lijnen zie je de ontwikkeling van je omzet en je kosten in de loop van het jaar. Met alle pieken en dalen. Herken je je gevoel over het afgelopen jaar?

Onder de grafiek staat het totaal van de omzet, de kosten en je fiscale winst. De fiscale winst dient drie doelen. Eén deel is voor de belastingdienst: je moet belasting betalen over je winst. Eén deel is voor jou: je betaalt er je ondernemerssalaris van. Het andere deel is winst die in je bedrijf blijft, als buffer, of als reservering voor investeringen en groei.

Veel ondernemers betalen zichzelf geen salaris uit, te weinig, of heel onregelmatig. Veel ondernemers sparen niet of nauwelijks voor de belasting. Of ze sparen wel, maar hebben geen idee of het genoeg is. Dat zorgt voor onrust, buikpijn, slaaptekort. En als er ruimte is voor salaris en belasting, blijft er vaak niet veel over voor een buffer of investeringen. Hoe was dat voor jou in 2019? Hoe voel je je als je kijkt naar je salaris, de reservering voor de belastingen, een reserve en buffer? Trots? Blij? Mèh?

De Profit First-methode

Wanneer je Profit First hebt gebruikt in 2019 ben je vast trots, of blij, of allebei. Je hebt in ieder geval géén onrust, buikpijn of slaaptekort meer. Met Profit First bepaal je namelijk van tevóren hoeveel geld beschikbaar is voor jouw salaris, voor de belastingen, hoeveel winst je wil reserveren en hoeveel je kunt uitgeven aan kosten. Je kijkt dus niet langer in de achteruitkijkspiegel, maar door de voorruit naar je bedrijf. En dat geeft complete helderheid. Voor de details van Profit First verwijs ik je graag naar www. profitfirst.nl, ik leg je op deze plaats uit waarover je moet nadenken als je PF in 2020 succesvol wilt implementeren. Met Profit First verdeel je je ontvangsten over de verschillende bankrekeningen die horen bij de doelen die je geld heeft: winst, salaris, belastingen en kosten.

Daarvoor is het belangrijk dat je naar de vragen kijkt waar ik mee begon en die toepast op volgend jaar. Hoe gaat je omzet zich ontwikkelen? Ga je dezelfde diensten verkopen voor dezelfde prijs of ga je nieuwe wegen inslaan die meer geld opbrengen? Welke kosten moet je maken? En welke kosten wìl je maken? Wil je een opleiding gaan volgen of je laten coachen? Investeren in een website of software? Dit hoeft niet in beton, het is een richting waar je heen wilt. *

Wanneer je weet hoe je omzet eruit gaat zien en welke kosten je gaat maken weet je ook wat de fiscale winst is voor het komende jaar (omzet – kosten = fiscale winst). Op basis daarvan kun je berekenen hoeveel belasting je moet betalen, bijvoorbeeld via berekenhet.nl

Voordelen Profit First - kijken door de voorruit

De volgende stap: wat wil je netto aan salaris naar privé overmaken? Het is belangrijk om daar een ritme in te ontwikkelen. Maandelijks een vast bedrag dat vaste lasten dekt maar ook betaalt voor leuke dingen, privé wensen en dromen. Vergeet ook arbeidsongeschiktheid en de oude dag niet. Een winstreserve kun je langzaam laten groeien, begin in ieder geval met 1% van je omzet en laat dat elk kwartaal een procentje groeien, ten koste van je kosten. Zo zorg je dat je steeds scherper wordt op je uitgaven.

Puzzel en schuif met de cijfers tot je komt op een goede verdeling van je omzet. Dit is de basis voor de PF-verdeling van je ontvangsten in het komende jaar.** Misschien zijn er stappen te zetten, bijvoorbeeld door het verlagen van je kosten of het verhogen van je salaris, doe ook dat geleidelijk en stuur bij als dat nodig is.


Ik wens je een mooi, geïnspireerd en vooral winstgevend 2020 toe!

Auteur: Maja Donker Van Knakenstein


* Voor het maken van een plan zoals ik hierboven heel beknopt schets: lees Winstgevende Plannen van Femke Hogema.

** Het vaststellen van de perfecte percentages voor jouw bedrijf vraagt soms maatwerk; Profit First Professionals zijn boekhouders, accountants en financieel coaches die zich hierin hebben gespecialiseerd. Ik leid ze sinds 2017 op, samen met Femke Hogema. Inmiddels zijn er meer dan 70! Je vindt een PFP hier.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!