8 september 2021

“Naast diverse bijbaantjes had ik vanaf m'n 19e een topsportambitie en was ik op m'n 20e ook een mountainbike team aan het runnen, compleet met website, sponsors en media. Dat vond ik erg leuk om te doen en voelde heel natuurlijk”

Van je passie je werk maken

Dat is natuurlijk het mooiste wat er is; van je passie je werk kunnen maken. Dit is wat Lars Veenstra dus al vanaf zijn 20e aan het doen is. Tijdens zijn studie Informatiewetenschappen kwam hij er al snel achter dat creatief werk hem meer voldoening bracht dan het lezen van papers. Hij kreeg veel positieve reacties binnen op zijn video’s, die hij in zijn vrije tijd maakte. “Dus naar de KvK gaan en ‘in het diepe springen’ was een logische stap voor mij om te doen”.

Met zijn werk probeert Lars zijn klanten emotioneel te raken. “Ik zie geweldige verhalen als de manier om jezelf te kunnen onderscheiden, en het is mijn taak als filmmaker én fotograaf om die inspirerende verhalen precies goed over te laten brengen”. Werk afleveren waar Lars helemaal achterstaat en trots op kan zijn, dat wil hij als ondernemer dan ook altijd voor elkaar boksen. Een van de mooiste dingen aan ondernemerschap vindt hij dat je zelf de controle hebt over wat je doet: “Dus laat dan dat ook het mooiste en het beste zijn dat je kunt, toch?”.

“There’s more to life than work alone!”

Jarenlang heeft hij 60-70 uur per week gewerkt, maar een jaar geleden merkte hij wel dat dit ook niet zaligmakend is: “There’s more to life than work alone!”. Om ervoor te zorgen dat hij niet opnieuw in zo’n werksleur komt, heeft hij het voor zichzelf helder gemaakt hoe hij ‘slimmer’ kan gaan werken. “Eerder in mijn carrière had ik (omzet)doelen zonder dat die echt ergens op gebaseerd waren, inmiddels is dat wel anders”. Hij weet nu wat hij later nodig heeft en wat hij daarvoor moet doen. Hier probeert hij dan ook altijd bij stil te blijven staan.

Tegenwoordig is Veenstra niet helemaal een eenpitter meer. Sindskort heeft hij een parttime Personal Assistant in dienst voor zijn administratie, kantoor, het editen van zijn podcast 'De Bewonderaars' en andere randzaken. “Ik ben ook aan het overwegen om een video-editor aan te nemen, want het liefst sta ik zelf zoveel mogelijk met een camera in m'n hand. Ik wil zelf met m’n voeten in de klei staan!”.

Niet alleen kan Lars genieten van klei onder zijn schoenen, maar ook van ‘mooi licht’ in de ochtenduren! “Regelmatig spring ik ruim voordat de zon opkomt uit bed om met m'n fotocamera in de hand in de natuur rond te dwalen. Ik vind het zo heerlijk om alles rustig in me op te nemen terwijl de rest van de wereld nog slaapt, en de combinatie van mist én zonsopkomst is altijd prijs!”.

De perfecte werkdag

Een perfecte werkdag begint voor Lars meestal om 06:15. Na het genieten van een verse bak espresso en een uurtje krachttraining of yoga, gaat hij tijdens het genot van een lekker ontbijtje verder met alles op een rijtje zetten; hij schrijft zijn doelen en intenties op voor de dag die komen gaat. “De dag vliegt meestal voorbij, en in de avonden is het tijd om te socializen, ontspannen en soms door te werken om een deadline voor een klant te halen (maar echt perfect is het om dat laatste niet meer te hoeven doen natuurlijk...)”

De ideale klant voor Lars is als de klant weet wat hij wil bereiken, maar hem en zijn team wel voldoende vrijlaat om hun vak te doen. “Veel 'bemoeienis' over details kan de ziel uit een film halen en dat wil ik koste wat kost voorkomen”. Maar uiteraard vindt Lars het leuk om met de klant samen een concept te bedenken en hem bij de shoot te betrekken. Op die manier werken ze samen naar het behalen van het beste resultaat.

De toekomst

Blijven genieten van zijn werk is onder andere een doelstelling die Lars altijd zal nastreven, om zo zijn weg als een succesvolle ondernemer te blijven bewandelen. Vanuit hem is de tip aan startende ondernemers dat het maken van een financieel plaatje van je toekomstvisie het best direct gemaakt kan worden. Zo weet je wat je moet gaan omzetten om ook op de lange termijn de juiste keuzes te maken.

“Denk aan vaste lasten (privé en zakelijk), vakanties, een gezonde buffer en investeringen, maar ook je pensioen en beleggingen. Vooral dat laatste is iets waar ik pas het afgelopen jaar serieuzer naar ben gaan kijken, en ik zou eigenlijk willen dat ik dat eerder gedaan had. Als je niet 30 maar 40 jaar lang belegt scheelt dat uiteindelijk niet 25% in je pensioen, maar wel 50% dankzij de manier waarop cumulatieve rente werkt.”

Volgens hem kan je dus niet vroeg genoeg beginnen aan de stap naar het worden van een succesvolle ondernemer.

Meer van Lars zien? Check zijn portfolio op https://larsveenstra.com/

PS: Wil jij ook MoneyMonk’er van de maand worden? Stuur een mailtje naar lyanne@moneymonk.nl

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig