Welke rechtsvorm moet je als zzp'er kiezen?

Welke rechtsvorm moet je als zzp'er kiezen?

Starten als zzp-er, maar weet je niet goed welke rechtsvorm je moet kiezen? Je hebt de keuze uit een eenmanszaak, VOF of een BV, naast een aantal minder vaak voorkomende rechtsvormen. Wij zetten ze voor je op een rij, net als de mogelijkheden om in MoneyMonk jouw boekhouding te doen.

De eenmanszaak is de meest gekozen optie, waarmee je op een eenvoudige manier van start kunt. VOF staat voor een vennootschap onder firma en is goed geschikt als je samen met één of meerdere partners aan de slag wilt. De BV is een besloten vennootschap en heeft iets meer voeten in de aarde. Andersom heb je met een BV wel de mogelijkheid om persoonlijke aansprakelijkheid te voorkomen.

Eenmanszaak: simpel van start

Starten als zzp-er met een eenmanszaak is heel eenvoudig. Er zijn weinig kosten aan verbonden (een paar tientjes bij de Kamer van Koophandel) en zodra je eenmaal onderneemt gelden er weinig specifieke administratieve verplichtingen. Het is bijvoorbeeld niet nodig om een jaarrekening te laten goedkeuren door een accountant. Bovendien kun je de belastingaangifte gewoon zelf doen en heb je andersom wel de mogelijkheid om medewerkers aan te nemen.

Als je kiest voor een eenmanszaak is jouw inkomen belast via de inkomstenbelasting, zoals je dat eventueel ook gewend bent vanuit loondienst. Tegelijkertijd kun je gebruik maken van handige aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Investeringen die je doet mag je verrekenen met het inkomen uit je onderneming, net als met eerder genoten inkomen. Houd er rekening mee dat je aan een aantal voorwaarden dient te voldoen om in aanmerking te komen voor de belangrijkste aftrekposten.

Zit er ook een nadeel aan starten als zzp-er met een eenmanszaak? Je dient er rekening mee te houden dat je persoonlijk aansprakelijk bent voor schulden van de onderneming. Dat betekent dat jouw privévermogen niet los staat van dat van je bedrijf. En ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan zal ook je echtgenoot of echtgenote mede aansprakelijk zijn voor de volledige verliezen van de onderneming.

Hoe zet je als starter je administratie op?

Download ons gratis ebook

Hoe zet je als starter je administratie op?
Stuur mij het ebook!

Je leert in dit ebook...

  • Wat het verschil is tussen de boekhouding en administratie
  • Waarom een goede administratie belangrijk is
  • Hoe je je administratie opzet

Leestijd: 15 minuten

VOF: samen aan de slag als zelfstandige

De vennootschap onder firma (VOF) is eigenlijk hetzelfde als een eenmanszaak, maar dan met meerdere eigenaren. Dat betekent dat jullie allen volledig aansprakelijk zijn voor eventuele schulden van het bedrijf.

Tip: het is verstandig om een oprichtingsakte op te stellen bij de notaris. Laat bijvoorbeeld de inbreng en afspraken beschrijven, net als de taken en een verdeelsleutel. Vergeet bovendien de bevoegdheid van de firmanten niet, om alles netjes op papier te laten zetten.

Houd er rekening mee dat schuldeisers een beroep kunnen doen op je privévermogen, als het zogenaamde vennootschapsvermogen niet voldoende toereikend is. Dat geldt ook als andere firmanten de schulden veroorzaken, maar jij firmant bent binnen de VOF. Het is daarom gebruikelijk om te trouwen op huwelijkse voorwaarden, waarmee je voorkomt dat een partner te maken kan krijgen met deze schulden.

De VOF is andersom goed geschikt voor ZZP-ers die willen starten, door samen een bedrijf op te zetten. Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel is eenvoudig en ook de administratie is niet aan allerlei regels gebonden. Dat betekent dat je hiervoor uitstekend gebruik kunt maken van MoneyMonk. Je kunt de administratie gewoon zelf doen, net als de belastingaangifte aan het eind van het jaar. Het is niet nodig om de jaarrekening na te laten kijken door een accountant, waardoor je daar bovendien maar weinig kosten voor hoeft te maken.

BV: bedrijf zonder persoonlijke aansprakelijkheid

Starten als zzp-er en daarvoor een BV oprichten? Dat heeft iets meer voeten in de aarde, omdat het een rechtsvorm is met rechtspersoonlijkheid. Dat betekent dat het bedrijf zelf een rechtspersoon is. Je bent niet persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden, waardoor je er nooit meer geld aan kunt verliezen dan het bedrag waarvoor je in de vennootschap deelneemt. Je voorkomt daarmee dat je privé voor schulden moet opdraaien, die zakelijk ontstaan.

Het oprichten van een BV vraagt om een notariële akte, waarin de statuten staan. De notaris zal de juridische kant daarvan controleren, zodat je netjes voldoet aan belangrijke wetgeving. Bovendien dien je minimaal € 0,01 in de BV te storten, al kan dat ook in natura. De notaris zal het bedrijf inschrijven in het Handelsregister, zodat je vanaf dat moment niet meer persoonlijk aansprakelijk bent.

Het eigendom van de BV is verdeeld in aandelen. Het kan zijn dat je het bedrijf alleen opricht en dat je de enige eigenaar bent, maar het is ook mogelijk om dat met meerdere personen te doen. Houd er rekening mee dat de aandelen in een BV niet vrij overdraagbaar zijn.

Je kunt de administratie van een BV in MoneyMonk doen, bijvoorbeeld op het moment dat je salaris wilt uitbetalen (aan jezelf of aan anderen). Houd er rekening mee dat de software goed geschikt is voor dienstverlenende BV’s, zoals we ook de ideale keuze zijn voor dienstverlenende ZZP-ers die een eenmanszaak opzetten of samen een VOF oprichten.

Boekhouden voor je eenmanszaak, VOF of BV?

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+

ZZP-er: de ideale rechtsvorm om te starten

Wil je starten als zzp-er en je het jezelf zo makkelijk mogelijk maken? Dan is een eenmanszaak of een VOF om het samen te doen over het algemeen de beste keuze. De oprichting van je bedrijf is eenvoudig en je hebt te maken met zo min mogelijk specifieke verplichtingen.

Wil je een bedrijf starten en daarmee nadrukkelijk voorkomen dat je privé aansprakelijk kunt worden gesteld voor schulden van het bedrijf? Dan is het verstandig om een BV op te richten. Bij hogere omzetten en winsten kan het ook fiscaal aantrekkelijk zijn om een BV op te richten in plaats van een eenmanszaak. Je betaalt dan namelijk vennootschapsbelasting met het bedrijf, in plaats van inkomstenbelasting over de volledige winst.

Zolang je dienstverlenend werkt als zzp-er kun je daarvoor de administratie van zowel een eenmanszaak, VOF als BV in MoneyMonk doen. Wij zorgen er daarmee voor dat je de boekhouding gewoon zelf kunt doen, of eventueel in combinatie met een boekhouder en een accountant die de jaarrekening van de BV voor je nakijkt.