Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Blog
Hoe breng je privé voorgeschoten bedrijfskosten in je bedrijf in? | MoneyMonk

Hoe breng je privé voorgeschoten bedrijfskosten in je bedrijf in?

Privé kosten voorgeschoten, nog voordat je van start ging met je onderneming? Die kun je in bepaalde gevallen alsnog opnemen in het online boekhoudprogramma. Daarmee zorg je ervoor dat je de btw zakelijk kunt terugvragen, zoals je dat ook met andere zakelijke uitgaven voor je onderneming kunt doen.

De Belastingdienst is heel duidelijk over deze kosten die je privé alvast maakte: ze zijn zakelijk aftrekbaar. Want, je mag ‘alle kosten die je ui zakelijk oogpunt voor je onderneming hebt gemaakt’ aftrekken. Had je een duidelijk doel voor ogen om de onderneming te kunnen starten? Dan zijn dat dus ook zakelijke kosten. Je kunt bijvoorbeeld denken aan marktverkenning of ingewonnen adviezen.

Betaalde btw in privé alsnog aftrekken

Zodra je eenmaal ondernemer bent voor de Belastingdienst kun je de btw aftrekken van zakelijke uitgaven die je doet. Er is dan sprake van voorbelasting, die in het online boekhoudprogramma terugkomt bij de btw-aangifte.

Je kunt de privé voorgeschoten bedrijfskosten alsnog in het online boekhoudprogramma opnemen, om er daarmee voor te zorgen dat je de kosten zakelijk kunt laten aanmerken. Ook met terugwerkende kracht. Zoals je zelfs gebruik kunt maken van speciale regelingen voor ondernemers, met betrekking tot de inkomstenbelasting.

Het is belangrijk om ook al voordat je de onderneming start een administratie bij te houden voor de uren die je daaraan besteedt. Het maakt de verantwoording van zakelijke kosten die je privé voorschoot een stuk aannemelijker. Bovendien kun je op die manier in aanmerking komen voor bijvoorbeeld de zelfstandigenaftrek. Zorg ervoor dat je zowel de uren als de uitgaven netjes administreert. Je kunt die dan overnemen in het online boekhoudprogramma, zodra je daadwerkelijk van start gaat als ondernemer.

Privé voorgeschoten bedrijfskosten in het online boekhoudprogramma

Benieuwd hoe je privé voorgeschoten bedrijfskosten stap voor stap in het online boekhoudprogramma kunt inbrengen? We legden je dat online als eens uit. Ontdek hoe je de kosten kunt inbrengen, zodat je de btw zakelijk kunt aftrekken en je daarmee gebruik maakt van de fiscale regelingen en voordelen die er zijn.

Een online boekhoudprogramma maakt het je bovendien gemakkelijker om privé voorgeschoten kosten in te brengen, net als kosten die je maakt op het moment dat je voor de Belastingdienst al ondernemer bent. De software houdt in de gaten of je de boekingen op de juiste manier doet en kan die verwerken voor bijvoorbeeld de btw-aangifte. Net als voor de winst- en verliesrekening aan het eind van het jaar.

Benieuwd naar de voordelen van een online boekhoudprogramma?

Ontdek MoneyMonk: hét administratiepakket voor ondernemers.


Ontdek MoneyMonk of stel ons je vragen