Hoe werkt een btw-aangifte?

Hoe werkt een btw-aangifte?

Hoe werkt een btw-aangifte?

De afkorting “btw” staat voor: belasting toegevoegde waarde. De “BTW” is de belasting die je betaalt over je omzet en moet afdragen aan de Belastingdienst. De btw bereken je in de prijs voor zowel diensten als goederen.

Een btw-aangifte kan ingewikkeld worden, afhankelijk van het type bedrijf en de verschillende btw-tarieven, 21%, 9%, 0%, btw-verlegt en de verschillende regels die van toepassing zijn. Het basisprincipe van een btw-aangifte is vrij simpel. In deze blog leggen we de basale werking van een btw-aangifte uit.

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+

Uitleg basisprincipe van een btw-aangifte:

Een btw-aangifte doe je over een periode, dit kan een maand-, kwartaal- of jaaraangifte zijn. Doorgaans doen de meeste bedrijven per kwartaal aangifte voor de btw, ofwel “aangifte omzetbelasting”.

In de betreffende periode maak je:

 1. Omzet
  Over de omzet die je maakt moet btw berekent worden. Deze btw specificeer je apart op je te versturen facturen. Het factuurbedrag inclusief de btw ontvang je op b.v. je bankrekening.
  Ontvangen btw

 2. Kosten
  Voor je bedrijf maak je doorgaans kosten. Je koopt bijvoorbeeld kantoorartikelen of een computer om mee te kunnen werken. Van je leverancier ontvang je een factuur inclusief btw, aan deze kant ontvang je geen btw maar betaal je btw!
  Betaalde btw

Aan de omzetkant ontvang je dus btw, aan de kostenkant betaal je btw.

Je mag de “betaalde btw” verrekenen met de “ontvangen btw”.
Het saldo dat na verrekening overblijft (positief of negatief) moet je respectievelijk afdragen of krijg je terug.

We hebben ook een ebook met daarin handige informatie over de btw-aangifte.

Download ons gratis ebook

Btw-aangifte
Stuur mij het ebook!

Je leert in dit ebook...

 • Wat btw is en welke aandachtsgebieden er zijn
 • Hoe de btw-aangifte in elkaar zit
 • Ons 5 stappenplan voor het doen van de btw-aangifte

Leestijd: 20 minuten

N.B. In Nederland gelden diverse regels voor de btw-aangifte. Dit artikel is in die zin niet volledig, er zijn allerlei varianten en variaties op het hiervoor uitgelegde voorbeeld mogelijk. Hoewel dit artikel met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld raden we je ten allen tijde aan je btw-aangifte te laten controleren door een boekhouder of accountant.