Een rechtsvorm kiezen als ZZP’er | MoneyMonk

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Hoera, je wordt zzp’er! Alle reden voor een feestje, maar natuurlijk niet voor je officieel je krabbel hebt gezet bij de Kamer van Koophandel. En om dát te doen, moet je eerst weten: welke rechtsvorm kies ik voor mijn zaak?

Om te kunnen kiezen moet je eerst weten welke rechtsvormen er zijn? En wat zijn de voor- en nadelen van de rechtsvormen?

Rechtsvormen onderneming

Er zijn meerdere mogelijkheden om uit te kiezen wanneer je een rechtsvorm kiest voor jouw bedrijf. In dit artikel bespreken we de drie rechtsvormen die het meest logisch zijn als startende zzp’er, namelijk de eenmanszaak, de VOF en de BV. Goed om te weten: zzp’er betekent zelfstandige zonder personeel, maar kun je zijn met alledrie deze rechtsvormen. Zzp’er zijn op zich is dus geen rechtsvorm!

Welke rechtsvormen zijn er?

Je kiest de rechtsvorm bij de Kamer van Koophandel (KvK) wanneer je je bedrijf gaat inschrijven. Dit is verplicht omdat de rechtsvorm vaststelt wie wettelijk aansprakelijk is voor je bedrijf. Elke rechtsvorm komt met bepaalde rechten en plichten - soms moet je bijvoorbeeld werken met een accountant.

Lees je dus goed in voor je een keus maakt en voorkom verrassingen. Om je op weg te helpen: dit zijn de drie meest voorkomende rechtsvormen voor zzp’ers.

1: De eenmanszaak

Dit is de meest populaire rechtsvorm voor beginnende freelancers. Want de meeste zzp’ers starten met een eenmanszaak: ze zijn de enige binnen het bedrijf, en dus ook de enige persoon die aansprakelijk is. Je mág overigens wel personeel aannemen, dan ben je nog steeds een eenmanszaak - maar geen zzp’er meer.

Schrijf je je bij de KvK in als eenmanszaak, dan komt daar weinig geregel bij kijken. Je betaalt eenmalig €50 aan inschrijfkosten.

Voordelen eenmanszaak als rechtsvorm:

  • Je hebt minder administratieve verplichtingen in vergelijking met andere rechtsvormen. Zo hoef je je jaarrekening bijvoorbeeld niet goed te laten keuren door een accountant (waar anders kosten aan verbonden zijn).

  • Je kunt je belastingaangifte zelf doen (maar je mag ook een boekhouder in de arm nemen; net wat je prettig vindt).

  • Je kunt gebruikmaken van aantrekkelijke fiscale aftrekposten, zoals de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek en de MKB-winstvrijstelling.

Nadelen eenmanszaak als rechtsvorm:

  • Je bent persoonlijk aansprakelijk voor schulden die (jij met je) bedrijf maakt.

  • Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Dan is ook jouw partner daarvoor aansprakelijk. 

Start als een pro
Al het denkwerk over de meest geschikte rechtsvorm telt mee voor het urencriterium. Start dus direct met je gratis urenregistratie in MoneyMonk. Lekker bezig!
Ontdek MoneyMonk

2: Vennootschap onder firma (VOF)

Wil je graag een klein bedrijf starten met een of een paar anderen? Dan kun je het beste gaan voor de rechtsvorm Vennootschap onder firma oftewel VOF. Dit is technisch gezien hetzelfde als een eenmanszaak, maar de zaak heeft meerdere eigenaren.

Voordelen VOF als rechtsvorm:

Het enige dat je hoeft te doen voor deze rechtsvorm, is je inschrijven bij de KvK. Er zijn dus geen extra stappen of een stop bij de notaris nodig.

Je deelt de verantwoordelijkheden én de wettelijke aansprakelijkheid met de anderen met wie je onderneemt. Kortom: je bent niet in je eentje aansprakelijk voor eventuele schulden die het bedrijf maakt.

Nadelen VOF als rechtsvorm:

Mochten er schulden gemaakt zijn met de VOF, dan zijn jij en de andere eigenaren van de vennootschap aansprakelijk - maar wie voor welk deel? Hiervoor is het wél verstandig om langs de notaris te gaan. Daar kun je een oprichtingsakte laten opstellen, waarin je afspraken laat vastleggen over taken, financiële inbreng en de verdeelsleutel van de winst bijvoorbeeld.

Net als bij de eenmanszaak geldt ook hier: als jullie schulden hebben en het vermogen van de onderneming niet toereikend is om ze af te betalen, dan moet je persoonlijk bijdragen. En ook hier geldt: je partner moet ook meebetalen als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn.

3: Besloten vennootschap (BV)

Een bv als rechtsvorm betekent dat het bedrijf de rechtspersoon is, oftewel: jij bent dat dus niet in hoogsteigen persoon. In de bv is het kapitaal in aandelen verdeeld. De aandelen zijn niet zomaar over te dragen en moeten door de aandeelhouders worden ‘volgestort’, oftewel: de aandeelhouder moet het geld dat de aandelen vertegenwoordigen betalen aan de bv.

 Voordelen BV als rechtsvorm:

  • Je bent niet persoonlijk aansprakelijk voor schulden die je bedrijf maakt. Je kunt dus niet meer geld verliezen dan het bedrag waarvoor je deelneemt aan de vennootschap.

  • Je kunt de BV ook als enige oprichten (dus zonder andere aandeelhouders); je bent dan automatisch eigenaar van alle aandelen.

  • Bij hoge winsten is een B.V. fiscaal gezien aantrekkelijker. Het omslagpunt van een eenmanszaak ligt rond de €100.000,- en voor een VOF rond de €200.000,- (als je uitgaat van twee vennoten).

Nadelen BV als rechtsvorm:

  • Je moet een notariële akte laten maken, met daarin de statuten van je bedrijf.

  • Je moet minimaal €0,01 in de BV storten, al kun je dat ook doen in natura. De notaris schrijft de BV vervolgens voor je in het Handelsregister in.

  • De administratie van een BV is iets lastiger. Je moet bijvoorbeeld een accountant in de arm nemen. Wel fijn: de administratie kan je nog steeds met een boekhoudprogramma zoals MoneyMonk bijhouden. Een account aanmaken is gratis.

  • Omdat je een notaris moet inschakelen voor de oprichting en een accountant inhuurt voor de boekhouding/jaarrekening, is een BV veel duurder dan een eenmanszaak. 

Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Ga je je inschrijven bij de KvK? Denk dan goed na over wat jij belangrijk vindt: wil je de touwtjes in eigen handen houden en heb je geen zin in administratief gedoe of een bezoekje aan de notaris? Of vind je het vooral zaak dat je niet aansprakelijk gesteld kunt worden voor zakelijke schulden? Kom je er niet uit, dan kun je bij de KvK zelf advies vragen. Geen paniek dus!

De ideale rechtsvorm kiezen en aan de slag met de boekhouding

Je hebt je ingelezen over je rechten en plichten, je hebt je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, kortom: het is tijd voor de volgende stap. Die zet je met een fijn boekhoudprogramma, zoals MoneyMonk. Je bespaart dan tijd én voorkomt beginnersfoutjes – wel zo’n prettig idee. Ontdek MoneyMonk: hét administratiepakket voor ondernemers.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig