3 voordelen van boekhouden in Excel

3 voordelen van boekhouden in Excel

Veel ZZP’ers boekhouden in Excel. Dat is ook niet zo vreemd, want het biedt een aantal praktische voordelen en handige mogelijkheden. Het is voor hen een goed alternatief voor het online boekhouden of vormt de opmaat om daar uiteindelijk naartoe verder te bewegen.

Voorlopig even over de voordelen van boekhouden in Excel, want dat is voor veel zelfstandigen een praktische en voordelige keuze. Gebruik je Word voor je onderneming of maak je gebruik van Outlook? Dan heb je het Office-pakket van Microsoft hoe dan ook nodig. Excel is dan als het ware gratis, waardoor je geen extra kosten hoeft te maken voor je boekhouding (een extra voordeel, dus eigenlijk zijn het er 4).

Geen softwarepakket nodig

Er zijn prachtige en zeer uitgebreide boekhoudpakketten voor op je computer beschikbaar. Met tal van functies, je hoeft het pakket alleen maar ‘even’ te installeren. Los van de tijd die daarin gaat zitten zorgen de zware pakketten er gemakkelijk voor dat je langer zit te wachten op het bereiken van de factuurmodule dan dat je gebruikt om die daadwerkelijk aan te maken.

Boekhouden in Excel is dan een stuk prettiger. Het programma is relatief ‘licht van gewicht’ en biedt je voldoende mogelijkheden om een factuur te maken en de rest van de boekhouding bij te houden. Je kiest wat dat betreft meer voor de lijn van online boekhouden, waarbij je geen gebruik maakt van zware softwarepakketten op je eigen computer.

Wil je toch makkelijk online boekhouden?

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+

Handige sjablonen voor de boekhouding

Het boekhouden in Excel is op zich heel eenvoudig, maar sommige ZZP’ers hebben moeite om die voor de eerste keer op te bouwen. Gelukkig zijn er (alweer wat oudere) sjablonen beschikbaar, zoals die van EasyAdmin. Je zorgt er daarmee voor dat je goed van start kunt gaan. Houd er aan de andere kant rekening mee dat je daardoor mogelijk wat minder vrijheid hebt voor het boekhouden in Excel.

De boekhouding op ieder apparaat

Gebruik je Office 365? Dan kun je het boekhouden in Excel bovendien eenvoudig op ieder apparaat gebruiken. Je bent niet langer gebonden aan je vaste computer op kantoor, de laptop of een andere PC. In plaats daarvan werk je zowel op Windows als op Mac en zelfs op mobiele apparaten, gewoon in dezelfde boekhouding.

Waardeer je die flexibiliteit om altijd en overal te kunnen werken en heb je liever geen softwarepakket? Bekijk dan ook de mogelijkheid van online boekhouden.

Hoe zet je als starter je administratie op?

Download ons gratis ebook

Hoe zet je als starter je administratie op?
Stuur mij het ebook!

Je leert in dit ebook...

  • Wat het verschil is tussen de boekhouding en administratie
  • Waarom een goede administratie belangrijk is
  • Hoe je je administratie opzet

Leestijd: 15 minuten

Bij MoneyMonk kun je 30 dagen lang gratis online boekhouden, bijvoorbeeld om dit te vergelijken met de boekhouding in Excel. Ervaar zelf wat je het best afgaat en besluit daarna of je definitief verder gaat in Excel of dat je toch de stap zet naar een online boekhouding.