9 september 2021

Mindset Coach: Nancy van den Heuvel is MoneyMonk'er Van De Maand

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Ze paste niet meer binnen het plaatje

‘In november 2015 heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vooral om te ervaren hoe het voor me voelde om ondernemer te zijn’.

Een half jaar daarvoor was Nancy van den Heuvel in een burn-out terecht gekomen en hoewel zij totaal nooit de ambities had om voor zichzelf te beginnen, merkte zij in haar periode van ziek zijn dat ze echt niet meer terug kon naar de werkvloer. ‘Ik voelde me ineens niet meer in het plaatje passen waar ik jaren in had gewerkt. Toen voelde ik nog maar één optie en dat was om ‘het’ op mijn manier te gaan doen’. Vanaf dat moment is Nancy van start gegaan als Burn-out preventie & Mindset coach.

Haar eigen zoektocht en ervaringen die zij tijdens haar eigen burn-out opgedaan heeft, zijn een leidraad in haar aanbod. ‘Ik weet precies wat het maakt dat je een burn-out krijgt. Die krijg je niet van hard werken alleen namelijk!’. Zo is het belangrijk dat je je eigen grenzen gaat herkennen en erkennen. ‘Deze punten krijgen altijd de aandacht wanneer ik met mensen werk die in - of tegen een burn-out aan zitten’.

Waar zij als ondernemer vooral energie van krijgt is wanneer zij in de ogen van haar klanten het weer ziet twinkelen. ‘Ze krijgen een inzicht waardoor ze los kunnen laten wat hen misschien al jaren in de weg zat. Dat ze gaan ervaren dat ze mogen en kunnen groeien zonder een schuldgevoel te hebben bijvoorbeeld: voelen, horen en zien dat het weer stroomt is mijn brandstof’. Het allermooiste van haar werk vindt ze eigenlijk nog dat ze een steentje mag bijdragen in het ervaren van meer levensgeluk of werkgeluk.

‘Ik heb wel altijd met mensen aan hun welzijn gewerkt, maar ik heb niet een studie gevolgd om als Burn-out preventie & Mindset coach te werken’. Dit heeft ze vooral te danken aan haar persoonlijke ervaringen. Ook heeft ze de laatste 11 jaar heel veel cursussen en opleidingen gevolgd om haarzelf en de ander beter te begrijpen. Deze kennis neemt zij mee in al haar sessies.

Momenteel is ze bezig om teams te ondersteunen om hun eigen grenzen te ontdekken en ook dat medewerkers zich bewust zijn van hun eigen rol en plek die ze innemen. 'Over een tijdje wil ik ook live dagen gaan organiseren, retraites en zou ik mijn online coaching traject meer binnen organisaties aangeboden willen zien. Maar hé, één burn-out was genoeg. Dus alles op zijn tijd!’.

De perfecte balans

Om niet nog eens in een burn-out te komen, legt ze eigenlijk niet heel veel vast qua doelen. Doelen kunnen namelijk volgens haar ook weer stress opleveren. Wel heeft ze zichzelf de belofte gedaan om nooit meer zo moe te worden als tijdens haar burn-out. ‘En dat ik mijn eigen keuzes mag maken zowel in mijn werk en privé. Ik was altijd een echte pleaser, voor anderen dan, en nu lukt het me steeds beter om mezelf te pleasen. En dat voelt goed! Zo is het geven en nemen ook in balans’.

De perfecte balans in haar werkdag is zeker een dag waarin zij weinig technisch dingen op haar laptop hoeft te doen. De meeste technische dingen besteed ze graag uit, dus ook op dit gebied heeft ze geleerd om te kiezen waar zij echt blij van wordt. ‘Mijn perfecte dag is er één waarin de combinatie van onderzoeken en creativiteit zit’. Zo vindt ze het onderzoeken van een vraagstuk samen met een andere coach heel interessant en inspirerend. Zo onderzoekt ze bijvoorbeeld hoe ze iemand kan helpen om zich beter te begrenzen, zonder dat diegene hierbij een hoge schuldgevoel ervaart en daarmee gepaard gaat met vermoeidheid. Het creatieve gedeelte zit hem in het bedenken van een programma voor een team of organisatie die op maat gemaakt is. ‘Uiteindelijk is het heel motiverend om met hen aan de slag te gaan en te zien dat het uiteindelijk ook echt een positief effect op hen heeft’.

‘Het is vooral dromen over taart’

Een dag kan voor haar het best beginnen met een lekkere stuk staart. ‘Ik ben een echt taartmonster, en dan een goede kop thee erbij maakt het al helemaal af! Helaas ben ik nu op een koolhydraatarm dieet. Dus is het nu vooral dromen over taart’. Al zou ze ook kunnen dromen over een ontmoeting met Floor Jansen (Nederlandse zangeres in een super beroemde Finse band) en Natalie Makoma (2e geworden met Idols in 2008), want zingen is ook iets wat zij enorm graag doet! Dus nu ze dan toch geen taart mag eten, is zingen een hele goede vervanging.

Ze werkt graag met klanten die zichzelf nogal snel voorbij lopen of als kind al veel voor anderen zorgden. Dit zijn namelijk haar ideale klanten. ‘Dit zijn vaak klanten die hun eigen grenzen nog niet goed weten of kunnen uitspreken. Met hen het traject aangaan en zien dat hun zelfvertrouwen groeit, is geweldig om te zien!’. Soms werkt ze samen met andere ondernemers of ze sluit zich aan bij coöperaties om elkaar te versterken. ‘Maar ik weet hoe ik het best kan helpen en daarin heb ik het dan nodig om de tools in te kunnen zetten die ik nodig heb. Dit maakt mijn manier van werken gewoon sterker!’.

Flexibel zijn is wel echt een aspect dat zij geleerd heeft tijdens deze corona crisis. ‘Kijk naar wat er nog wel kan. Ik heb zelf vorig jaar een online coaching traject ontwikkeld. Heel handig als je geen fysiek contact kunt hebben’. Dus ook deze gekke crisis heeft haar manier van werken weer een stukje sterker gemaakt!

Wat zij graag aan startende ondernemers mee wil geven is dat je niet moet verwachten dat je onderneming direct loopt. Voor velen, helemaal als je zoals haar niet onderlegd bent met marketing skills, is het een zoektocht. Ook op het vlak van ‘wat bied je aan’ kost het soms tijd om dit te weten, helemaal als je niet een fysiek product hebt. ‘Zie er de charme van in, het gaat om de weg er naartoe en niet direct om het eindpunt! Ik heb ontzettend veel in de geleerd in deze jaren. Hierbij heb ik ook echt wel geleerd dat je niet te snel moet opgeven! Dus: go for it, want als je het wil dan kan het!’.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!