8 september 2021

(Na) de ZZP-zomervakantie: 7 tips om er meer uit te halen

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Het is al bijna een half jaar coronacrisis en dan komt daar bovenop de zomervakantie. Of je krijgt ondanks de recente drukte nu ook eindelijk even de tijd om te ontspannen. In welk schuitje je als ZZP-er ook zit, het is verstandig om de zomervakantie aan te grijpen om er als zelfstandige (weer) net wat meer uit te halen.

Gebruik je de vakantieperiode om lekker op te laden? Of ben je benieuwd hoe je daarna weer verder moet en je het beter kunt doen dan wat je voorlopig deed? Zelfs als je de afgelopen periode weinig hebt kunnen werken is het geen gek idee om even na te denken over wat je deed, hoe dat misschien anders kan en waar de kansen liggen.

Dus ga jij nog op ZZP-zomervakantie, ben je juist al geweest of twijfel je nog of dat een goed idee is? Voor al die gevallen zetten we 7 handige tips op een rij. Waarmee jij er meer uit kunt halen, zowel tijdens de vakantie als wanneer je weer terug bent.

Tips voor (na) de zomervakantie

Benieuwd hoe je er meer uithaalt? We zetten 7 ZZP-tips voor de zomervakantie voor je op een rij:

  • Voorbereiding: flexibiliteit en vervanging
  • Benut de buffer
  • Digitale detox
  • Klanten kunnen wel even wachten
  • Inspiratie en ideeën
  • Houd een spiegel voor
  • Denken en dan weer doen

1. Voorbereiding: flexibiliteit en vervanging

Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook als je als ZZP-er van de zomervakantie wilt genieten. En met name als dat je onmogelijk gemaakt lijkt te worden. Door klanten die nog van alles van je willen of die precies bellen als je eigenlijk op het punt stond om te vertrekken.

Benieuwd hoe andere ZZP-ers dat doen als ze hun zomervakantie vieren? Als je al langer zelfstandig werkt weet je waarschijnlijk dat de laatste week voor je vakantie altijd een hectische is. Houd daar rekening mee in de planning. Door in ieder geval de laatste 2/3 werkdagen flexibel in te plannen. En het liefst een hele week, ondanks dat je nu misschien denkt dat het wel goed zal komen.

Let op: heb je extra tijd ingepland om te factureren, de btw-aangifte op tijd te doen en bovendien je spullen in te pakken als je op vakantie gaat?

Lukt het om (tijdelijke) vervanging te regelen? Zo weet je zeker dat jouw werk goed is overgedragen, waardoor de klant daar als het goed is geen omkijken naar heeft.

Tip: gebruik een automatisch antwoord voor je e-mail. Geef aan dat je op vakantie bent, eventueel met contactgegevens voor spoedgevallen.

2. Benut de buffer

Door de coronacrisis heeft niet iedereen die mogelijkheid gehad, maar een deel van de ZZP-ers herstelde gelukkig snel na de eerste dip. Soms uit eigen middelen en soms omdat het werk weer aantrok.

Heb je ondanks alles wat er de afgelopen maanden is gebeurd een buffer kunnen opbouwen? Gebruik die tijdens de zomervakantie. Natuurlijk om zelf van op vakantie te gaan, maar ook voor de periode daarna.

Het kan soms lastig zijn om het werk meteen weer op te pakken, zodra je terugkomt van vakantie. Veel ZZP-ers ervaren een tijdelijke dip, omdat ze even de tijd nodig hebben om het weer op te pakken. En om nieuwe klanten te vinden, die je in die periode van dienst kan zijn.

Tip: heb je de facturen de afgelopen tijd een beetje laten versloffen? Dat is net voor de vakantie een mooie kans. Verstuur de facturen voordat je op vakantie gaat. Na een aantal weken of een paar maanden ontvang je de betalingen, precies op het moment dat je die goed kunt gebruiken.

3. Digitale detox

Zeker weten dat je niet te vaak afgeleid wordt? Op vakantie in het zuidelijkste puntje van Afrika of midden op de Mount Everest is de kans groot dat je gelukkig geen bereik hebt. Dat is een stuk lastiger als je gewoon in je eigen achtertuin zit of als je de vakantie in Nederland viert.

Toch kan een telefoon die blijft rinkelen of een constante stroom met WhatsApp-berichten tot veel stress leiden. Probeer tijdens de zomervakantie te ontspannen, ook als je niet naar de andere kant van de wereld reist.

