Support
Blog
Tozo 3 aangekondigd: dit verandert er per 1 oktober voor jou als ZZP’er | MoneyMonk

Tozo 3 aangekondigd: dit verandert er per 1 oktober voor jou als ZZP’er

Het kabinet blijft jou als ZZP’er voorlopig steunen, als je door de coronacrisis in de financiële problemen bent gekomen. De regeling wordt per 1 oktober opnieuw aangepast, nadat de spelregels en voorwaarden eerder met de Tozo 2-regeling werden veranderd .

De nieuwe regeling blijft een aanvullende uitkering voor levensonderhoud, als jouw inkomen door de coronacrisis tot onder het sociaal minimum daalt. De voorwaarden worden weer wat strenger en de gemeente kan daar bovendien zowel vooraf als achteraf op toezien.

Tip: benieuwd hoe je de Tozo-noodhulp voor ZZP’ers in je boekhouding verwerkt? We legden het je in een eerder blog uit.

Tozo 3 aanvragen en gebruiken: tot 1 juli 2021

Wil je de de Tozo 3 aanvragen? Je doet dat op de website van jouw gemeente. De Nederlandse gemeenten hebben de verantwoordelijkheid voor de regeling, dus er is geen landelijk adres waar je de hulp kunt aanvragen.

Ben je benieuwd of je in aanmerking komt voor de hulp? Er gelden een paar voorwaarden:

 • Huishoudinkomen onder het sociaal minimum
 • Om in aanmerking te komen moet jouw huishoudinkomen lager zijn dan het sociaal minimum. Dit is voor gehuwden een bedrag van €1.679,97 per maand (2020) en voor alleenstaanden van 21 jaar en ouder €1.230,40 per maand (2020). De Tozo-noodhulp is een aanvulling tot dit sociaal minimum.

 • Financiële problemen door de coronacrisis
 • Ben je door de coronacrisis in de financiële problemen gekomen? Het is om in aanmerking te komen belangrijk dat jouw lagere of weggevallen inkomsten een direct gevolg zijn van de huidige gezondheidscrisis.

 • Specifieke voorwaarden voor hulp
 • Ten derde moet je voldoen aan de specifieke aanvullende voorwaarden. We werken ze hieronder voor je uit, omdat die grotendeels nieuw zijn. Het gaat bijvoorbeeld om beschikbare geldmiddelen en het partnerinkomen.

Houd er rekening mee dat de partnerinkomenstoets nog steeds van kracht is, net als bij de Tozo 2-regeling. Dat betekent dat de gemeente het inkomen van je partner toetst, om na te gaan of jullie samen niet aan het sociaal minimum komen. Als dit wel het geval is kun je net als bij de Tozo 2 ook met de Tozo 3 geen aanspraak maken op een uitkering voor het levensonderhoud.

Tip: voor 1 oktober 2020 Tozo-noodhulp voor ZZP’ers aanvragen? Gebruik de Tozo 2-regeling.

Wat is er nieuw in Tozo 3?

De nieuwe Tozo 3-regeling voor ZZP’ers geldt tot 1 juli 2021 en is op een aantal punten anders dan de Tozo 2-regeling die geldt tot 1 oktober 2020.

Of je in aanmerking komt voor de noodhulp hangt voortaan af van bijvoorbeeld de geldmiddelen die je beschikbaar hebt. Het is een vermogenstoets, die bepaalt dat je alleen in aanmerking komt als je minder dan €46.520 aan geldmiddelen bezit. Houd er rekening mee dat hierbij de bezittingen worden meegeteld van jezelf, van jouw partner, van inwonende kinderen jonger dan 18 jaar en die van je bedrijf als je een eenmanszaak hebt.

Welke bezittingen tellen mee?

Benieuwd welke bezittingen meetellen voor de vermogenstoets voor de Tozo 3-noodhulp? We zetten ze voor je op een rij:

 • Contant geld

 • Geld op betaal- en spaarrekeningen
 • Let op: spaardeposito’s waarvan de voorwaarden het onmogelijk maken om direct geld op te nemen tellen niet mee. Deposito’s waarvan je geld kunt opnemen als je een boete betaalt tellen wél mee.

 • Cryptovaluta (zoals bitcoins)

 • Effecten
 • Je kunt denken aan aandelen, opties en effecten in depot. Wat niet meetelt zijn aandelen in de eigen ondernemen, aandelen op jouw naam en aandelen die niet direct in geld kunnen worden omgezet, bijvoorbeeld door een pandrecht dat niet snel opgeheven kan worden.

Andersom zijn er ook bezittingen die niet meetellen. Je kunt dan denken aan vermogen in de eigen woning, afgeschermd pensioen, bedrijfspanden, machines en zakelijke apparatuur. Bovendien heeft de overheid een lijst opgesteld met uitkeringen en vergoedingen die niet meetellen.

Verder vanaf 1 januari 2021

Vanaf 1 januari start bovendien een nieuwe fase voor de Tozo-regeling. Het gaat om een heroriëntatie voor de zelfstandig ondernemer. Gemeenten hebben van het kabinet de opdracht gekregen om zelfstandig ondernemers daar waar nodig voor te bereiden op een nieuwe toekomst. Dat kan in een andere rol als ondernemer zijn, of in loondienst.

De Kamer van Koophandel heeft een overzichtelijk artikel gepubliceerd om overzicht te krijgen in de situatie en stand van zaken van jouw bedrijf. Je kunt dat gebruiken om een exploitatie- en liquiditeitsbegroting te maken, zodat je kunt vaststellen hoe de toekomst van jouw bedrijf eruit ziet.

Tip: wil je meer weten over de Tozo 3-regeling, met alle details en bijvoorbeeld meer informatie over de leningen voor bedrijfskapitaal en het aflossen van een lening bedrijfskrediet? De Rijksoverheid legt het uitgebreid uit, al ligt de focus in dat artikel natuurlijk niet op ZZP’ers alleen.