8 september 2021

Alles over het aanvragen en boekhoudkundig verwerken van de TOZO regeling

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO) aanvragen? Noodhulp voor ZZP’ers zoals jij, om de grootste klappen van de coronacrisis op te vangen. Financiële steun voor zelfstandigen die het echt nodig hebben, als belangrijke aanvulling om tot een minimuminkomen te komen.

Tip: gebruik de TOZO-uitkering om maximaal 3 maanden inkomensondersteuning aan te vragen. Of gebruik een lening tot bedrijfskapitaal, tot maximaal €10.517. Let op: de inkomensondersteuning is een gift. Gebruik je de lening? Dat bedrag moet je terugbetalen, in maximaal 3 jaar en met 2% rente per jaar.

TOZO ZZP-noodhulp in de administratie: hoe doe je dat?

Heb je de TOZO ZZP-noodhulp ontvangen? Het is belangrijk om daar in jouw administratie goed mee om te gaan. Dat wil zeggen, in je persoonlijke administratie. De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers is een uitkering. Het bedrag dat je ontvangt geldt als privé-inkomsten. Het zijn geen bedrijfsinkomsten, omdat je die als persoon (en niet als eenmanszaak, VOF of BV) ontvangt. Dat betekent dat het ontvangen bedrag niet geldt als winst uit onderneming.

Let op: vraag je de TOZO aan? Vraag de gemeente om die over te maken naar jouw privérekening, en niet naar je zakelijke rekening. Je ontvangt de uitkering privé, dus daar hoef je in de ZZP-boekhouding niets mee te doen.

Moet ik belasting betalen over de TOZO-uitkering?

Ontvang je als ZZP'er de TOZO-uitkering, als aanvulling tot het sociaal minimum? Het is een privé-uitkering, waarover je loonbelasting betaalt. De gemeente houdt die loonbelasting al voor je in, dus daar hoef je zelf geen rekening mee te houden. Je ontvangt een netto-bedrag op je rekening, dat je volledig kunt gebruiken om in je levensonderhoud te voorzien.

Let op: de TOZO verhoogt je fiscale inkomen. Dit kan van invloed zijn op de toeslagen die je van de Belastingdienst ontvangt. Houd in de gaten of jouw inkomen niet boven de grens voor toeslagen uitkomt.

Kan ik een TOZO-uitkering aanvragen?

Voorwaarden: TOZO 1.0

Benieuwd of je voldoet aan de voorwaarden om een TOZO-uitkering aan te vragen? We zetten de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij:

  • Je bent zelfstandig ondernemer (met een eenmanszaak, VOF of BV)
  • Je bent 18 jaar of ouder, en hebt de AOW-leeftijd nog niet bereikt
  • Jouw inschrijving bij de KvK deed je voor 17 maart 2020, om 18:45 uur
  • Je woont in Nederland en jouw bedrijf is op een Nederlands adres gevestigd
  • Je werkt gemiddeld minimaal 23,5 uur per week aan je bedrijf
  • Door de coronacrisis ben je onder het sociaal minimum gekomen of heb je acute geldproblemen
  • Je hebt het geld hard nodig

Update: aanvullende voorwaarden TOZO 2.0, TOZO 3.0 & TOZO 4.0

Termijn van de TOZO 2.0 regeling

De TOZO 2.0 uitkering voor levensonderhoud kan worden toegekend over de maanden juni, juli, augustus en september. Heb je bijvoorbeeld al een TOZO 1-uitkering over de maanden april, mei en juni? Dan kan je een TOZO 2-uitkering aanvragen voor juli, augustus en september. Heb je een TOZO 1-uitkering over de maanden juni, juli en augustus, dan heb je alleen recht op een TOZO 2-uitkering over de maand september.

Partnertoets

In de TOZO 2.0 regeling geldt een aanvullende voorwaarde: de partnertoets. De partnerinkomenstoets wordt uitgevoerd als je de aanvullende uitkering levensonderhoud aanvraagt. De partnerinkomenstoets houdt in dat het inkomen van de partner meetelt voor het bepalen van de hoogte van uitkering. Als het huishoudinkomen boven het sociaal minimum komt, kun je geen aanspraak meer maken op Tozo 2-uitkering levensonderhoud.

