8 september 2021

4 voordelen van een zakelijke bankrekening voor ZZP'ers

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Benieuwd waarom je een zakelijke bankrekening voor ZZP'ers zou openen? Het biedt verschillende voordelen als je gebruik maakt van een zakelijke rekening. Vooral zodra je meer betalingen ontvangt kan het behoorlijk verwarrend zijn als je gebruik maakt van een privérekening bij de bank.

Let op: veel banken verplichten je om als ZZP'er een zakelijke rekening te gebruiken. Een privérekening is dan niet toegestaan, dus houd daar rekening mee als je een bank kiest.

Los van de verplichting door banken is het vanwege de voordelen verstandig om een zakelijke bankrekening te kiezen. We zetten een paar belangrijke voordelen voor je op een rij:

  • Helder overzicht: zakelijke betalingen
  • Professionele uitstraling
  • Bankdiensten voor ondernemers
  • Startersvoordeel: aanbiedingen

De kosten voor een zakelijke bankrekening voor ZZP'ers bedragen vaak een paar euro per maand. Houd er wel rekening mee dat sommige banken kosten berekenen per transactie. Een voordelige keuze op basis van een laag bedrag per maand kan dan toch duurder uitpakken. Het is verstandig om de mogelijkheden voor een zakelijke ZZP bankrekening met elkaar te vergelijken.

Helder overzicht: zakelijke betalingen

Het belangrijkste voordeel van een zakelijke bankrekening voor ZZP'ers is het overzicht waar je daarmee voor kunt zorgen. Zolang je op een privérekening ook zakelijke betalingen ontvangt zal je steeds moeten uitzoeken welke betaling privé is en welk bedrag je zakelijk hebt ontvangen. En schakel je een boekhouder in? Houd er dan rekening mee dat hij of zij veel tijd zal moeten nemen om na te gaan welke betalingen zakelijk zijn en wat je privé hebt ontvangen. Op die manier lopen de kosten snel op, waardoor je beter had kunnen investeren in een zakelijke bankrekening.

Als je een privérekening gebruikt voor zakelijke betalingen is het risico groot dat er na verloop van tijd fouten in de administratie ontstaan. De Belastingdienst zal het daarom dan ook waarderen als je een zakelijke rekening opent. Op die manier is veel beter duidelijk welke bedragen je zakelijk uitgeeft en welke bedragen je zakelijk ontvangt. En doe je toch een keer een uitgave vanaf een privérekening? Die kun je zakelijk declareren, waardoor dat geen probleem hoeft te zijn.

Professionele uitstraling

Daarnaast heeft een zakelijke bankrekening voor ZZP'ers een veel meer professionele uitstraling te bieden. Dat kan gaan om de naam van de bank, bijvoorbeeld als je gebruik maakt van KNAB of BUNQ speciaal voor ondernemers. En kies je voor een andere bank, die ook privérekeningen aanbieden? Dan nog zorg je er met een zakelijke rekening voor dat je de naam van jouw bedrijf kunt gebruiken als de begunstigde.

Dat komt een stuk beter over dan wanneer een klant de betaling dient te doen naar een rekening met jouw naam als begunstigde. Het wordt op die manier snel duidelijk dat je daar een privérekening voor gebruikt. Dat voelt vreemd voor klanten, vooral op het moment dat je professionele diensten levert en je daarmee een goede zakelijke indruk wilt maken. Zorg er met een zakelijke bankrekening voor ZZP'ers voor dat de tenaamstelling bestaat uit de naam van jouw bedrijf. Het komt de uitstraling ten goede en zorgt bovendien voor meer duidelijkheid, waardoor het risico op fouten afneemt.

Bankdiensten voor ondernemers

In een aantal gevallen kun je gebruik maken van speciale bankdiensten voor ondernemers. Als ZZP'er of andere ondernemer zal je doorgaans meer betalingen ontvangen dan privé. Dat gaat goed op een zakelijke bankrekening, vooral in combinatie met een paar handige tools. Die kunnen je bijvoorbeeld helpen om te letten op je financiën. De slimme tools zorgen ervoor dat je meer grip krijgt op de inkomsten en uitgaven, waardoor je met name als startende ondernemer wat ondersteuning ontvangt.

Bij een aantal banken kun je met een zakelijke rekening rekenen op meer persoonlijke service, een aantal handige tips en extra mogelijkheden met betrekking tot de betalingslimiet. Will je een grote investering doen of regelmatig grote bedragen besteden? De mogelijkheden zijn afgestemd op zakelijk gebruik, waardoor je daarmee meer kans hebt om dit makkelijk te doen dan met een privérekening. Op die manier is een zakelijke bankrekening voor ZZP'ers het best geschikt als je start met jouw bedrijf en van plan bent om dat succesvol uit te gaan bouwen.

Startersvoordeel: aanbiedingen

Tenslotte hoeft een zakelijke bankrekening voor ZZP'ers gelukkig niet duur te zijn, omdat je in de meeste gevallen gebruik kunt maken van startersvoordeel. Dat betekent in veel van de gevallen dat je bijvoorbeeld de eerste maanden of het eerste jaar een lagere prijs per maand betaalt. Op die manier hoeven de kosten nog niet te hoog op te lopen, zodat je de kans hebt om andere investeringen te doen.

In andere gevallen kun je (tijdelijk) gebruik maken van een groter aantal gratis transacties, waardoor je daar als starter nog geen kosten voor hoeft te maken. Het is een fijn idee, omdat je de handen vrij hebt om goed van start te gaan en je de kosten binnen de perken kunt houden. Zodra je geen starter meer bent ga je het reguliere tarief voor de rekening betalen. De zakelijke bankrekening wordt dat iets duurder, omdat je als ZZP'er de kans hebt gehad om een goede omzet op te bouwen en voor meer financiële stabiliteit te kunnen zorgen.

MoneyMonk met een zakelijke bankrekening

Wil je de beste keuze maken voor een online boekhoudprogramma en een zakelijke bankrekening? Dan is de combinatie van MoneyMonk met een zakelijke rekening de beste.

Zit je bij een van onze ondersteunde banken? Dan kun je bovendien rekenen op een boekhoudkoppeling. Dat betekent dat betalingen op jouw rekening automatisch in de administratie terecht komen, zodat je daar zelf zo min mogelijk omkijken naar hebt. Bij andere zakelijke bankrekeningen voor ZZP'ers heb je de kans om betalingen te importeren, zodat je die makkelijk kunt verwerken en in de administratie op kunt nemen. Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis uit, zodat je dit zelf kunt ervaren.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!