8 september 2021

Kies een boekhouder die bij je past

Voor een goede samenwerking met je boekhouder is het belangrijk dat hij/zij helder en toegankelijk kan communiceren en inlevingsvermogen toont in jouw werkgebied. Je zou korte vragen moeten kunnen stellen zonder dat dit meteen in rekening wordt gebracht en dat je verrast wordt met een factuur. Transparantie in prijs is hiervoor ook belangrijk. De gemiddelde marktprijs voor het opstellen van een balans en jaarrekening als zzp-er inclusief de aangifte inkomstenbelasting is €500,- excl btw.

Stappen om te beginnen met je administratie

Kies een boekhoudprogramma dat een overzichtelijke layout heeft. Het is fijn als banktransacties automatisch ingelezen kunnen worden, dit scheelt jou saai inboekwerk. Ik heb veel programma’s gezien en MoneyMonk bevalt mij uitstekend. Facturen zijn eenvoudig te maken en de urenregistratie van een opdracht kan makkelijk in een factuur omgezet worden.

Aanloopkosten

Alle investeringen die je maakt tot 5 jaar voor de Kvk inschrijving kan je als kosten registreren. De btw over deze kosten mag je dan als voorbelasting opgeven bij de btw-aangifte. Voorbeelden van aanloopkosten zijn:

 • Opleidingskosten/workshops
 • Aanschaf computer, software en smartphone
 • Auto of e-bike
 • Internet en mobiel abonnement
 • Boekhoudprogramma
 • Inschrijving Kvk
 • Inkoop van materiaal
 • Huur apparatuur en kantoorruimte

 • Het belangrijkste is dat deze aanloopkosten naar redelijkheid gaan. Je moet deze beroepskosten kunnen verdedigen tegenover de Belastingdienst. Bewaar dan ook je bonnetjes van deze kosten

  Urencriterium

  Werk jij in een kalenderjaar 1225 uur aan je bedrijf? Dan heb je recht op €7.280 zelfstandigenaftrek die van de winst afgaat. Daarnaast mag je als starter in de eerste 5 jaar driemaal gebruik maken van de startersaftrek van €2.123 bovenop de zelfstandigenaftrek. Als je die 1225 uur wilt halen moet je gemiddeld 24 uur per week werken als je 52 weken in een jaar werkt. In deze uren mag je ook indirecte uren rekenen zoals studie, acquisitie, administratie, reistijd en bijvoorbeeld de Kvk startersdag.

  Ben jij halverwege het jaar begonnen? Dat wil niet zeggen dat je het urencriterium niet haalt. Waarschijnlijk heb je voor die tijd ook al uren gemaakt voor bijvoorbeeld opdrachten of voorbereidingen voor je inschrijving. Het belangrijkste is dat je kunt aantonen dat je deze uren hebt gemaakt. Houd je uren dus bij in je agenda of registreer ze online met bijvoorbeeld MoneyMonk!

  De inschrijving

  Vanaf de inschrijving van jouw onderneming bij de kvk ben je in principe btw-plichtig omdat je vanaf dat moment deelneemt aan het economische verkeer. Oftewel de activiteiten die jij gaat aanbieden zijn geen hobby meer! Het wordt nu serious business. De inschrijving gaat direct naar de Belastingdienst en je krijgt inloggegevens om als ondernemer op de website btw aangifte te gaan doen. In het begin zal dat altijd per kwartaal moeten. Vanaf het tweede jaar kun je verzoeken om btw jaaraangifte te doen. Dit zal alleen gehonoreerd worden als je omzet onder €20.000 per jaar blijft.

  Auteur: Erik Jansen Jansen Financieel beheer en belastingadvies

  Esther toont de app

  Enthousiast? Ervaar zelf
  het gemak van MoneyMonk

  Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

  De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig