Wat is de beste bank voor een zakelijke rekening en boekhoudkoppeling?

Wat is de beste bank voor een zakelijke rekening en boekhoudkoppeling?

Een zakelijke rekening openen en benieuwd naar de beste bank om dat te doen? Je hebt de keuze uit de bekende grootbanken, een aantal kleinere spelers en een paar banken die zich heel specifiek op zzp-ers en andere ondernemers richten. Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rij, aan de hand van een aantal belangrijke functies en eigenschappen van de banken.

Het is verstandig om rekening te houden met de volgende factoren:

  • Kosten: eenmalig en per transactie
  • Acties en kortingen
  • Transacties importeren
  • Boekhoudkoppelingen met de bank

Kosten: eenmalig en per transactie

Als zzp-er is het belangrijk om goed op de kosten te letten, vooral als je van start gaat. De kosten voor een zakelijke rekening kun je op verschillende manieren betalen. In de meeste gevallen betaal je een vast bedrag per jaar of per maand, om gebruik te kunnen maken van de rekening. Het is een vergoeding om de rekening te kunnen openen en die te kunnen gebruiken, onafhankelijk of er sprake is van transacties.

Bij een aantal banken, vooral bij de grootbanken, betaal je daarnaast kosten per transactie. Het gaat om transacties die je ontvangt en die je zelf doet. Een betaling doen of ontvangen kost een klein bedrag, en in sommige gevallen ook het inloggen in de omgeving voor internetbankieren. Verwacht je veel (relatief) kleine transacties? Dan is het verstandig om vooral op de kosten per transactie te letten. Indien je juist weinig transacties verwacht of die vooral groot zullen zijn kun je beter kritisch zijn op de vaste kosten per maand of per jaar.

Tip: in sommige gevallen zijn er kosten verbonden aan een bankpas of de mogelijkheid tot internetbankieren. Neem ook die kosten mee in je vergelijking, zodat je een goede keuze kunt maken.

Acties en kortingen: direct profiteren met een zakelijke rekening

Banken verwelkomen graag zakelijke klanten. De kans is groot dat je een mooi zakelijk vermogen zal opbouwen of dat er sprake zal zijn van relatief veel of relatief grote transacties. Daarom doen de banken je mooie aanbiedingen en kun je gebruik maken van aantrekkelijke acties en kortingen.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan een korting op de vaste kosten voor je zakelijke rekening. Er zijn verschillende acties en kortingen beschikbaar, waarmee je bijvoorbeeld € 50 welkomstbonus kunt ontvangen of 50% korting krijgt op de reguliere tarieven. In andere gevallen kun je 3 maanden of een andere periode gratis gebruik maken van de zakelijke rekening. Na die periode betaal je de reguliere kosten.

Transacties importeren: CSV of MT940

Wil je een goede zakelijke bank kiezen en verder kijken dan de kosten? Dan is het verstandig om alvast na te gaan of je transacties kunt downloaden. En als dat kan, kijk dan goed naar het formaat waarin je dat kunt doen. Boekhoudprogramma’s bieden je over het algemeen de mogelijkheid om deze bestanden te importeren als een CSV- of een MT940-bestand. Op die manier gebruik je een bestand met de ontvangen betalingen en bedragen die je hebt overgemaakt, om die automatisch in je boekhoudprogramma te verwerken.

We hebben een overzicht voor je op een rij gezet met de banken waarvan je de bankafschriften kunt importeren in MoneyMonk. Op die manier ontdek je eenvoudig hoe je daar gebruik van kunt maken, als je een bepaalde bank op het oog hebt. Je hoeft de transacties dan niet allemaal handmatig over te nemen, zodat je de administratie een stuk sneller kunt doen. En dat importeren van bankafschriften, dat is gelukkig heel eenvoudig.

Transacties importeren werkt eenvoudig en biedt je de mogelijkheid om de administratie een stuk sneller te doen. Toch is dat niet alles wat er beschikbaar is, je kunt zelfs nog een stap verder gaan. Er is dan sprake van een boekhoudkoppeling. Dat maakt het overbodig om de bestanden met transacties zelf te importeren. In plaats daarvan is er sprake van een onderlinge koppeling, waardoor jouw administratie altijd up-to-date is.

Boekhoudkoppeling: geautomatiseerde administratie

De boekhoudkoppeling wordt door steeds meer zzp-ers en andere ondernemers ontdekt. Je zorgt daarmee als het ware voor een geautomatiseerde administratie, waar je veel minder omkijken naar hebt. De koppeling met de bank zorgt ervoor dat de transacties automatisch worden verwerkt. Om je bankboek netjes op orde te houden, zonder dat je daar handmatig mee aan de slag hoeft.

Tip: bij MoneyMonk gebruiken we een geavanceerd algoritme om suggesties te doen voor de koppeling van betalingen aan verkoop- en inkoopfacturen. Op die manier is de administratie veel sneller bijgewerkt, zodat jij weer door kunt met ondernemen en je daar geen boekhouder voor nodig heeft.

De grootbanken hebben koppelingen met een paar boekhoudpakketten, maar staan helaas niet bekend om hun innovatieve werkwijze en flexibiliteit. De banken die zich specifiek richten op zzp-ers en ondernemers staan daar wel om bekend. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een koppeling met:

Boekhoudkoppeling: KNAB

KNAB wil zich graag richten op zelfstandigen en andere ondernemers, die op zoek zijn naar innovatie en slimme oplossingen. Je kunt rekenen op een groot aantal gratis transacties per jaar, een vast bedrag aan kosten per jaar en bovendien een bankkoppeling met MoneyMonk. Daardoor hoef je transacties niet meer te importeren, maar verschijnen die automatisch in de software die je gebruikt om de boekhouding te doen.

Boekhoudkoppeling: bunq

Ook BUNQ heeft een bankkoppeling met MoneyMonk, waardoor je daar heel handig gebruik van kunt maken. Het voordeel van een bank die het graag anders wil doen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van moderne technologieën

Je kunt de verschillende banken voor een zakelijke rekening met elkaar vergelijken, om daar een goede keuze uit te maken. Afhankelijk van de bank die je kiest kun je gebruik maken van een bankkoppeling of in ieder geval jouw transacties importeren in MoneyMonk