8 september 2021

Kleine ondernemer en maakte je in 2019 of eerder gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR)? Sinds 1 januari 2020 is die vervangen door de omzetgerelateerde vrijstelling van omzetbelasting (OVOB).

In de nieuwe situatie kun je je aanmelden voor een vrijstelling van de omzetbelasting (btw). Belangrijke voorwaarden: je bent in Nederland gevestigd en de omzet is niet hoger dan 20.000 euro in een kalenderjaar.

Let op: jouw aanmelding voor de OVOB moet 4 weken voor de ingangsdatum van het nieuwe tijdvak binnen zijn bij de Belastingdienst. Wil je er vanaf 1 april gebruik van maken? Dan moet jouw aanmelding uiterlijk 3 maart binnen zijn.

Tip: verricht je alleen vrijgestelde prestaties? Er is niets veranderd, dus je hoeft geen rekening te houden met de nieuwe richtlijnen van de Belastingdienst.

Verschillen KOR en OVOB

Benieuwd naar de verschillen tussen de KOR uit 2019 en eerder ten opzichte van de OVOB sinds 1 januari 2020? De omzetgerelateerde vrijstelling van omzetbelasting zit op een aantal punten anders in elkaar:

 

KOR (t/m 2019)

OVOB (vanaf 2020)

Drempelbedrag van €1.883

Je trok de btw die je betaalde af van de btw die je klanten in rekening bracht. Bleef er minder dan €1.883 te betalen over? Dan hoefde je maar een deel of helemaal geen btw af te dragen.

Er bestaat geen korting meer op de btw. Je kunt vanaf 2020 geen bedragen meer terugvragen als je gebruik maakt van de OVOB.

Belangrijkste meetcriterium

De Belastingdienst keek naar het bedrag aan btw dat je betaalde.

De Belastingdienst kijkt naar de hoogte van de omzet.

Btw-aangifte

Je deed btw-aangifte

Je doet geen btw-aangifte

Btw-facturen

Je stuurde btw-facturen

Je stuurt geen btw-facturen

Btw berekenen

Je berekende btw aan klanten en trok btw die je betaalde af.

Je berekent geen btw aan klanten en trekt de btw die je betaalt niet af.

 

De nieuwe omzetgerelateerde vrijstelling van omzetbelasting (OVOB) sinds 1 januari 2020 zit op een andere manier in elkaar dan de oude KOR. Voorheen deed je gewoon btw-aangifte zoals iedere andere ZZP-er en ondernemer. Als bleek dat er minder dan €1.883 aan te betalen btw overbleef per jaar werd je daarvan vrijgesteld. Je bracht klanten gewoon btw in rekening en je trok de btw die je betaalde af.

In de nieuwe situatie verandert er veel. Je brengt klanten geen btw meer in rekening als je meedoet aan de regeling. Andersom kun je de btw die je zelf betaalt over aankopen niet meer aftrekken. Je hoeft geen btw-aangifte meer te doen, omdat het niet uitmaakt welk bedrag aan te betalen btw er overblijft.

In plaats daarvan kijkt de Belastingdienst naar de omzet die je in een kalenderjaar maakt. Is dat minder dan 20.000 euro? Dan hoef je geen btw-aangifte te doen. Je hebt in principe niets met de btw te maken, zoals andere ZZP-ers en ondernemers die wel moeten berekenen en kunnen aftrekken.

Voor wie is de OVOB?

De nieuwe OVOB sinds 1 januari 2020 is er voor kleine ondernemers. Die jaarlijks niet meer dan 20.000 euro omzet maken. Het is voor hen relatief veel werk om de btw-administratie bij te houden, terwijl ze over het algemeen maar kleine bedragen afdragen. De Belastingdienst wil het jou als kleine ondernemer graag makkelijk maken door je mee te laten doen aan de nieuwe regeling.

Aanmelden als kleine ondernemer

Je kunt je bij de Belastingdienst aanmelden voor de KOR 2020. Je meldt je dan aan voor de OVOB, zoals die vanaf 1 januari 2020 officieel heet.

Als je vanaf 1 januari 2020 mee had willen doen had je je daar uiterlijk 20 november 2019 voor moeten aanmelden. Dat gaat niet meer, maar dat betekent niet dat je geen gebruik meer kunt maken van de regeling. Je kunt je op ieder moment aanmelden. De Belastingdienst zorgt er dan voor dat je daar vanaf het eerstvolgende kwartaal gebruik van kunt maken. Houd er wel rekening mee dat jouw aanmelding 4 weken voor de ingangsdatum binnen moet zijn. Zit je aanmelding te kort op het nieuwe kwartaal? Dan moet je een extra kwartaal wachten, voordat je kunt deelnemen aan de OVOB.

Kan ik meedoen aan de OVOB of KOR 2020?

Om mee te doen aan de OVOB is het belangrijk dat jouw omzet per jaar niet hoger uitkomt dan 20.000 euro. Benieuwd hoe je dat vaststelt? De Belastingdienst heeft er een handig hulpmiddel voor ontwikkeld.

Bovendien legt de Belastingdienst je daarin uit welke omzet er meetelt voor de KOR en welke andere voorwaarden er gelden. Op die manier kom je er eenvoudig achter of je mee kunt doen en wat dat in de praktijk voor je betekent.

Komt de omzet onverwacht hoger uit dan 20.000 euro in een kalenderjaar? Gefeliciteerd! Dat betekent waarschijnlijk dat je onderneming groeit. Je kunt helaas niet meer meedoen met de KOR 2020. Vanaf dat moment zal je klanten weer btw-facturen moeten sturen. Je gaat weer aangifte doen en je mag de btw die je betaalt weer aftrekken. Het is belangrijk om je af te melden bij de Belastingdienst.

Btw-aangifte voor kleine ondernemers

De btw-aangifte hebben we in MoneyMonk zo eenvoudig mogelijk voor je gemaakt. Bijvoorbeeld door de bedragen automatisch voor je uit te rekenen, zodat je die meteen kunt overnemen bij de Belastingdienst. En maak je gebruik van de OVOB? Dan hoef je helemaal geen aangifte te doen, waardoor de administratie nog een beetje eenvoudiger wordt.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!