Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Blog
Is de zakelijke bankrekening voor ZZP’ers verplicht? Ja en nee

Is de zakelijke bankrekening voor ZZP’ers verplicht? Ja en nee

De zakelijke bankrekening voor ZZP’ers, is die verplicht? Het is wat veel zelfstandigen en starters zich afvragen. Het antwoord is eenvoudig als je het de Belastingdienst zou vragen: nee, dat is niet verplicht.

Toch zit er een addertje onder het gras. Want veel banken staan het niet toe om zakelijk gebruik te maken van een privé bankrekening. Dat betekent dat je toch een zakelijk pakket nodig hebt om te kunnen bankieren. Bovendien biedt een zakelijke bankrekening voor ZZP’ers een aantal voordelen, in combinatie met de online boekhouding die je kunt doen.

Niet verplicht vanuit de Belastingdienst

De Belastingdienst stelt een aantal eisen aan de online boekhouding, bijvoorbeeld met betrekking tot de bewaarplicht. Er geldt vanuit de fiscus echter geen verplichting voor een zakelijke bankrekening. Het moet vooral duidelijk zijn welke transacties er plaatsvinden en waar die betrekking op hebben. De administratie moet transparant zijn. Dat lukt ook met een privérekening, waardoor je hiermee naar de Belastingdienst geen verplichting hebt.

Tip: een van de gouden boekhoudersregels luidt ‘breng kosten onder waar ze thuishoren’. Voorkom privé- en zakelijke kosten op één rekening, omdat het daarmee gemakkelijk onduidelijk en onoverzichtelijk word

Wel verplicht vanuit veel banken

Daar komt bij dat de zakelijke bankrekening voor ZZP’ers door veel banken wel verplicht wordt gesteld. Tenminste, niet met zoveel woorden. Maar aan de andere kant verbieden ze het zakelijk gebruik van een privérekening.

Tip: sommige banken staan je toe een maximum aan zakelijke transacties via een privérekening te verwerken. Kijk dan goed naar de limiet en stap over zodra je daarbij in de buurt komt.

De bank kan wat dat betreft eisen stellen aan de manier waarop jij de online boekhouding inricht. In algemene zin is het verstandig om een zakelijke bankrekening voor ZZP’ers te openen. Je voldoet daarmee aan de verplichtingen van de bank, terwijl je zelf zorgt voor zoveel mogelijk overzicht.

Voordeel van een zakelijke bankrekening voor ZZP’ers

Bovendien biedt een zakelijke rekening voor zelfstandigen een aantal belangrijke voordelen:

  • Startersvoordeel bij veel banken
  • Overzicht en een transparante online boekhouding
  • Goede samenwerking met de boekhouder of accountant
  • Professionele uitstraling en toekomstbestendig

Online boekhouding vanaf een zakelijke rekening

Je kunt de online boekhouding wat dat betreft het best combineren met een zakelijke bankrekening. Daarmee voorkom je dat er zaken door elkaar gaan lopen en voldoe je netjes aan de regels die de bank stelt. Verplicht voor de Belastingdienst is het niet, maar het draagt wel bij aan de zakelijke uitstraling van je onderneming.

Dus, is een zakelijke bankrekening voor ZZP’ers verplicht? In de meest letterlijke zin niet, maar je zal weinig succesvolle zelfstandigen tegenkomen die er in de praktijk geen gebruik van maken.