Hoe werkt de Zelfstandigenaftrek voor ZZP'ers?

5/5
Dit artikel wordt aangeboden door...
MoneyMonk, hét online boekhoudprogramma voor ZZP’ers
Factureren

De zelfstandigenaftrek voor ZZP'ers: hoe kun je daar gebruik van maken? Het is een belangrijke aftrekpost, waardoor je flink minder belasting betaalt over jouw ondernemersinkomen.

Om in aanmerking te komen moet je aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen. Wij leggen je uit hoe de Belastingdienst beoordeelt of je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. En hoe je voldoet aan het Urencriterium.

Zelfstandigenaftrek voor ZZP'ers: belangrijke voorwaarden

Benieuwd naar de voorwaarden voor de Zelfstandigenaftrek voor ZZP'ers? We zetten de belangrijkste voorwaarden voor je op een rij:

  • Ondernemer voor de inkomstenbelasting

    Om in aanmerking te komen voor de aftrekpost is het belangrijk dat je ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. De Belastingdienst ziet je als ondernemer, bij het berekenen van de belasting die je over jouw inkomen betaalt.

    Let op: sta je ingeschreven bij de Kamer van Koophandel? Je bent dan ondernemer, maar niet automatisch ook voor de inkomstenbelasting.

  • Urencriterium

    Je moet als ZZP'er voldoen aan het Urencriterium. Dat betekent dat je onder andere minimaal 1225 uur per jaar aan jouw onderneming werkt. Op die manier weet de Belastingdienst zeker dat de onderneming voor jou een belangrijke bron van inkomsten is.

  • AOW-leeftijd

    De zelfstandigenaftrek is er alleen voor ZZP'ers die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt. Tip: de Belastingdienst gaat uit van jouw leeftijd aan het begin van het jaar. Het is belangrijk dat je de AOW-leeftijd op dat moment nog niet had bereikt.

Met de belangrijke voorwaarden zorgt de Belastingdienst ervoor dat de zelfstandigenaftrek er alleen is voor de juiste ZZP'ers. Het is belangrijk dat je ondernemer bent voor de Belastingdienst en dat je voldoende uren binnen jouw bedrijf maakt. Bovendien is de aftrek er tot aan de AOW-leeftijd, omdat je daarna van andere voordelen kunt profiteren.

Ben ik ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Je schrijft je als ZZP'er natuurlijk als ondernemer in bij de Kamer van Koophandel. Toch garandeert dat niet dat je gebruik kunt maken van de Zelfstandigenaftrek. Het is belangrijk dat de Belastingdienst jouw inkomsten ziet als ‘winst uit onderneming’. Je geldt dan als ondernemer voor de inkomstenbelasting, zodat je gebruik kunt maken van dit fiscale voordeel.

Benieuwd hoe de Belastingdienst dit beoordeelt? De volgende aspecten zijn belangrijk:

  • Maak je winst?

    Maak je winst met jouw onderneming? En als dat het geval is, hoe hoog is die winst? Je kunt de Zelfstandigenaftrek aftrekken van de winst, die er dan natuurlijk wel moet zijn.

  • Voer je werkzaamheden zelfstandig uit?

    Als Zelfstandige Zonder Personeel is het belangrijk dat je de werkzaamheden daadwerkelijk zelfstandig uitvoert. Door zelf te plannen wanneer je ergens aan werkt en zelf te bepalen hoe je dat doet.

  • Heb je kapitaal in de vorm van geld?

    Beschik je over kapitaal, dat je makkelijk kunt besteden? De Belastingdienst kijkt kritisch naar hoeveel geld er binnen de onderneming beschikbaar is.

  • Hoeveel tijd steek je in je bedrijf?

    Steek je jaarlijks voldoende uren in jouw bedrijf? Het is belangrijk om te voldoen aan het Urencriterium.

  • Hoeveel opdrachtgevers heb je?

    De Belastingdienst vindt het belangrijk dat je meerdere opdrachtgevers hebt, anders dan wanneer je in loondienst werkt.

    Tip: vanaf zo’n 3 verschillende opdrachtgevers behandelt de Belastingdienst je als ondernemer voor de inkomstenbelasting.

  • Hoe maak je jouw onderneming bekend?

    Heb je een website, gebruik je visitekaartjes en geef je duidelijk aan dat je ondernemer bent? Belangrijk, als je in aanmerking wilt komen voor de Zelfstandigenaftrek voor ZZP'ers.

  • Loop je ondernemersrisico?

    Draag jij het risico van opdrachten die je uitvoert? En ben je afhankelijk van het werk voor klanten, zonder vaste beloning zoals loon als je voor een baas werkt?

  • Ben je aansprakelijk voor de schulden?

    Ben je zelf aansprakelijk voor schulden die je met jouw onderneming maakt? Ook dat draagt bij aan het risico, waardoor je in aanmerking komt voor de Zelfstandigenaftrek.

Hoe werkt het urencriterium?

Het urencriterium is in het leven geroepen omdat de Belastingdienst vindt dat jij als ondernemer een bepaalde tijd moet besteden aan je onderneming. Als je aan onderstaande voorwaarden voldoet, dan voldoe je in de meeste gevallen aan het urencriterium:

  • Je besteedt minimaal 1225 uur per jaar aan jouw onderneming(en).
  • Je besteedt meer dan 50% van de tijd die je werkt aan jouw onderneming(en).

Let op: voldoe je aan het Urencriterium? Het is één van de voorwaarden die de Belastingdienst hanteert. Je komt niet automatisch in aanmerking voor de Zelfstandigenaftrek voor ZZP'ers, al is de kans daarop natuurlijk wel groot. Houd ook rekening met de andere voorwaarden die er gelden, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Aftrekpost: zelfstandigenaftrek

Benieuwd welke belastingen je als ZZP'er betaalt en hoe je gebruik kunt maken van de Ondernemersaftrek? We leggen het je graag uit.

Tip: jouw belastingaangifte als ondernemer makkelijker doen? We zetten de belangrijke gegevens voor de aangifte inkomstenbelasting overzichtelijk voor je op een rij. Op die manier weet je zeker dat je de juiste bedragen invult en hoeft dat je veel minder tijd te kosten dan je zou denken.

Met de bovenstaande tips laten we je graag zien waar je aan moet denken om in aanmerking te komen voor de Zelfstandigenaftrek voor ZZP'ers. Belangrijk, omdat het een van de grootste aftrekposten is. Het verlaagt de winst waarover je belasting betaalt, waardoor de belastingdruk daalt. En heb je een relatief laag inkomen? Dan kan de aftrek er zelfs voor zorgen dat je helemaal geen inkomstenbelasting hoeft te betalen.

Esther toont de app

Enthousiast? Ervaar zelf
het gemak van MoneyMonk

Stap nu over van boekhouden in Excel naar ons gebruiksvriendelijke boekhoudprogramma!

De eerste 30 dagen gratis, geen betaalgegevens nodig