Boekhoudprogramma of gratis boekhouden in Excel?

Boekhoudprogramma of gratis boekhouden in Excel?

Ga je starten of ben je pas gestart? Als starter, freelancers of ZZP'er is er geen ontkomen aan, "de boekhouding". Het noodzakelijk kwaad van iedere (startende) ondernemer!

Met welk boekhoudprogramma begin je? Boekhoudprogramma's kennen vaak een hoop moeilijke termen en ingewikkelde menustructuren. Kortom, het werkt nou niet bepaald uitnodigend om lekker aan de slag te gaan met je boekhouding! Daarom kiezen de meeste startende ondernemers voor de voordeligste en meest laagdrempelige aanpak. Zij doen hun boekhouding in Excel en maken facturen in Word!

Uitgangspunt

Zeker in aanvang is het goed om (gedeeltelijk) zelf je boekhouding te doen. Een spreadsheetprogramma zoals Excel kan daarvoor een prima oplossing zijn. Het concept "complete-boekhouding-over-de-schutting-naar-de-boekhouder" is zeker voor startende ondernemers niet aan te raden! Juist in de startfase van jouw bedrijf is het belangrijk gevoel te krijgen bij de financiële situatie van je bedrijf. Wat gebeurt er precies? Hoeveel geld komt er binnen, hoeveel geld gaat er uit?

Excel of Boekhoudprogramma?

De keuze om te starten met Excel of het aanschaffen van een boekhoudpakket is natuurlijk een persoonlijke keuze. Vaak geeft het kostenaspect in de beginfase de doorslag. Doorgaans kiest men na verloop van tijd toch voor een solide aanpak, en wordt er toch een boekhoudpakket aangeschaft. De vraag is dan: "Was het wel verstandig om het kostenaspect de doorslag te geven?". In de volgende paragraaf belichten we de voor- en nadelen van boekhouden in Excel.

Bye Bye Excel. Hallo MoneyMonk :-)

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+

Voordelen van boekhouden in Excel

 • De drempel om te starten met Excel is laag. Bijna iedere computer heeft tegenwoordig een spreadsheetprogramma. De aanschafkosten van een betaald spreadsheetprogramma zijn relatief laag. Naast betaalde spreadsheetprogramma's zijn er ook gratis verkrijgbare versies onder Open Source, bv. Open Office, Libre Office etc.

 • Op internet zijn diverse aanbieders met spreadsheets waarbij je als (startende) ondernemer gratis of tegen betaling kan boekhouden in Excel. Het wiel is al een keer uitgevonden!

 • Excel is aan te passen naar eigen wensen en behoeften. Door deze flexibiliteit ben je niet afhankelijk van een softwareleverancier, je kunt naar eigen smaak rapportages (draaitabellen) maken.

 • Excel-bestanden zijn tegenwoordig bijna overal te openen en te raadplegen met opslagvoorzieningen als Dropbox en GoogleDocs. Ook het type device is minder relevant, smartphones en tablets kennen tegenwoordig ook spreadsheetprogramma's.

Nadelen van boekhouden in Excel

 • Excel vereist een meer dan gemiddelde kennis van formules, een typefout is zo gemaakt, je formule is per ongeluk verwijderd en de kans op fouten en doorrekenfouten is daardoor velen malen hoger.

 • Op internet zijn aanbieders met gratis boekhoudpaketten te vinden, echter kennen deze varianten vaak een gelimiteerd karakter. De vraag is of je bij gratis ook kunt rekenen op de juiste ondersteuning op het moment dat jij dat nodig hebt! Ga je net over de limiet heen dan begint de teller alsnog te lopen.

 • Boekhouden in Excel doe je zelf, bij eventuele fouten of boekhoudkundige vragen kun je nergens terecht voor technische hulp en/of ondersteuning.

 • Boekhouden in Excel kent geen mogelijkheid om rekeningafschriften te koppelen en te importeren, je bent veel extra tijd kwijt aan het overtikken van gegevens. Weegt jouw kostbare tijd op tegen de kosten van een boekhoudprogramma? Om nog maar niet te spreken over eventuele frustraties...

 • De meeste ondernemers beginnen in Excel, maar stappen vaak binnen 1 jaar toch over naar een echt boekhoudprogramma. Ook hier ben je extra tijd kwijt, weegt het tijdelijke financiële voordeel daar tegen op, of had je beter direct kunnen starten met een goed boekhoudprogramma?

 • De meeste ondernemers maken onregelmatig een backup van hun administratie. Boekhouden in de 'Cloud' heeft als voordeel dat de softwareleverancier veelal zorgdraagt voor een degelijke en regelmatige backup van jouw administratie.

Hoe zet je als starter je administratie op?

Download ons gratis ebook

Hoe zet je als starter je administratie op?
Stuur mij het ebook!

Je leert in dit ebook...

 • Wat het verschil is tussen de boekhouding en administratie
 • Waarom een goede administratie belangrijk is
 • Hoe je je administratie opzet

Leestijd: 15 minuten

Conclusie

Boekhouden in Excel lijkt in eerste instantie vaak de beste en meest voordelige oplossing. Als je alle hiervoor genoemde voor- en nadelen tegen elkaar wegstreept, is het nog maar de vraag of boekhouden in Excel inderdaad de meest geschikte oplossing is. Veel softwareleveranciers van boekhoudsoftware bieden producten aan voor het Midden en Kleinbedrijf. Vaak vormt de prijsstelling en het gebruiksgemak daarbij de drempel om een boekhoudpakket aan te schaffen.

Wil je toch boekhouden in Excel?
Kijk dan eens op deze pagina naar de mogelijkheden voor boekhouden in Excel.

Wil je een handige online boekhoudoplossing probeer MoneyMonk dan 30 dagen gratis.