3 belangrijke redenen om te stoppen met boekhouden in Excel

3 belangrijke redenen om te stoppen met boekhouden in Excel

ZZP’er en een goede boekhouding in Excel? Mits die voldoet aan de strenge voorwaarden van de Belastingdienst is dat een prima uitgangspunt. Tenminste, totdat je de mogelijkheden van een online boekhoudprogramma ontdekt.

Voor slechts een half uurtarief of zelfs nog minder per maand ruil je de boekhouding in Excel in voor een online boekhoudprogramma. Want boekhouden in Excel heeft best een paar voordelen te bieden, maar die wegen niet op tegen de nadelen daarvan. Wij zetten 3 redenen om te stoppen met boekhouden in Excel voor je op een rij.

Investeren in tijdsbesparing

Zou je stoppen met de boekhouding in Excel? Dan investeer je daarmee meteen in tijdsbesparing. Waarschijnlijk heb je een overzichtelijke Excel-sheet met een aantal handigheidjes. Toch kan dat niet op tegen de geprogrammeerde mogelijkheden in een online boekhoudprogramma.

Hoe zet je als starter je administratie op?

Download ons gratis ebook

Hoe zet je als starter je administratie op?
Stuur mij het ebook!

Je leert in dit ebook...

  • Wat het verschil is tussen de boekhouding en administratie
  • Waarom een goede administratie belangrijk is
  • Hoe je je administratie opzet

Leestijd: 15 minuten

Wist je bijvoorbeeld dat je met een online boekhouding automatisch KvK-gegevens van klanten kunt importeren voor de factuur? En dat je bonnetjes kunt inscannen om die automatisch in de administratie op te laten nemen. Zelfs met herkenning van het bedrag en de datum, waardoor je die anders dan in de Excel-boekhouding niet meer handmatig hoeft in te vullen.

Fouten voorkomen (die je zelf moet herstellen)

Een tweede belangrijke redenen om te stoppen met boekhouden in Excel is het risico op fouten. Excel is goed geschikt als spreadsheet, maar weet niet hoe een goede administratie eruit dient te zien. Dat betekent dat je geen waarschuwing krijgt bij fouten, waardoor 95% van de ZZP’ers aan het eind van het jaar een verschil heeft op de balans.

Dat valt veelal goed te herstellen, maar daar ben je zomaar een paar uur van je kostbare tijd aan kwijt. Terwijl de rest van de familie gezellig bij elkaar zit of jij je zou willen voorbereiden op het nieuwe jaar. Een belangrijke reden om te stoppen met een boekhouding in Excel, omdat een online boekhoudprogramma suggesties doet en controleert op eventuele fouten, voordat je die maakt.

Voorkom fouten. Probeer MoneyMonk.

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+

De handmatige btw-aangifte

En ten derde? Vanuit Excel dien je de btw-aangifte bij de Belastingdienst nog handmatig te doen. Hopeloos ouderwets, omdat dit inmiddels veel slimmer en vooral sneller kan. Vanuit een online boekhouding kun je de btw-aangifte gewoon automatisch doen of hoef je slechts een paar bedragen over te nemen. Alle gegevens overzichtelijk op een rij. Opnieuw om fouten te voorkomen, maar ook om een stuk sneller te kunnen werken.

Al met al 3 belangrijke redenen om te stoppen met boekhouden in Excel. Of, om in ieder geval de online boekhouding een keer uit te proberen. Dat kan 30 dagen gratis, om zelf te ervaren hoe je eenvoudig investeert in tijdsbesparing, hoe je daarmee fouten kunt voorkomen en hoe je bijvoorbeeld de btw-aangifte voortaan gemakkelijker kunt doen.