Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Blog
Beter zzp-ondernemerschap met behulp van boekhoudprogramma MoneyMonk

Beter zzp-ondernemerschap met behulp van boekhoudprogramma MoneyMonk

Een compleet online boekhoudpakket voor zzp’ers zodat zij meer grip zouden krijgen op hun financiën. Dat was de missie van Jasper Horstink toen hij vier jaar geleden begon met MoneyMonk. En die missie heeft hij nog steeds. We vragen Jasper naar het hoe en waarom van MoneyMonk en zijn visie op de huidige markt.

Inzicht is grip

Jasper werkte meer dan tien jaar in de financiële wereld en begeleidde vele ondernemers bij belangrijke beslissingen rondom de financiële situatie van hun bedrijf. Het viel hem steeds weer op dat niet elke ondernemer alle financiële kennis in huis had om goed onderbouwde beslissingen richting de toekomst te nemen. Met name starters liepen daar nogal eens op stuk. En dat was zonde, vond Jasper. “Met een goed overzicht over de financiële situatie, kan een ondernemer veel betere beslissingen nemen. Inzicht in een situatie betekent ook grip krijgen op die situatie. En daarom besloot ik in het diepe te springen en een pakket te ontwikkelen dat online boekhouden makkelijk en toegankelijk maakt voor zzp’ers in de dienstverlenende sector”, vertelt Jasper.

Een totaaloplossing als handvat

En zo geschiedde. Jasper begon samen met zijn broer, software-ontwikkelaar van beroep, MoneyMonk. Een mooie combinatie, zo bleek. Want inmiddels heeft het pakket tienduizenden gebruikers en groeien ze nog altijd heel snel. Het team is uitgebreid van twee naar tien en ze zijn nog lang niet klaar: “We zien een groeimarkt. Door de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt groeit het aantal zelfstandigen hard. En die hebben allemaal een boekhouding nodig. Wat ons betreft nog genoeg te doen, dus.”

Het pakket dat Jasper met zijn broer ontwikkelde werd meer dan alleen een online tool om te kunnen boekhouden. MoneyMonk voorziet in een totaaloplossing voor zelfstandigen. Binnen het pakket kan bijvoorbeeld ook een urenadministratie worden aangemaakt en bijgehouden. Hetzelfde geldt voor een ritadministratie. Allemaal essentieel om een gezond bedrijf te kunnen opzetten en uit de problemen met de Belastingdienst te blijven. Bovendien, benadrukt Jasper, is MoneyMonk heel erg toegankelijk.

Boekhouden makkelijk gemaakt

“Vanuit mijn financiële achtergrond heb ik dus van dichtbij kunnen zien hoe essentieel een goede boekhouding is. Logischerwijs ligt daar echter niet voor elke ondernemer ook de passie of het talent. Daarom hebben we gekozen voor een fool proof pakket waarmee iedereen uit de voeten kan. Dat betekent dat we ingewikkelde termen vermijden. De ondernemer ziet bijvoorbeeld ‘klanten’ en ‘leveranciers’ in plaats van ‘debiteuren’ en ‘crediteuren’. Vaak is de enige associatie met die laatste twee termen Jiskefet, dus dan voegt het niets toe”, licht Jasper toe.

Onder water, de ‘achterkant’ van de software waar je als klant niks van ziet, vertaalt het pakket de gesimplificeerde termen echter vlekkeloos naar hardcore boekhoudposten. “Bij bijvoorbeeld bonnetjes van zakenlunches, maakt het systeem automatisch het onderscheid tussen het zakelijke- en privégedeelte. Daar merkt de gebruiker niets van, maar is voor de controlerende instantie en uiteindelijk de Belastingdienst essentieel”, vertelt Jasper. Oftewel: complexe zaken worden makkelijk gemaakt. En dat betekent winst voor de ondernemer.

Ondernemers helpen met besturen

Terug naar de missie van MoneyMonk: zzp’ers meer grip geven op hun onderneming door het juiste inzicht aan te bieden. Jasper: “Uiteindelijk gaat boekhouden over meer dan alleen een verantwoording aan de Belastingdienst. Door met MoneyMonk te werken, bouwt een ondernemer belangrijke data op. Die data geeft inzicht in de mogelijkheden en beperkingen van de onderneming. Door daar slimmigheden overheen te leggen, wordt de zzp'er geholpen in het beter besturen van zijn of haar onderneming.”

Slimmigheden op korte en lange termijn

Die slimmigheden zijn er nu al in de vorm van overzichtelijke rapportages, maar de nabije toekomst heeft nog veel meer moois in petto vertelt Jasper: “We zien natuurlijk Artificial Intelligence steeds belangrijker worden en dat stelt ons straks wellicht in staat om nog veel meer te automatiseren, maar ook om pro-actief, passend advies te geven binnen de online omgeving. Minder nadenken door beter gebruik maken van de beschikbare rekenkracht.”

Klinkt fantastisch, maar het duurt nog even voordat dit allemaal gerealiseerd kan worden. Op de kortere termijn liggen er echter ook interessante ontwikkelingen op de loer. Zo komt de automatiseringsgraad steeds hoger te liggen door de komst van bijvoorbeeld UBL, waarmee er informatie wordt meegestuurd met facturen. Daarmee gaat het verwerken helemaal automatisch. Andere belangrijke ontwikkeling volgens Jasper: de nieuwe PSD2-wetgeving waarmee banken straks een API beschikbaar kunnen stellen als de rekeningeigenaar daar toestemming voor geeft. Daarmee kunnen pakketten als MoneyMonk toegang krijgen tot die bankrekening en nog meer administratieve zaken vanzelf laten gaan.

Kies slim je pakket

Dat ze niet de enige zijn die online boekhouden, factureren en urenadministratie aanbieden, daar is Jasper van bewust. Toch remt dit de ambitie niet: “Wij willen de standaard in de markt worden voor zzp’ers. Daar gaan we vol voor”, aldus Jasper. Hoe ze dat willen bereiken? Door het beste pakket te leveren, toegespitst op een duidelijke niche. En door het echt ontzettend simpel te houden.

Dat ondernemers die zich oriënteren op online software het lastig kunnen vinden om een pakket te kiezen, begrijpt Jasper wel. Of hij een tip heeft voor deze ondernemers? Jasper lacht: “Meer dan een tip, ik heb een hele methode. Ik geloof namelijk dat je heel duidelijk je behoeften moet kennen om een keuze te maken. Analyseer die dus eerst. Daar kun je vervolgens functionaliteit aan koppelen en als je dat op een rijtje hebt, dan is het kiezen van een pakket dat daar aan voldoet veel makkelijker.”

Of het echt zo simpel is? Jasper: “Ja, zo simpel is het eigenlijk. Oh en: kies niet met je portemonnee. If you pay peanuts, you get monkeys zeg ik altijd. Investeren in een goed pakket verdient zich terug, daar ben ik heilig van overtuigd.”

Wie is Jasper Horstink?

Jasper Horstink is oprichter en directeur van MoneyMonk. Na tien jaar werkzaam te zijn geweest in de bankwereld richtte hij in 2013 samen met zijn broer MoneyMonk op. MoneyMonk staat voor eenvoudig, snel maar vooral efficiënt boekhouden voor zzp’ers. MoneyMonk is in 2015 door BNR ZZP Café uitgeroepen tot hét meest gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma voor zzp’ers. MoneyMonk heeft naar eigen zeggen één missie: boekhouden écht makkelijk maken.