Gebruik bijvoorbeeld een Niet Storen-modus, of stel zelfs de vliegtuigstand af en toe in. Bijvoorbeeld op de momenten dat je met de kinderen bent of samen met je partner een dagje uit gaat. Je zal merken dat je de zomervakantie dan echt even kunt gebruiken om bij te komen.

4. Klanten kunnen wel even wachten

De meeste klanten kunnen echt wel even wachten. Vooral tijdens de zomervakantie, waarin er sowieso veel minder bedrijven actief zijn. Of op halve kracht draaien, waardoor het allemaal wat minder haast heeft dan op andere momenten.

Geef vooraf bij je klanten aan wanneer je even slechter bereikbaar bent. En stel ze voor om je een mail of een WhatsApp-bericht te sturen. Dat betekent dat jij ernaar kunt kijken als het jou uitkomt. Bijvoorbeeld aan het eind van de dag of na een paar dagen van digitale detox. De berichten staan dan voor je klaar, zonder dat klanten meteen een antwoord van je verwachten.

5. Inspiratie en ideeën

Ga je nog op vakantie of heb je een paar dagen vrij gepland tijdens de rest van de zomervakantie? Dan heb je nog de kans om geweldige inspiratie en nieuwe ideeën op te doen.

Neem de tijd om je te laten inspireren, bijvoorbeeld door er echt even voor te zorgen dat je met volledige aandacht in het moment kunt zijn. Zonder zweverig te worden, gewoon door de telefoon uit te zetten of die zelfs even thuis te laten.

In een andere omgeving doe je allerlei nieuwe ideeën op. Ook als je door de coronacrisis even niet naar het buitenland kunt of dat nog liever niet doen. Omdat je ook in Nederland heel unieke plekken kunt vinden. Ga bijvoorbeeld eens naar de kust, trek de heuvels van Limburg in of zoek het in de uitgestrekte natuur in Friesland.

Zoek naar een heel andere omgeving dan die je kent. Om inspiratie op te doen en ideeën te bedenken die anders niet tot je zouden zijn gekomen. Tijdens een avondje met jouw partner en een goede fles wijn. Of op de momenten op de fiets, waarbij de wind door je haren waait en je verder even helemaal nergens aan hoeft te denken.

6. Houd een spiegel voor

Probeer jezelf ook een spiegel voor te houden, vooral als er qua werkhoeveelheid eigenlijk geen reden is om even zomervakantie te houden. Juist op die momenten is het toch belangrijk om even stil te staan bij de afgelopen periode. Sinds half maart, toen het land ineens op slot ging en er voor veel ZZP-ers zoals jij veel veranderde.

Heb je niet kunnen werken zoals je dat normaal gesproken doet? Of liep je tegen problemen aan, waarvoor je nog geen oplossing hebt kunnen vinden? De (zomer)vakantie is een goed moment om jezelf een spiegel voor te houden.

Wat hebben andere ZZP-ers gedaan om er creatief mee om te gaan en heb je daadwerkelijk geprobeerd om het aan te passen? Denk terug aan de momenten waarop het stroef liep en probeer na te gaan waar dat aan lag. Misschien ben je inmiddels tot nieuwe inzichten gekomen, waarmee je het de volgende keer beter kunt doen. Gebruik de (zomer)vakantie om te reflecteren, zodat je er sterker uit kunt komen en je de volgende fase van de coronacrisis misschien wel beter de baas kunt.

7. Denken en dan weer doen

De kans is groot dat je tijdens de vakantie meer tijd hebt (gehad) om goed na te denken. Over de manier waarop jij je als zelfstandige presenteert. En op welke manier je klanten van dienst bent. Met waarde die je altijd bij ze hebt toegevoegd, maar waarvan je merkt dat dit nu misschien niet meer zo goed werkt.

En is het je de afgelopen tijd juist wel goed af gegaan? Zorg er tijdens de vakantie dan voor dat je de tijd neemt om na te denken hoe je dat nog beter zou kunnen doen. Of hoe je ervoor zorgt dat je bent voorbereid op een mogelijke tweede golf en de economische gevolgen daarvan. De coronacrisis is voorlopig nog niet voorbij, iets waar ook een fijne zomervakantie helaas geen verandering in kan brengen.

Dus ga je nog op vakantie? Dan wensen we je ontzettend veel plezier en helpen we je er met de bovenstaande tips graag geweldig van te genieten. En ben je net geweest en ga je het weer oppakken? Met een aantal van de tips zorg jij ervoor dat je dit goed kunt doen. Om de coronacrisis de baas te zijn en op een enthousiaste, gedreven en energieke manier te ondernemen.

Op zoek naar een boekhouder die met MoneyMonk werkt? Kijk eens op boekhouder.nl.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!