Wat moet je als zzp'er reserveren voor btw, zvw-premie en inkomstenbelasting?

Als ZZP’er werk je voor klanten en genereer je daarmee omzet. Die omzet vermeerder je aan de ene kant met btw, een bedrag dat je dient af te dragen aan de Belastingdienst.

Aan de andere kant betaal je over de omzet exclusief de btw inkomstenbelasting. Die bestaat in Nederland voor werkenden en ZZP’ers uit een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet (ZVW) en vervolgens de daadwerkelijke belastingen (IB) in de diverse schalen.

Tip: je kunt onder andere bij IkWordZZP’er berekenen hoeveel ZVW en IB je als ZZP’er betaalt op basis van de te verwachten omzet.

Het eerste jaar dat je actief bent als ZZP’er bestaat de kans dat de Belastingdienst je nog geen voorlopige aanslag stuurt.

Dat neemt niet weg dat je aan het eind van het jaar wel je belastingaangifte dient te doen. En mogelijk inkomstenbelasting moet betalen op basis van je online administratie. Het is daarom verstandig om al tijdens de verschillende maanden bedragen te reserveren voor de btw, de ZVW en de IB.

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis

Start een gratis proefabonnement.
Meer dan 15.000 ondernemers gingen je voor.

4.9 / 5 - Onze klanten op Google+

Omzet, omzetbelasting en winst in de online administratie

We onderscheiden omzet, omzetbelasting en winst. Stel dat je in januari van het komend jaar een bedrag van €2.000 aan omzet genereert. Je vermeerdert die dan met de btw, die bij 21% goed is voor nog eens €420. Dat betekent dat je in totaal € 2.420 aan inkomsten zal ontvangen op je zakelijke rekening.

Van dat bedrag dien je de btw te reserveren (€ 420,-), om die na afloop van het eerste kwartaal aan de Belastingdienst over te maken. Indien je geen voorlopig aanslag ontvangt van de Belastingdienst doe je er daarnaast verstandig aan om ook alvast voor de ZVW en de IB te reserveren.

Tip: ontvang je wel een voorlopige aanslag, maar verwacht je een hogere omzet dan eerder aangegeven? Reserveer dan een extra bedrag aan ZVW en IB.

Reserveren voor de BTW

Het reserveren voor de btw is eenvoudig. Je kunt in MoneyMonk in de online administratie zien welk bedrag je per maand aan btw zal ontvangen. Het gaat om de gefactureerde btw, waarover je de omzetbelasting af dient te dragen. Je dient 100% van de btw af te dragen aan de Belastingdienst, vermindert met eventuele voorbelasting. Dat zijn bedragen aan btw die je betaalde op aankopen die je zakelijk deed. Houd de btw dus apart, bijvoorbeeld door die op een spaarrekening te plaatsen.

We hebben ook een ebook met daarin handige informatie over de btw-aangifte.

Download ons gratis ebook

Btw-aangifte
Stuur mij het ebook!

Je leert in dit ebook...

  • Wat btw is en welke aandachtsgebieden er zijn
  • Hoe de btw-aangifte in elkaar zit
  • Ons 5 stappenplan voor het doen van de btw-aangifte

Leestijd: 20 minuten

Reserveren voor de ZVW en IB

Ontvang je geen voorlopige aanslag van de Belastingdienst? Dan zal je ook voor de ZVW en IB moeten reserveren. Je kunt op voorhand berekenen wat je ongeveer aan inkomstenbelasting zal betalen, op basis van de omzet en winst die je verwacht.