8 september 2021

Inzicht en overzicht: 4 voordelen van een goede urenregistratie voor zzp'ers

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

De urenregistratie voor zzp'ers, benieuwd waarom die belangrijk voor je is? Door je uren goed bij te houden profiteer je van een paar belangrijke voordelen. Specifiek voor zzp'ers, maar ook voor andere ondernemers die werken aan uitdagende projecten.

Zo’n urenregistratie hoeft bovendien niet ingewikkeld te zijn. Je kunt dat relatief eenvoudig aanpakken, vooral als je gebruik maakt van een online boekhoudprogramma. Op die manier kun je de uren eenvoudig bijhouden, eventueel met een app om dat ook onderweg te kunnen doen. Op die manier hoeft het weinig tijd te kosten, maar zorg je er wel voor dat je profiteert van de belangrijke voordelen daarvan.

Voordelen van een urenregistratie voor zzp'ers

Wij zetten een paar belangrijke voordelen van de urenregistratie voor zzp'ers voor je op een rij:

  • Aantoonbaar voldoen aan het urencriterium
  • Uren factureren aan jouw klant
  • Zelf een vinger aan de pols
  • Projecten begroten: meer overzicht

Aantoonbaar voldoen aan het urencriterium

De Belastingdienst biedt je als zzp'er een paar aantrekkelijke fiscale voordelen. Het gaat om de zelfstandigenaftrek, de startersaftrek, de meewerkaftrek en bijvoorbeeld de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk. Om daar gebruik van te mogen maken zal je aan de andere kant wel een tegenprestatie moeten leveren. Je moet kunnen aantonen dat je per kalenderjaar minimaal 1225 uur aan je onderneming besteedt. Op die manier voldoe je aan het urencriterium dat er geldt.

Je zou je uren bij kunnen houden in een agenda, in Excel of op een andere manier. Houd er wel rekening mee dat er op die manier veel tijd in kan gaan zitten en dat je de registratie niet voor andere doelen kunt gebruiken. Een goede urenregistratie biedt die mogelijkheden wel, én zorgt ervoor dat je kunt aantonen dat je voldoet aan het urencriterium. Dankzij de verschillende fiscale aftrekposten verdient de investering zich eenvoudig terug, zonder dat je daar veel tijd of moeite in hoeft te steken.

Uren factureren aan jouw klant

Het is niet het enige voordeel van de urenregistratie. In de dagelijkse praktijk kun je er daarmee namelijk ook voor zorgen dat je de juiste uren aan klanten kunt factureren. Werk je op basis van ‘uurtje factuurtje’? Het is een gebruikelijke methode onder zzp'ers, waarbij het belangrijk is om goed aan te geven welke uren je waar aan hebt gewerkt.

Met de urenregistratie zorg je er eenvoudig voor dat je geen uren over het hoofd ziet, maar die allemaal netjes in rekening brengt. En ook op die manier verdien je de investering makkelijk terug. Zodra je één uur factureert dat je anders zou vergeten verdien je de investering in de urenregistratie al terug, zodat je daar financieel waarschijnlijk alleen maar beter van zal worden.

Tip: vooral een boekhoudprogramma met urenregistratie en een app werkt handig. Op die manier kun je ook onderweg en bij de klant op locatie eenvoudig je uren bijhouden. Gecombineerd met projecten of specifieke taken waar je aan werkt, om dat de klant eenvoudig door te kunnen geven.

Zelf een vinger aan de pols

Je kunt als zzp'er werken aan projecten voor klanten, net als aan de administratie en andere taken, bijvoorbeeld op het gebied van netwerken en acquisitie. Wil je bijhouden hoeveel tijd je daar eigenlijk in steekt en waar de meeste uren in gaan zitten? Met de urenregistratie zorg je er eenvoudig voor dat je een vinger aan de pols kunt houden.

Meten = weten, dus zorg er met de urenregistratie voor dat je goed op de hoogte bent van alle uren. Van de uren die je bij klanten in rekening brengt en van de andere uren die je in jouw onderneming steekt. Op die manier kom je erachter waar echt veel tijd in gaat zitten, of waar je aan de andere kant heel snel mee klaar bent. Je zou zelfs bij kunnen houden hoeveel tijd je steekt in de administratie. En hoe je dat vervolgens terug kunt brengen, door gebruik te maken van handige innovatieve functies en automatische suggesties, bijvoorbeeld om jouw banktransacties te koppelen aan inkoop- en verkoopfacturen.

Projecten begroten: meer overzicht

Tenslotte zorg je er met de urenregistratie eenvoudig voor dat je projecten gemakkelijker kunt begroten. Vind je het lastig om in te schatten hoeveel tijd er in bepaalde taken gaat zitten? Door die bij te houden zorg je ervoor dat je de volgende keer makkelijker na kunt gaan hoeveel tijd je zal moeten reserveren. Bovendien kun je nieuwe klanten op die manier veel gerichten aangeven wat de kosten zullen zijn en wat ze in een bepaalde tijd van je kunnen verwachten.

Wat dat betreft kun je profiteren van verschillende voordelen van een urenregistratie voor zzp'ers. Je zorgt voor overzicht en inzicht, bijvoorbeeld om makkelijker grip te houden op jouw onderneming. Ondertussen hoeft het, vooral met een app, niet veel tijd te kosten om de uren bij te houden. En dankzij automatische rapporten en overzichten kun je eenvoudig allerlei inzichten verkrijgen, op basis van de data van de uren die je bijhoudt. Meer dan wanneer je dat in Excel of in een agenda zal doen, om jouw onderneming slimmer te maken vanuit een goed beeld van de tijd die je daar insteekt.

Urenregistratie in MoneyMonk

Je kunt in MoneyMonk gebruik maken van een slimme urenregistratie. Op die manier houd je eenvoudig jouw uren bij, kun je projecten aanmaken en budgetten instellen en beheren. Toon aan dat je voldoet aan het urencriterium en krijg inzicht in de tijd die je aan verschillende taken besteedt. Inclusief apps voor iOS en Android, zodat je MoneyMonk zowel op kantoor, onderweg als bij de klant op locatie altijd heel eenvoudig kunt gebruiken.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!