5 tips om jouw zakelijke- en privé financiën te scheiden

5 tips om jouw zakelijke- en privé financiën te scheiden

Lopen jouw zakelijke en privé financiën door elkaar heen? Het leidt gemakkelijk tot onduidelijkheid, waardoor er vroeg of laat fouten ontstaan. We zetten 5 tips voor je op een rij, om de beiden uit elkaar te houden:

  • Open een zakelijke rekening
  • Doe zakelijke aankopen zakelijk
  • Spaar zakelijk en privé
  • Bouw in privé pensioen op
  • Gebruik een online boekhoudprogramma

Je zakelijke financiën netjes op een rij?

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+

Open een zakelijke rekening

Boekhouden lukt een stuk beter als je een zakelijke rekening opent. Waarop je de betalingen van klanten ontvangt en waarmee je aan de andere kant de zakelijke uitgaven doet. Je hoeft op die manier geen privé bedragen over te maken naar je zakelijke rekening. Waardoor je die ook niet per ongeluk eerst uit kunt geven. En bovendien, met een zakelijke rekening kom je los van het voordeel voor het boekhouden een stuk professioneler over.

Doe zakelijke aankopen zakelijk

Leer jezelf aan om zakelijke aankopen ook daadwerkelijk zakelijk te doen. Het kinkt als een open deur, maar dit maakt het boekhouden een stuk gemakkelijker. Gebruik een zakelijke betaalpas als je afrekent, waardoor het bedrag automatisch van de juiste rekening afgaat.

Het is niet erg om een keer privé een zakelijke betaling voor te schieten. Maak er echter geen gewoonte van, om de boekhouding zo overzichtelijk mogelijk te houden.

Spaar zakelijk en privé

Open een zakelijke betaalrekening en een spaarrekening. Op die manier kun je zowel privé als zakelijk sparen. Om de beiden goed uit elkaar te houden. Zodat je binnen het boekhouden goed weet wat er zakelijk beschikbaar is om te groeien. En waar je aan de andere kant privé een nieuwe auto van kunt kopen of waarvan je op vakantie kunt.

Bouw in privé pensioen op

Je hebt zakelijk de mogelijkheid om gebruik te maken van de Fiscale Oudedag Reserve (FOR). Daarmee gebruik je zakelijke ruimte, op papier. Je hoeft die bedragen namelijk nog niet meteen apart te zetten. Wil je jouw zakelijke en privé financiën goed gescheiden houden? Spaar dan bij voorkeur in privé voor je pensioen.

Dat kan door middel van banksparen of door te beleggen. Waarbij je als zelfstandige gebruik kunt maken van je jaarruimte. Om dat fiscaal voordelig te doen, net zoals je dat met de FOR zou kunnen doen. Maar dan door daadwerkelijk bedragen in te leggen, zodat het veel duidelijker is wat je opbouwt.

Gebruik een online boekhoudprogramma

En tenslotte, gebruik een online boekhoudprogramma. Voor de zakelijke financiën, zoals je aan de andere kant gebruik maakt van een huishoudboekje om privé alles in balans en in de gaten te kunnen houden. Op die manier weet je precies wat er zakelijk inkomt en eruit gaat, zonder dat je daar zelf uren in hoeft te steken.

Gebruik MoneyMonk als jouw online boekhoudprogramma, al was het maar omdat je de software 30 dagen gratis kunt uitproberen.