Welke belastingen gelden er voor zzp’ers?

Online boekhouden en benieuwd met welke belastingen je als ZZP’er te maken krijgt? Het gaat om de omzetbelasting (btw) en om de inkomstenbelasting (ib). Het is belangrijk om door middel van de online boekhouding goed bij te houden welke bedragen je omzet en hoeveel winst je maakt, zodat je daarover belasting kunt afdragen.

Omzetbelasting: btw-aangifte

Je krijgt als ondernemer (en dus ook als ZZP’er) te maken met omzetbelasting. Je berekent klanten een bepaalde prijs voor je diensten of voor de producten die je levert. Het gaat om een netto prijs exclusief btw, die je vermeerdert met het btw-tarief dat geldt. Vaak zal het gaan om het hoge (21%) tarief voor de btw, in sommige gevallen is er sprake van een uitzondering.

Het is gebruikelijk om de btw-aangifte ieder kwartaal te doen. Maak je gebruik van online boekhouden? Dan staan de gegevens voor de btw-aangifte netjes voor je klaar, zodat je die alleen maar hoeft over te nemen bij de Belastingdienst. Op die manier draag je netjes de omzetbelasting af, die je berekent over de netto omzet die je genereert.

We hebben ook een ebook met daarin handige informatie over de btw-aangifte.

Download ons gratis ebook

Btw-aangifte
Stuur mij het ebook!

Je leert in dit ebook...

  • Wat btw is en welke aandachtsgebieden er zijn
  • Hoe de btw-aangifte in elkaar zit
  • Ons 5 stappenplan voor het doen van de btw-aangifte

Leestijd: 20 minuten

Tip: factureer je aan een btw-nummer buiten Nederland, maar in Europa? Dan kun je de btw verleggen. Je hoeft die niet te berekenen en dus ook niet af te dragen als omzetbelasting.

Inkomstenbelasting voor ZZP’ers

Daarnaast betaal je inkomstenbelasting als ZZP’er. Tijdens het online boekhouden kom je die het eerste jaar nog niet meteen tegen. Dat komt door het feit dat je pas aan het eind van het jaar weet welke winst je maakte. En waarover je dus inkomstenbelasting betaalt.

Zodra je betalingen doet voor de inkomstenbelasting kun je die tijdens het online boekhouden netjes verwerken. Zodat je de belasting netjes afdraagt en je daar ook in de administratie op de juiste manier mee omgaat.

Tip: wil je voorkomen dat je over een heel boekjaar ineens een groot bedrag aan inkomstenbelasting aan de Belastingdienst moet overmaken? Vraag dan een voorlopige aanslag aan.

ZVW-premie

Als zzp'er dien je zelf zorg te dragen voor de afdracht Zorgverzekeringswet premie (ZVW-premie). Voor 2017 is dit percentage 5,65% van je inkomen. Houd er dus rekening mee dat je hiervoor een aparte aanslag ontvangt van de Belastingdienst.

Online boekhouden: probeer MoneyMonk

Klanten die online boekhouden via MoneyMonk kunnen heel eenvoudig de btw-aangifte doen. Bovendien staan alle gegevens voor de berekening van de winst netjes op een rij. In de winst- en verliesrekening, net als op basis van de balans. Alle gegevens bij de hand, die het mogelijk maken om de fiscale aangifte bij de Belastingdienst te doen. Voor de inkomstenbelasting (IB), zoals je die als ZZP’er betaalt. Op basis van je Winst uit Onderneming, in plaats van het loon dat je als werknemer zou ontvangen.

Probeer MoneyMonk 30 dagen gratis uit en ontdek zelf hoe dat je kan helpen de belastingen netjes te betalen en het overzicht te behouden.