Start je gratis proefperiode!

Aan de slag

Door een account aan te maken, ga je akkoord met onze voorwaarden.

  • Geen betaalgegevens nodig
  • Je kan altijd eerst 30 dagen het hele product gratis proberen
  • Je gaat pas betalen als je zelf een abonnement selecteert
  • Kies je geen abonnement, dan ga je naar het gratis abonnement
  • Tijdens je proefperiode kan je gebruik maken van de gratis opstartservice
Support
Blog
Hoe ga je in je boekhouding om met wanbetalers?

Hoe ga je in je boekhouding om met wanbetalers?

De boekhouding als ZZP’er op orde houden, bijvoorbeeld door te voorkomen dat je last krijgt van wanbetalers? Vroeg of laat krijg je er als zelfstandige mee te maken: iemand die een factuur te laat betaalt. Of niet betaalt. Vervelend, maar het overkomt de beste ondernemers.

Het is hoe je daarmee omgaat dat ervoor zorgt of je de wanbetalers toch tot betalen kunt aansporen. Ze slaan een gat in je boekhouding als ZZP’er, waardoor het verstandig is om daar al op voorhand goed over na te denken. Op die manier voorkom je dat het aantal wanbetalers te hoog oploopt. Of slaag je erin ze alsnog netjes te laten betalen.

Kies het juiste verzendmoment

We beschreven eerder al eens 3 tips om het juiste verzendmoment te kiezen. Factuur aan particulieren bijvoorbeeld in december, als ze hun bonus of 13e maand ontvangen. Of in mei, als ze het vakantiegeld ontvangen.

Vermijd in die maanden juist facturen aan de bedrijven. Zij betalen de bonussen en het vakantiegeld immers uit, waardoor er dan minder middelen beschikbaar zijn. En in algemene zin? Je kunt wanbetalers voorkomen door snel te factureren. Dat gaat misschien in tegen je intuïtie, maar een snelle factuur maakt meer kans op betaling dan een factuur die je (te) laat verstuurt.

Facturen sneller betaald krijgen?

Download ons gratis ebook

Hoe worden mijn facturen sneller betaald
Stuur mij het ebook!

Je leert in dit ebook...

  • Hoe je ervoor zorgt dat je factuur sneller betaald wordt binnen de betaaltermijn
  • Hoe je omgaat met verschillende soorten wanbetalers
  • Wat de voordelen zijn van sneller betaald worden

Leestijd: 15 minuten

Tijdige herinnering en aanmaning

Zoals het verstandig is om een factuur snel te verzenden geldt dat ook voor een eventuele herinnering of een aanmaning. Zorg ervoor dat je die snel verstuurt, waardoor het je klant duidelijk is dat er nog betaald moet worden.

We maken je dat in MoneyMonk graag gemakkelijk. Je kunt in één oogopslag zien welke facturen er betaald zijn, welke er nog open staan en welke er inmiddels verlopen staan. Stuur tijdig een herinnering en een aanmaning vanuit je boekhouding voor ZZP’ers. Op die manier geef je de klant aan dat het toch echt tijd wordt om te betalen.

Online boekhouding voor ZZP’ers

Je kunt de boekhouding als ZZP’er online doen, waardoor je bijvoorbeeld niet zelf hoeft bij te houden welke facturen er wel of niet betaald zijn. In plaats daarvan heb je automatisch het overzicht. Direct inzicht in de facturen die nog betaald moeten worden en direct op de hoogte van klanten die een herinnering of aanmaning moeten ontvangen.

Op die manier kun je in de boekhouding goed omgaan met wanbetalers. En kies het juiste verzendmoment van de factuur om in eerste instantie te voorkomen dat je klanten niet betalen en uiteindelijk te boek komen te staan als wanbetaler.