Termijn van de TOZO 3.0 regeling

De nieuwe Tozo 3-regeling voor ZZP’ers geldt tot 1 april 2021 en komt vrijwel overeen met de Tozo 2-regeling die geldt tot 1 oktober 2020.

TOZO 4.0: De vermogenstoets

Of je in aanmerking komt voor de Tozo gaat ná 1 april 2021 afhangen van de geldmiddelen die je beschikbaar hebt. Er komt dus een vermogenstoets, die bepaalt dat je alleen in aanmerking komt als je minder dan €46.520 aan geldmiddelen bezit. Houd hierbij rekening dat hierbij de bezittingen worden meegeteld van jezelf, van jouw partner, van inwonende kinderen jonger dan 18 jaar en die van je bedrijf, als je een eenmanszaak hebt.

Benieuwd welke bezittingen meetellen voor de vermogenstoets voor de Tozo 4-noodhulp? We zetten ze voor je op een rij:

  • Contant geld

  • Geld op betaal- en spaarrekeningen
  • Let op: spaardeposito’s waarvan de voorwaarden het onmogelijk maken om direct geld op te nemen tellen niet mee. Deposito’s waarvan je geld kunt opnemen als je een boete betaalt tellen wél mee.

  • Cryptocurrencies (Bijvoorbeeld bitcoins)

  • Effecten
  • Je kunt denken aan aandelen, opties en effecten in depot. Wat niet meetelt zijn aandelen in de eigen ondernemen, aandelen op jouw naam en aandelen die niet direct in geld kunnen worden omgezet, bijvoorbeeld door een pandrecht dat niet snel opgeheven kan worden.

Andersom zijn er ook bezittingen die niet meetellen. Bijvoorbeeld eigen vermogen in je woning, afgeschermd pensioen, bedrijfspanden, machines en zakelijke apparatuur. Bovendien heeft de overheid een lijst opgesteld met uitkeringen en vergoedingen die niet meetellen.

Zo werkt het: in 3 stappen

Voldoe je aan de voorwaarden om de ZZP-noodhulp aan te vragen? De TOZO-regeling voor zelfstandigen werkt als volgt:

1. Informatie verzamelen

Verzamel de belangrijke informatie die je nodig hebt. Het gaat om je DigiD-gegevens, van jezelf en eventuele partner. Pak je KvK-nummer erbij, net als een kopie van een recent bankafschrift en je omzetcijfers.

Tip: gebruik je MoneyMonk? De winst- en verliesrekening roep je op via Rapportages, bijvoorbeeld over de maanden maart en april.

2. Website van de gemeente

Surf naar de website van jouw gemeente. Je kunt daar inloggen met je DigiD (en dat van jepartner). Controleer jouw gegevens en die van je partner en vul daarnaast je KvK-nummer in.

3. Inkomen invullen en bewijzen

Vul je huidige inkomen in, bijvoorbeeld over de maanden maart en april. Bewijs dat bovendien, door een recent bankafschrift te delen.

Tip: upload een kopie, van een bankafschrift dat je op de website van jouw bank kunt downloaden.

Verklaar dat je alle informatie naar waarheid hebt ingevuld. Dat je het geld (hard) nodig hebt en dat je hoort tot de doelgroep. En dat je weet dat je het geld moet terugbetalen als blijkt dat je als zelfstandige niet onder het sociaal minimum kwam.

Bevestig ten slotte dat je jouw gemeente zal informeren als je (inkomens)situatie verandert. Onderteken daarna het formulier (en laat ook je partner tekenen) om het op te sturen naar de gemeente. Die gaat er mee aan de slag, om jouw aanvraag voor TOZO-noodhulp te beoordelen.

Onderstaande visual is beschikbaar gesteld door: Marjon Mertens

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig