Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Blog
Zzp’er kiest boekhoudprogramma op basis van eigen onderzoek

Zzp’er kiest boekhoudprogramma op basis van eigen onderzoek

UTRECHT – Zzp’ers vinden financieel inzicht het belangrijkste criterium voor een boekhoudprogramma. Ruim 70 procent van de zzp’ers geeft aan bij het kiezen van een boekhoudprogramma vooral hier op te letten. Een eenvoudige btw-aangifte staat ook hoog op de prioriteitenlijst van de zzp’er: 60,3 procent van de respondenten geeft aan dit een zeer belangrijk criterium voor een boekhoudprogramma te vinden. Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1251 zzp’ers in samenwerking met MoneyMonk.

“Ook bij MoneyMonk horen we heel vaak dat het gebrek aan financieel inzicht het grootste struikelblok is voor zzp’ers. Dat ruim 70 procent van de zzp’ers aangeeft vooral hier op te letten bij de keuze van het geschikte boekhoudprogramma verbaast ons niet. Wij spelen sinds dag één in op deze behoefte. Als je zzp’ers kunt helpen bij hun administratie en goed kunt uitleggen hoe je moet boeken dan rolt daar vanzelf de juiste data uit. De kunst is om deze data te vertalen naar bruikbare rapportages zodat de zzp’er wel inzicht krijgt en daarmee de juiste (financiële) beslissingen kan nemen”, aldus Jasper Horstink, directeur van MoneyMonk.

Andere doorslaggevende factoren voor een boekhoudprogramma zijn volgens zzp’ers een automatische koppeling met de bank of de KvK (44,9%) en de mogelijkheid voor uitwisseling van de gegevens ten behoeve van samenwerking met de boekhouder of accountant (42,3%). Planning en forecasting komen onderaan de lijst van criteria bij zzp’ers. Slechts 12 procent van de zzp’ers geeft aan dit belangrijk te vinden voor een boekhoudprogramma.

Zzp’ers doen zelf onderzoek

Zzp’ers baseren hun keuze voor een boekhoudprogramma voornamelijk op eigen onderzoek via internet. 49,3 procent van de zzp’ers heeft zijn boekhoudprogramma gekozen na het doen van onderzoek via bijvoorbeeld Google of vergelijkingsweb-sites. Veel minder zzp’ers (18,7%) kozen op aanraden van iemand uit hun eigen netwerk. Slecht 16 procent koos zijn boekhoudprogramma op aanraden van zijn boekhouder of accountant.

Deel zzp’ers gebruikt geen boekhoudprogramma

Waar de meeste zzp’ers hun boekhouding doen met behulp van online of offline boekhoudsoftware (59,5%), maakt 28 procent van de zzp’ers gebruik van Excel of Word voor het doen van de boekhouding. Vooral onder zzp’ers boven de 45 jaar is het gebruik van Excel of Word voor de boekhouding populair: 38 procent van deze groep maakt gebruik van deze programma’s. Jongere zzp’ers doen de boekhouding liever met behulp van online of offline boekhoudsoftware: slechts 14 procent van de zzp’ers onder de 45 gebruikt Excel of Word voor de boekhouding.

Over het onderzoek

De resultaten zijn tot stand gekomen op basis van een online enquête onder een re-presentatieve steekproef van 1251 zzp’ers in Nederland en zijn bedoeld om meer informatie, kennis en transparantie te brengen voor en over de meer dan 1 miljoen zzp’ers die Nederland kent (CBS, april 2016).