8 september 2021

‘Ik kreeg de verleiding’

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Puur toeval en onbewust kreeg hij de kans aangeboden om zelfstandig te worden. In 2007 zette Eric Kouters zijn eerste stap als zelfstandig ondernemer. Dit werd in 2011 eventjes onderbroken toen hij de verleiding kreeg om weer terug te gaan in loondienst, maar in 2014 heeft hij er wel echt weer bewust voor gekozen om als zelfstandige verder te gaan. ‘Dit past veel beter bij mij en vind ik veel leuker om te doen!’.

Hij heeft een werkachtergrond in marketing en sales, maar nu als zelfstandige is hij meer actief in innovatie en verandermanagement en dan met de laatste jaren een focus op energietransitie en circulaire bouweconomie. ‘Ik ben van eerst denken en dan doen. In de praktijk begeleid ik veel opdrachtgevers met verandering en dat is echt leuk. Pionieren, opzetten en uitbouwen, dat zijn mijn specialiteiten. Als het staat, laat ik het graag aan anderen over’. In loondienst hield hij er al van om te gaan netwerken en nu zo als zelfstandige gaat hij gerust met alle plezier ermee door. Al doet hij absoluut niet waarvoor hij gestudeerd heeft, hij is wel blij met zijn technische en bedrijfskundige HBO opleiding. ‘Ik herken de taal en de uitdagingen van de sector’.

Een cijfermatige doel heeft hij niet

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Hij geniet van de vrijheid, zelfstandigheid en de onafhankelijkheid. Zo heeft hij ook te maken met veel afwisseling, veel verschillende uitdagingen en veel verschillende klantentypes waarmee hij samenwerkt. ‘Mijn ideale klant is bouwgerelateerd, open en transparant. Die wil samenwerken op basis van vertrouwen en die samen beter wil worden’.

Echt een doel met cijfers heeft hij niet, zo wil hij liever gewoon altijd werken met leuke opdrachten voor leuke opdrachtgevers. ‘En dan nog met leuke collega’s (bij de opdrachtgever en samenwerken met andere zelfstandigen), dan is het helemaal top!’. Samenwerken doet hij onder andere met collega’s binnen de Coöp, namelijk VersnellingNL. ‘Hier doe ik vaak toch wel meer multidisciplinaire projecten. Ik heb me medio 2020 bij deze coöperatie aangesloten. We vullen elkaar uitstekend aan en werken graag samen. Onze opdrachtgevers reageren hier heel positief op: zij zien ook de voordelen’. Toch werkt hij liever niet te hard. Hij wil namelijk ook zeker tijd maken voor andere leuke dingen. ‘Zoals dat ik iets terug wil doen voor de maatschappij via vrijwilligerswerk in besturen en commissies’.

Een heel bijzonder ontbijtje!

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Zijn dag op tijd laten starten vindt hij helemaal prima. Sterker nog, zijn perfecte werkdag begint het liefst zo. ‘Verder vind ik het heel prettig om af en toe een afspraak buiten de deur te hebben’. Mocht hij dat eens niet hebben, dan zorgt hij ervoor dat hij in ieder geval een stukje buiten wandelt. ‘En dan nog tenminste één keer in de week een rondje op de golfbaan’. Voor een potje golf kan je hem zelfs uit bed halen, net als voor nasi Goreng. Al is dat toch wel een heel bijzonder ontbijtje.

Corona of geen corona: in zijn omgeving gaat het werk altijd gewoon door. ‘Grote maatschappelijke opgaven vragen continu aandacht. Mijn omzet heeft dus niet onder corona geleden’. Helaas geldt dit niet voor alle zelfstandigen. Volgens hem moet je dan ook zeker bewust zijn van de risico’s en onzekerheden als zelfstandige. ‘Een goede voorbereiding is al het halve werk zeggen ze altijd. Soms kan het zijn van een zelfstandige best eenzaam zijn, maar toch zou ik niks anders meer willen’. Maak volgens hem eerst echt een goede businessplan en neem een accountant of boekhouder in dienst. Al scheelt het voor hem al een hoop als je gebruikmaakt van een duidelijk boekhoudprogramma. ‘Maar zeker eerst geld verdienen en dan pas uitgeven (denk aan IB en BTW). Verzeker je arbeidsongeschiktheid en vergeet niet om je pensioen op te bouwen’.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig