8 september 2021

Bijna de helft van de ZZP’ers is geen omzet misgelopen en een groot deel kan zich goed vinden in het overheidsbeleid voor zelfstandigen.

Utrecht, 16 Juni 2020

Een kleine 40 procent van de ZZP’ers is geen omzet misgelopen en maar liefst 8 op de 10 blijkt een financiële buffer te hebben om klappen op te vallen. In het tweede kwartaal verwacht bovendien nog maar 17% in de problemen te komen, waar dat begin april nog 30% was. Bovendien is de meerderheid tevreden met het overheidsbeleid voor zelfstandigen en is er zelfs begrip voor de partnertoets die inmiddels weer van toepassing is.

“We schrokken in april van de grote omzetverliezen bij ZZP’ers en die treffen helaas nog steeds een kleine groep,” vertelt Jasper Horstink, oprichter van MoneyMonk. “Toch zien we ook dat er vooral positiviteit heerst en dat de echt financiële problemen uit lijken te blijven. ZZP’ers laten zich niet zomaar uit het veld slaan.”

Van de meer dan 600 ondervraagde ZZP’ers blijkt 39,4% geen omzet te zijn misgelopen. Van de zelfstandigen die wel omzet misliepen gaat het bij 19% om meer dan 10.000 euro en bij slechts 8% om meer dan 25.000 euro. Een grotere groep is zo’n 5.000 euro misgelopen. Hier staat tegenover dat 83% aangeeft een financiële buffer te hebben en dat slechts 17% aangeeft financiële problemen te verwachten. Dat was in april nog 30%, waarmee het erop lijkt dat ZZP’ers zich al gedeeltelijk hebben kunnen herstellen. Bovendien geeft nu 60% aan meer dan 3 maanden vooruit te kunnen, terwijl dat eerder nog maar 47% was.

Slechts 24% van de ZZP’ers heeft noodhulp aangevraagd en nog 7% is van plan dat te gaan doen. Een groot deel van de zelfstandigen geeft bovendien aan tevreden te zijn met het overheidsbeleid voor ZZP’ers. Zelfs de toevoeging van de partnertoets in het tweede kwartaal wordt door 73% van hen die daarmee bekend zijn neutraal tot positief beoordeeld.

“We zien dat 7% van de ZZP’ers erover nadenkt om te stoppen. Heel pijnlijk en ontzettend zonde, maar dat betekent ook dat de grote meerderheid het wel ziet zitten en het hoofd nog goed boven water weet te houden.”Over MoneyMonk en het onderzoek
MoneyMonk biedt een alles-in-één oplossing voor ondernemers, voor projectmanagement en online boekhouden. Het bedrijf gaat voor ultieme klanttevredenheid en is trots op de 9,6 waar klanten de software mee waarderen. Het onderzoek werd gehouden onder abonnees van de nieuwsbrief, die gevraagd werd naar de effecten van de coronacrisis op hun werk als ZZP'er. Er namen meer dan 600 ZZP’ers deel aan dit onderzoek. https://www.moneymonk.nl/.

EINDE PERSBERICHT

Redactie, het onderstaande is niet voor publicatie.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Jasper Horstink
jasper@moneymonk.nl
+31 (0) 6 11 32 00 95
www.moneymonk.nl